П`ятниця ,29.3.2024
Banner

Інтернет-часопис

ОСТАННІ НОВИНИ
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
Головна » 2013 » Квітень » 3 » ШЛЯХ ДО П’ЄДЕСТАЛУ ВЗДОВЖ НУЛЬОВОГО МЕРИДІАНУ

22:30
ШЛЯХ ДО П’ЄДЕСТАЛУ ВЗДОВЖ НУЛЬОВОГО МЕРИДІАНУ


Навряд чи хтось стане заперечувати, що сучасне п’ятиборство вимагає від спортсмена (якщо він ставить собі за мету досягти високих результатів) унікального поєднання здібностей, працелюбства і певної самопожертви. Цьогоріч виповнюється 100 років відтоді, як п’ятиборці дебютували на Олімпійських іграх.

Сучасний варіант пентатлону виник у Швеції в XIX ст., і в турнірах брали участь лише офіцери. Військові змагалися в п’яти дисциплінах: верховій їзді, фехтуванні, стрільбі з пістолета, плаванні й бігу. Проте історія зародження цього виду спорту сягає глибини віків, адже комплекс багатоборства входив ще в програму Олімпіад античності. Утім, мова йтиме про його сьогодення.

Українські любителі спорту пам’ятають, що чотири роки тому на Іграх у Пекіні в скарбничці збірної України вперше з’явилася олімпійська нагорода, здобута п’ятиборцями. Бронзу виборола Вікторія Терещук. А з якими здобутками, проблемами і планами українські «лицарі п’яти якостей» підійшли до «Олімпійських ігор 2012» в Лондоні? За останні роки в цьому виді спорту відбулися суттєві, навіть революційні зміни. Головне нововведення – поєднання стрільби з бігом, так званий «комбайн».

Тепер для п’ятиборців останній етап змагань став чимось схожий на біатлон: спортсмен прибігає на стрільбище, де має влучити в 5 мішеней із відстані 10 м. І так тричі впродовж бігу. Тобто, традиційна кросова дистанція 3 км розділена на три частини. На старт «комбайну» учасники виходять, як і раніше, відповідно до принципу гандикапу: першим на дистанцію йде лідер після трьох видів, за ним той, хто має другий результат і т.д. Стріляють спортсмени не з пневматичної зброї, а лазерним променем.

На відміну від біатлону, штрафних кіл немає, але є обмеження часу – 1 хв. 10 с. на кожному вогневому рубежі. Хто не зміг закрити всі мішені – продовжує дистанцію. Щоправда, тепер більше значення має і фактор удачі. Порівняно з пневматикою, лазерна зброя частіше дає збої. Принцип роботи системи мішеней також далекий від ідеалу. Спортсмен стріляє влучно, а мішень не спрацьовує – таке буває досить часто.

Змагання стали набагато цікавішими для глядачів. Стрільба проходить перед трибунами, все показують на великому екрані. Нововведення вступили в дію лише два роки тому. Сподіваємося, що зміни сприятимуть кращим результатам.

Інна ЖМУРКО


Категорія: Спортивний щоденник | Переглядів: 566 | Додав: Gandziuk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0

Ім`я *:
Email *:
Код *:


Головне Меню





Рубрикація
Із потоку новин
Культура
Обличчя
Дозвілля
Майстер-клас
Місто
Таїна фаху
Витоки
Потаємне
Слушна думка
77 чудес університету
Паралельний світ
Експрес-опитування
Дзеркальце моє, скажи...
Гумор
Різне
Стоп-кадр
Музика
Література
Вірші з шухляди
Позиція
Актуально
Спортивний щоденник
Життя зблизька

Друзі сайту













Пошук



Погода у Вінниці



Опитування

ВАШЕ УЛЮБЛЕНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ПРОГУЛЯНОК У ВІННИЦІ:

Всего ответов: 21


Архів матеріалів





Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0