П`ятниця ,26.4.2024
Banner

Інтернет-часопис

ОСТАННІ НОВИНИ
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
Головна » 2009 » Жовтень » 21 » «Кишеньковий» мікроскоп для велетнів

17:10
«Кишеньковий» мікроскоп для велетнів


     Дозвольте представити вашій увазі ще одне, уже третє «чудо» педагогічного: електронний мікроскоп, що знаходиться на четвертому поверсі третього навчального корпусу. Якщо на лабораторних роботах з біології в школі ми звикли, що мікроскоп можна перенести від шухляди, де він валяється, до свого робочого столу, то таку «махіну» можна відправляти на «Богатирські ігри», аби там його тягали на спині всі ті стронгмени, якщо їм вдасться. ?

     Напевно, усі студенти ІМФіТО, а також ті, хто навчається поверхами вище, знайомі з цим велетнем, адже щоденно проходять повз мінімум двічі. Такий прилад важко не помітити, хіба що в когось вдома є такий самий, у чому, якщо чесно, сумніваюся. ?

     У ІМФіТО мені розповіли, що у Вінниці подібного мікроскопа, мабуть, немає,  і навіть у столиці їх лише кілька. А взагалі, такими пристроями уже давно ніхто не користується, адже науковий прогрес крокує величезними кроками, і те, що вчора здавалося технологічною сенсацією, завтра стає антикварним мотлохом. Ще колись, приблизно у 50-60-і рр. минулого століття, Міністерство освіти й науки «розщедрилося» на таку «цяцьку» для майбутніх учителів. Мікроскоп придбали для навчання, дослідів, а також наочної демонстрації: у нас навіть таке є!!!

     Дійсно, у ті часи це був грандіозний прорив як у науці, так і в освітньому процесі. Але як і будь-яка техніка, цей експонат віджив свої «золоті роки», а просто взяти та й викинути ТАКЕ не піднялася рука.

     При першому погляді на нього у голові з’являється думка: «Як таке добро підняли на четвертий поверх?!», бо у вікно він точно не проходить. Напевно, його на собі волочили якісь двієчники, відпрацьовуючи догану. ?

     З часом мікроскоп слугувати науковим цілям відмовився. Це ж не калькулятор, щоб у ньому можна було замінити батарейки, та ще й звичайну розетку його не ввімкнеш. А от картинки, які можна побачити, «озброївши око» таким пристроєм, дійсно неперевершені. До речі, такі фотографії прикрашають корпус нашого мікроскопа, і всі охочі мають змогу ознайомитися з ним.
Ось і стоїть він собі, як музейний експонат, слугуючи пам’ятником самому собі й гордістю всіх математиків і фізиків. Щиро кажучи, мені завжди захоплювали такі «величні» творіння радянської науки. А вас?..

Артем ПОПИК

Категорія: 77 чудес університету | Переглядів: 1192 | Додав: Admin | Теги: мікроскоп, 77 чудес університету | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 2

0  
1 FizmaT   (30.11.2009 09:09) [Материал]
як, згадаю, як ми його переносили.... wacko

0  
2 DEKAN_FIZFAKA   (15.12.2009 22:28) [Материал]
[color=green][b] biggrin biggrin biggrin А я то думав шо то за хабула biggrin biggrin biggrin
Стояв, розглядав....думку гадав, дякую за відповідь на одвічне питання всіх першокурсників)))))))

Ім`я *:
Email *:
Код *:


Головне Меню





Рубрикація
Із потоку новин
Культура
Обличчя
Дозвілля
Майстер-клас
Місто
Таїна фаху
Витоки
Потаємне
Слушна думка
77 чудес університету
Паралельний світ
Експрес-опитування
Дзеркальце моє, скажи...
Гумор
Різне
Стоп-кадр
Музика
Література
Вірші з шухляди
Позиція
Актуально
Спортивний щоденник
Життя зблизька

Друзі сайту













Пошук



Погода у Вінниці



Опитування

ВАШЕ УЛЮБЛЕНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ПРОГУЛЯНОК У ВІННИЦІ:

Всего ответов: 21


Архів матеріалів





Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0