Четвер ,18.4.2024
Banner

Інтернет-часопис

ОСТАННІ НОВИНИ
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
Головна » 2016 » Грудень » 26 » УСІ ДОРОГИ ВЕДУТЬ ДО РИМА

20:29
УСІ ДОРОГИ ВЕДУТЬ ДО РИМА


Кажуть, краще один раз самому вирушити в подорож, аніж багато разів почути про неї. Якщо бодай раз вам довелося побувати в Італії, вважайте, що життя прожито не марно. Тепер і я можу викреслити колишню Римську імперію зі списку невідвіданих країн.

Півострів-чобіток – Батьківщина пікантної пасти, найкращої у світі піци, найрізноманітніших сирів, ароматної кави, пряних ароматів та, звичайно ж, старовинного вишуканого вина, яке є обов’язковою складовою раціону італійців.

Навіть сісти за кермо, вживши перед цим незначну дозу алкоголю, не вважатиметься порушенням правил. Італійська кухня – це «любов із першого запаху». Невід’ємна частина культури, що славиться на увесь світ неповторними смаками та рецептами.

Усі регіони Італії оригінальні. У кожному – своє життя, традиції, мова, культура. Мені пощастило відвідати декілька місцевих вілл. Та видовище не виправдало моїх очікувань. Замість того, щоб побачити просторі світлі апартаменти з модернізованим інтер’єром, у мене лише виникло питання: «Це темне сіре приміщення з безліччю непотрібних речей зветься віллою?».

Виявляється, там не знайти будинку, у якому не буде бодай однієї раритетної речі. Кількість картин на стінах та безліч статуеток свідчать про рівень достатку й інтелігентності господарів. Італійці, як і ми, мають домашніх улюбленців, переважно котів. Цікаво, що є й такі тварини, які жодного разу не були на вулиці, а тому й поведінка відповідна: коти кусаються, а собаки ховаються.

Ці дивні для нас речі можна спостерігати не лише у побуті, а й інших сферах життя, зокрема харчуванні. Жартома кажуть: «Українці люблять поїсти». У цьому ми з італійцями схожі. Їхній апетит вражає.

Переконана, що Італія – найкраще місце для відпочинку. Думаю, зі мною погодяться й тисячі туристів. Ще б пак! Кожне місце цієї країни є неповторним. Рим… Це музей просто неба, обійти який не вистачить декількох днів. Жодна інша столиця не може пишатися такою кількістю культурних пам’яток. Прогулянка розпочалася з відвідин величного амфітеатру Колізею, який чого тільки не бачив:  бої гладіаторів, морські битви, цькування диків звірів. Торкаючись до мармурових стін стародавньої пам’ятки, можна відчути подих багатовікової історії.

На одній із невеликих площ Рима милує око відомий усьому світу та найбільший у столиці фонтан Треві (Fontanadi Trevi). Загальна композиція присвячена морській тематиці: міфічний герой в образі Нептуна на колісниці,  запряженій морськими кониками. Розташована за його спиною центральна ніша будівлі створює враження, що цар океану в’їхав через неї. Дзвінкі потоки води граційно струмують по скульптурах і створюють шум морського прибою.

У нішах, що знаходяться обабіч Нептуна, розташовано алегоричні фігури, а зверху – барельєфи. Традиційно, щоб повернутися до місця, від якого залишилися гарні враження, ми кидаємо монетку. Я кинула три. Дуже хочеться повернутись і ще раз помилуватися яскравими фарбами краєвидів.

Вирушаючи в дорогу,  мені доводилося чути жартівливі вигуки друзів: «Переказуй вітання Папі Римському!». Зустрічі відбутися, звичайно, не судилося. Мабуть, Папа  Франциск I вже був зайнятий підготовкою до Різдва. Священний Ватикан зустрів дощем і мрякою, але погода не завадила бажанню туристів відчути неповторний дух святого місця. Доторкнутися до живої історії християнства, оцінити музеї Ватикану, де зібрані колекції мистецтва, відвідати неперевершену Сикстинську капелу.

Площа Святого Петра – найбільша в Апостольській столиці, яка щоденно приваблює безліч людей різних національностей. Тож не дивно було чути рідну мову за тисячі кілометрів від дому.

Відкрийте для себе країну, що подарувала світові Мікеланджело, Рафаеля і Боттічеллі. Піцу, гондоли і червоний «Ferrari». Оперу, морозиво і сумочки «Prada». Рим – місто, де кожна людина може відчути себе частинкою всесвітньої історії. Ніде інде не посмакуєте каштанами та не знайдете такої кількості фонтанів із питною водою. Якщо з’явилося бажання відвідати Європу, розпочніть з Італії. Так не змарнуєте час і матимете нагоду переконатися, що всі дороги ведуть до Рима.

Юлія ДОНЧЕНКО


Категорія: Життя зблизька | Переглядів: 674 | Додав: Gandziuk | Рейтинг: 4.2/5
Всього коментарів: 0

Ім`я *:
Email *:
Код *:


Головне Меню





Рубрикація
Із потоку новин
Культура
Обличчя
Дозвілля
Майстер-клас
Місто
Таїна фаху
Витоки
Потаємне
Слушна думка
77 чудес університету
Паралельний світ
Експрес-опитування
Дзеркальце моє, скажи...
Гумор
Різне
Стоп-кадр
Музика
Література
Вірші з шухляди
Позиція
Актуально
Спортивний щоденник
Життя зблизька

Друзі сайту













Пошук



Погода у Вінниці



Опитування

ВАШЕ УЛЮБЛЕНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ПРОГУЛЯНОК У ВІННИЦІ:

Всего ответов: 21


Архів матеріалів





Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0