Четвер ,18.4.2024
Banner

Інтернет-часопис

ОСТАННІ НОВИНИ
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
Головна » 2017 » Квітень » 12 » ПИСАНКИ РУКАМИ ЮНИХ МАЙСТРІВ

21:39
ПИСАНКИ РУКАМИ ЮНИХ МАЙСТРІВ


Створювали писанки журналісти-другокурсники Вінницького педуніверситету з кандидатом філологічних наук, доцентом Іриною Хоцянівською на семінарському занятті з історії української культури.

Писанка – святковий атрибут, без якого неможливо уявити Великодня.

Хоч і існує безліч легенд, пов’язаних із воскресінням Ісуса Христа, серед яких: «кожна крапля крові розп’ятого, що впала додолу, стала червоною крашанкою», «сльози Божої Матері, яка оплакувала сина, перетворювалися на дивовижні писанки». Та історія розпочинається із язичницького культу. Писанка тісно пов’язана з релігійними віруваннями, урочистими обрядами, природою та гармонією. Згідно вірувань вона оберігала свого власника від зла та приносила лише щастя. Не дивно, що наші предки закопували «символ початку» у землю, щоб яйце зробило урожай щедрим та багатим.

Минув час, язичницькі символи переплелись із християнськими, втративши глибоко-сакральне значення. Хоч ми досі не забуваємо традиції, передаємо їх із покоління в покоління та з вірою у серці чекаємо дня, коли візьмемо у руки писачок та створимо справжній шедевр.

Викладач ознайомила студентів із технікою розпису. Передусім потрібно у писальце покласти шматочок воску, потримати декілька секунд над свічкою, а потім розтопленим воском нанести орнамент. Після цього опустити розписане яйце у фарбу. Знову нанести певний візерунок воском та опустити в фарбу. Так декілька разів задля отримання бажаного орнаменту. Щоб віск розтопився, необхідно тримати яйце поблизу свічки. Краплини, які стікають, делікатно витирати клаптиком чистої тканини. Юні майстри зосереджено виконували роботу. Відомо, що з давніх-давен наш народ вірив у силу та енергію писанок, тому не рекомендується з поганими настроєм братися за справу.

Поспостерігати за процесом створення писанок завітала декан факультету філології й журналістики ім. М. Стельмаха, доктор філологічних наук, професор Інна Завальнюк. Створити передсвяткову атмосферу, прослідкувати за технікою безпеки та допомогти майбутнім журналістам, розповідаючи про чудодійні властивості писанкарства, зуміла Ірина Хоцянівська.

Альона ШПИЧКА

 


Категорія: Культура | Переглядів: 436 | Додав: Gandziuk | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0

Ім`я *:
Email *:
Код *:


Головне Меню





Рубрикація
Із потоку новин
Культура
Обличчя
Дозвілля
Майстер-клас
Місто
Таїна фаху
Витоки
Потаємне
Слушна думка
77 чудес університету
Паралельний світ
Експрес-опитування
Дзеркальце моє, скажи...
Гумор
Різне
Стоп-кадр
Музика
Література
Вірші з шухляди
Позиція
Актуально
Спортивний щоденник
Життя зблизька

Друзі сайту













Пошук



Погода у Вінниці



Опитування

ВАШЕ УЛЮБЛЕНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ПРОГУЛЯНОК У ВІННИЦІ:

Всего ответов: 21


Архів матеріалів





Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0