П`ятниця ,29.3.2024
Banner

Інтернет-часопис

ОСТАННІ НОВИНИ
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
Головна » 2009 » Листопад » 22 » У ПОШУКАХ ТРИПІЛЬСЬКИХ СКАРБІВ

12:36
У ПОШУКАХ ТРИПІЛЬСЬКИХ СКАРБІВ


     Вкотре під час літньої практики студенти Інституту історії, етнології і права беруть участь в археологічних розкопках. Щоразу вони повертаються додому з набутим досвідом та приємними враженнями. Цього літа студенти-історики разом зі студентами Гданського університету (Польща) допомагали співробітникам Інституту археології НАН України в розкопках біля с. Бернашівка Могилів-Подільського району.

     У перші дні студенти віднайшли найдавніше в Україні поселення трипільців «Бернашівка-2», вік якого датується ІV – ІІІ тис. до н.е. Про це свідчать знайдені знаряддя праці та предмети побуту, кістки людей і тварин, керамічна амфора, глечики та фундамент двоповерхового будинку. Безцінними для наукового світу стали залишки глиняного посуду, прикрашені шаховими фрагментами і вовчими зубами. За словами керівника археологічної експедиції Дмитра Чорновола, ця знахідка вказує на Балканське походження трипільців, де дослідниками минувшини зафіксовано  подібні орнаменти.

     Студенти ВДПУ допомагали й у розвідуванні поселення «Бернашівка-1», яке теж багате на цінні матеріали. «Золотим дном» для археологів стала яма, яку трипільці використовували для збирання побутового сміття. Щоправда, як зазначив співробітник НАН України Євген Пічкур, археологічна експедиція займалася у цьому місці виключно перебиранням решток, що залишились від грабіжників, так званих «чорних археологів».

     Студенти-історики за два тижні виконали багато роботи, незважаючи на пекуче сонце та складні умови праці.  Щоденно розкопки проводилися з 7 до 13 год., після обіду – з 17 до 19 год. Вільний час студенти присвячували відпочинку на Дністрі.

     Усі знайдені під час експедиції матеріали стануть експонатами музею державного заповідника «Трипільська культура» у Черкаській області.

Сергій ЛЕФТЕР

Категорія: Витоки | Переглядів: 891 | Додав: Admin | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0

Ім`я *:
Email *:
Код *:


Головне Меню





Рубрикація
Із потоку новин
Культура
Обличчя
Дозвілля
Майстер-клас
Місто
Таїна фаху
Витоки
Потаємне
Слушна думка
77 чудес університету
Паралельний світ
Експрес-опитування
Дзеркальце моє, скажи...
Гумор
Різне
Стоп-кадр
Музика
Література
Вірші з шухляди
Позиція
Актуально
Спортивний щоденник
Життя зблизька

Друзі сайту













Пошук



Погода у Вінниці



Опитування

ВАШЕ УЛЮБЛЕНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ПРОГУЛЯНОК У ВІННИЦІ:

Всего ответов: 21


Архів матеріалів





Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0