Середа ,24.4.2024
Banner

Інтернет-часопис

ОСТАННІ НОВИНИ
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
Головна » 2010 » Травень » 19 » Курити чи не курити – зроби свій вибір

01:48
Курити чи не курити – зроби свій вибір


     Якщо раніше куріння називали шкідливою звичкою, то сьогодні нікотинову залежність відносять до патологічних станів, які необхідно діагностувати і лікувати.

     Поширення тютюну почалось ще у 5000 р. до н. е. Упродовж наступних тисячоліть тютюн „мандрував” по Західній півкулі, досягнув усіх куточків Американського континенту, зокрема Куби. А на Європейський континент його привіз Христофор Колумб. Спочатку європейці жували і нюхали тютюн. Мода на нюхання тютюну була введена в 1560р. з легкої руки Катерини Медичі, яка отримала декілька висушених листків у подарунок від французького посла в Іспанії Жана Вільшана Ніко (звідки і назва – нікотин). Вживання тютюну в Росії  було категорично заборонено. Ситуація змінилася за правління Петра І. Він не тільки стриг бороди, але й примушував палити, пояснюючи, що це допоможе росіянам стати на шлях європейського життя. Перші тютюнові плантації на території Російської імперії з’явилися у 1716р. Але по-справжньому масове куріння розпочалось в роки Першої світової війни, коли цигарки входили в щоденний солдатський пайок.

     Перші наукові докази про шкідливість куріння з’явилися на початку ХХ ст. В тютюнових виробах та димі знаходиться майже 4,5 тис. хімічних речовин. При палінні відбувається процес неповного згоряння цих речовин. Тютюновий дим, потрапляючи у дихальні шляхи у вигляді концентрованого аерозолю, при охолодженні конденсується, осідає і утворює смолу. Тому куріння є причиною 30% всіх випадків смерті від онкологічних захворювань і 90% усіх захворювань на рак легенів, гортані, ротової порожнини, стравоходу, підшлункової залози.

     Ця шкідлива звичка є незаперечним фактором розвитку хвороб органів дихання. Як активне, так і пасивне куріння збільшує рівень розвитку гострих респіраторних захворювань і пневмоній, їх більш важкий і затяжний перебіг.

     Куріння негативно впливає на ендокринну систему, особливо жіночу. В період вагітності викликає не тільки збільшення частоти ускладнень пологів, а й ризик викиднів, зменшення маси тіла новонародженого і впливає на здоров’я дитини протягом 7 – 9 років життя (затримка фізичного і психічного розвитку).
Тютюнопаління викликає передчасне старіння і утворення зморшок на обличчі. «Цигаркова шкіра» (блідо-сіра) виявлена у 79% тих, хто курить.

     На сьогодні спостерігається дві тривожні тенденції: ранній початок куріння у підлітків та переважаюча кількість дівчат, які курять. Світові дослідження засвідчують, що тенденція куріння в ранньому віці призводить до значного скорочення тривалості життя. У підлітків, які палять, знижуються когнітивні функції: увага, пам’ять, зорово-моторна координація, гострота зору, фізична активність. Таким чином, знижується якість життя, адже молодий організм більш чутливий до дії токсинів.

     Зробіть свій вибір на користь відмови від куріння заради свого здоров’я і здоров’я ваших дітей!

Вікторія Михальчук,
лікар здоровпункту

Категорія: Різне | Переглядів: 761 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0

Ім`я *:
Email *:
Код *:


Головне Меню





Рубрикація
Із потоку новин
Культура
Обличчя
Дозвілля
Майстер-клас
Місто
Таїна фаху
Витоки
Потаємне
Слушна думка
77 чудес університету
Паралельний світ
Експрес-опитування
Дзеркальце моє, скажи...
Гумор
Різне
Стоп-кадр
Музика
Література
Вірші з шухляди
Позиція
Актуально
Спортивний щоденник
Життя зблизька

Друзі сайту













Пошук



Погода у Вінниці



Опитування

ВАШЕ УЛЮБЛЕНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ПРОГУЛЯНОК У ВІННИЦІ:

Всего ответов: 21


Архів матеріалів





Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0