П`ятниця ,29.3.2024
Banner

Інтернет-часопис

ОСТАННІ НОВИНИ
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
Головна » 2017 » Лютий » 5 » УКРАЇНА ТА УКРАЇНЦІ В КНИЗІ РЕКОРДІВ ГІННЕСА

19:02
УКРАЇНА ТА УКРАЇНЦІ В КНИЗІ РЕКОРДІВ ГІННЕСА


Подейкують, що задум Книги рекордів Гіннеса виник, коли один із керівників пивоварної компанії Guinness в 1951 році, їдучи на полювання, посперечався з друзями: який птах найшвидший в Європі. Потім цю справу досліджували брати-близнюки Росс та Норіс Маквіртери. Видання, що мало назву «Книга надзвичайного Гіннеса» несподівано стало хітом продажу, тому вирішили надрукувати наступні примірники.

Книга рекордів Гіннеса – довідник, який виходить щорічно та містить всесвітньо визнану колекцію світових рекордів: як людських досягнень, так і екстремальних фактів природи. Має найбільший тираж з усіх книг (за винятком Біблії), захищених копірайтом. Звичайно ж, що в ній не обійшлося без представників української національності, котрі продовжують дивувати світ власними талантами та здібностями.

32-річний івано-франківець Мирослав Федорик, лежачи, зігнувся та розігнувся на одній руці 780 разів, перевершив попередній рекорд, на більш ніж сто згинань.

1993 року закарпатець Олександр Сухан потрапив у Книгу рекордів Гіннеса, взявши участь у міжнародному супермарафоні на інвалідних візках. Шлях пролягав від Владивостока до Санкт-Петербурга. У підлітковому віці Олександр пошкодив спинний мозок, але не здався. Він продемонстрував незламність, непоборність і стійку непохитність справжнього українського, козацького духу.

7 лютого 1992 року Аліна Іванова в Москві встановила рекорд зі спортивної ходьби дистанцією в 3000 метрів. Відстань українська спортсменка подолала за 11 хвилин 44 секунди. 31 липня 1994 року в Італії Сергій Бубка в стрибках із жердиною сягнув висоти 6,14 м. 16 листопада 1993 року в Мельбурні (Австралія) Руслан Савченко встановив «Світовий рекорд зі штанги» у ваговій категорії до 76 кілограмів, піднявши 170 кг.

Ще одним українським Геркулесом є Тарас Корніюк – студент Київського національного університету ім. Тараса Шевченка. Він установив рекорд у вправі «підйом переворотом» на перекладині. Протягом 3 годин 15 секунд без перепочинку виконав 1303 підйоми переворотом. А богатир із Донеччини Дмитро Халаджі підняв трубу вагою 1022 кілограми.

У Книзі рекордів Гіннеса можемо бачити не лише імена славетних українців, але й назву нашої держави, що є не менш відомою, аніж назви інших країн.

Саме в Україні шестиреакторна Запорізька атомна електростанція має найбільшу загальну одиницю виробництва – 6000 МВт.

Не менш важливим є те, що Україна (серед решти держав світу) встановила рекорд за тривалістю музичного телемарафону національної пісні. Лише українські композиції лунали без перерви на рекламу в прямому ефірі тривалістю 110 годин. У цей час на сцені виступали українці, росіяни, татари, грузини, вірмени. Телемарафон «5 каналу» до Дня Незалежності теж офіційно зазначений у знаменитій книзі. Фахівці з Великої Британії довго перевіряли достовірність досягнення і врешті-решт нагородили команду телеканалу відповідним сертифікатом.

Україна здавна славилася літакобудівною промисловістю та й зараз займає почесне місце в цій галузі на світовій арені. Унікальний літак АН-225 «Мрія» був спроектований і побудований на Київському механічному заводі в 1984-1988 роках. У серпні 2009 року літак цієї серії був занесений до Книги рекордів Гіннеса за перевезення найбільшого в історії авіації моновантажу, загальною вагою в 187 т.

Одним із досягнень є обручка з найбільшою кількістю діамантів, створена київськими майстрами класичного ювелірного дому «Лобортас». Коштовність виготовлена із білого золота, в якій міститься 2.5 тис. крихітних діамантів. Загальна вага діамантів 10,48 карат. Обручка отримала романтичну назву «Царівна-Лебідь».

14 червня 2011 року в єдиному в Україні «Музеї сала» у Львові було виготовлено найбільше у світі серце із сала. Його товщина – 55 сантиметрів, а висота – 85 сантиметрів. Унікальність полягає в тому, що воно працює, перекачуючи через себе речовину, а спеціальні датчики фіксують тиск.

Як бачимо, Україна та її народ мають чим вирізнитися. І що б не сталося, світ завжди знатиме, хто такі українці та їхня держава.

Андрій КОВЕРЗЮК


Категорія: Різне | Переглядів: 905 | Додав: Gandziuk | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0

Ім`я *:
Email *:
Код *:


Головне Меню





Рубрикація
Із потоку новин
Культура
Обличчя
Дозвілля
Майстер-клас
Місто
Таїна фаху
Витоки
Потаємне
Слушна думка
77 чудес університету
Паралельний світ
Експрес-опитування
Дзеркальце моє, скажи...
Гумор
Різне
Стоп-кадр
Музика
Література
Вірші з шухляди
Позиція
Актуально
Спортивний щоденник
Життя зблизька

Друзі сайту













Пошук



Погода у Вінниці



Опитування

ВАШЕ УЛЮБЛЕНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ПРОГУЛЯНОК У ВІННИЦІ:

Всего ответов: 21


Архів матеріалів





Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0