П`ятниця ,29.3.2024
Banner

Інтернет-часопис

ОСТАННІ НОВИНИ
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
Головна » 2017 » Лютий » 21 » ПОВЕРНЕННЯ НЕВИМОВНОГО ЖАХУ?

20:16
ПОВЕРНЕННЯ НЕВИМОВНОГО ЖАХУ?


Нарешті після довгих очікувань українці побачили продовження одного із культових романів Короля жахів – Стівена Кінга – «Сяйво». Нова частина книги, що отримала назву «Доктор Сон», «заговорила» українською у видавництві «Клуб Сімейного Дозвілля» за сприяння Олександра Карасюка – постійного перекладача творів цього американського автора.

Історія про маленького хлопчика Денні, який у 5-річному віці зіткнувся зі справжнім злом та зумів його подолати, у 90-х роках підкорила мільйони читачів та змусила кров у їхніх жилах справді холонути. Вона настільки вразила широкий загал, що прихильники творчості автора постійно запитували його, що ж далі сталося з головним героєм, яким він став та чи зустрічався з подібними речами у майбутньому? І ось через багато років історія отримала своє продовження.

У новій книзі Кінг знайомить читача із зовсім новим Денном Торенсом – дорослим… алкоголіком, який все ще володіє залишками «сяйва» та не живе, а намагається пережити кожен новий день аж доти, поки не знаходить притулок в одному з містечок Нової Англії. Саме тут зустрічає нових друзів та бореться із демонами, що знищили його батька – алкоголізмом, привидами з готелю «Оверлук», насиллям та злістю.

Неймовірно вдало Стівен Кінг поєднує в романі містичний світ зі світом алкозалежних, змальовує їхні будні та відкриває таємниці анонімних алкоголіків. Відтак автор дає урок усім, хто колись перебував на межі між тверезістю та п’яним маревом, адже він і сам знає, як воно «не просихати» днями. За словами самого письменника, це була одна із тих ниточок, які поєднували Денна Торренса із його батьком Джеком; нагадаємо, що Джек був хронічним п’яницею та ніколи й не думав вступати до спільноти АА, вважаючи, що і сам може впоратись; врешті алкоголь згубив його.

Окрім таких поворотів долі, у книзі на читача чатує безліч сюрпризів, які навіть і до сліз довести можуть, і викликати здивування, і звісно ж налякати. Якщо ж говорити про невимовний жах, що, за словами самого Кінга, мав би повернутися, то тут є із чим посперечатися.

Не можна сказати, що Продавець страхів, як його часто називають американські ЗМІ, втратив майстерність та не зміг повернути читачів до тих моторошних моментів із готелю «Оверлук», що ми спостерігали чи не на кожній сторінці «Сяйва». Не варто говорити про те, що хтось боятиметься вимикати світло, чи «..захоче ще раз перевірити, чи замкнули ви вхідні двері», як пише одна з найвідоміших газет Америки – The Boston Globe. Хіба що вам 12 років і ви тільки-но почали дивитися фільми жахів та читати всіляку містику.

Попри все, історія, яку пропонує нам Король жахів, дійсно варта уваги кожного з читачів. На їхніх очах Денн Торренс росте, еволюціонує, перетворюється з алкоголіка в людину на прізвисько Доктор Сон, зустрічається із новою небезпекою, такою давньою, що повертається аж до свого дитинства.

Роман захоплює, обвиває аурою таємничості, втягує, і хоча в чомусь це не те продовження, яке уявлялося, проте, як сказав сам Стівен Кінг: «…люди змінюються. Той чоловік, що писав роман «Доктор Сон», дуже відрізняється від того добромисного алкоголіка, який був написав колись «Сяйво». Та й загалом, не має різниці скільки тобі років – 20 чи 12, 40 чи 50... якщо ти був одним із мільйонних прихильників Продавця страхів, ти ним і залишишся».

Що ж до того, наскільки може полонити та настрахати історія дорослого Денні Торренса, усе залежить від вас самих, адже, як писав Бернар Вербер, саме читач грає основну роль, бо він «…як Бог» може оживити усе написане так, як він це уявляє. Читаючи, ми самі створюємо для себе світ, у якому перебувають персонажі, самі надаємо їм таких рис, які близькі нам. Тож, відповідно, уся історія для кожного із читачів буде різною. Хтось із цієї книги винесе щось корисне для себе, хтось нажахається, хтось, занурившись у світ Денна Торренса, буде настільки зачарований ним й уваги не зверне, що це вже не «Сяйво», а інша історія.

Тож прочитайте продовження одного з найкращих та найжахливіших романів Стівена Кінга й вирішіть самі, чи досі він – той чоловік, який говорив, що продає свої страхи.

Вероніка САВЧУК

 


Категорія: Література | Переглядів: 491 | Додав: Gandziuk | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0

Ім`я *:
Email *:
Код *:


Головне Меню





Рубрикація
Із потоку новин
Культура
Обличчя
Дозвілля
Майстер-клас
Місто
Таїна фаху
Витоки
Потаємне
Слушна думка
77 чудес університету
Паралельний світ
Експрес-опитування
Дзеркальце моє, скажи...
Гумор
Різне
Стоп-кадр
Музика
Література
Вірші з шухляди
Позиція
Актуально
Спортивний щоденник
Життя зблизька

Друзі сайту













Пошук



Погода у Вінниці



Опитування

ВАШЕ УЛЮБЛЕНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ПРОГУЛЯНОК У ВІННИЦІ:

Всего ответов: 21


Архів матеріалів





Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0