Вівторок ,23.4.2024
Banner

Інтернет-часопис

ОСТАННІ НОВИНИ
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
Головна » 2017 » Листопад » 12 » «СПЛІТ» – АКТОР, ЯКИЙ НЕ ВКЛОНИВСЯ

16:46
«СПЛІТ» – АКТОР, ЯКИЙ НЕ ВКЛОНИВСЯ


У березні цього року відбулася прем’єра довгоочікуваної кінострічки «Спліт» індійського режисера М. Найта Ш’ямалана. Це фільм жахів, трилер, відзнятий на основі матеріалів книги Денієла Кіза «Таємнича історія Біллі Міллігана».

Здавалося б, сюжет доволі банальний: чоловік із множинною особистістю Кевіл Крамб (Джеймс Макевой) викрадає трьох школярок, хитро обманувши їхнього необачного батька. Запевнив, що перебування дівчат у його оселі – немарне, для вищого блага, важливого ритуалу.

Події починають активно розвиватися, наче снігова куля, обростаючи «льодовою кіркою», здаються такими прозорими, але водночас дещо незрозумілими. Таємничий викрадач не просто черговий навіжений, а людина зі значними порушеннями психіки. Дівчата розуміють, що до них у кімнату заходить один і той самий чоловік, але з різною поведінкою. Найголовніше, що він усвідомлено постає перед полоненими то дитиною, то жінкою. Усе це наганяє жаху.

«Спліт» – це фільм, який потрібно розглядати під різними кутами. Із перших хвилин він може видатися нудним. Та після кількох моментів із різкою зміною кадрів, переведенням камери на передній план, що створює нагнітаючу атмосферу, мимоволі замислюєшся: «А як би я вчинив на місці героїв?».

Варто звертати увагу на деталі: що таке дисоціативний та обсесивно-компульсивний розлад. Тут допоможе розібратися психотерапевт Кевіна – Карен Флетчер (Бетті Баклі), котра досліджує 23 особистості Кевіла.

Кінокритики та глядачі сприйняли картину схвально. Дехто був невдоволений недостатнім розкриттям сюжету, незавершеною думкою. Хтось стверджував, що фільм не розказав усієї історії Біллі Міллігана, хоча в кінострічці використали тільки деталі з книги. На цьому неодноразово наголошував режисер.

Під час перегляду фільму важко розслабитися. Особливо вражають емоційна гра акторів й оригінальний супровід інструментальної класичної музики Веста Ділана Тордсона.

Усіх обов’язково здивує поява Дейвіда Дана наприкінці. Це головний герой «Нездоланного». Тоді стане зрозуміло, що історія ще не завершена. Все тільки починається. Хто знає, наскільки перевершить чи розчарує своїх прихильників наступна картина пана Ш’ямалана «Скло».

Меланія КОРОЛЬ

 


Категорія: Культура | Переглядів: 589 | Додав: Gandziuk | Рейтинг: 5.0/5
Всього коментарів: 0

Ім`я *:
Email *:
Код *:


Головне Меню





Рубрикація
Із потоку новин
Культура
Обличчя
Дозвілля
Майстер-клас
Місто
Таїна фаху
Витоки
Потаємне
Слушна думка
77 чудес університету
Паралельний світ
Експрес-опитування
Дзеркальце моє, скажи...
Гумор
Різне
Стоп-кадр
Музика
Література
Вірші з шухляди
Позиція
Актуально
Спортивний щоденник
Життя зблизька

Друзі сайту













Пошук



Погода у Вінниці



Опитування

ВАШЕ УЛЮБЛЕНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ПРОГУЛЯНОК У ВІННИЦІ:

Всего ответов: 21


Архів матеріалів





Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0