П`ятниця ,29.3.2024
Banner

Інтернет-часопис

ОСТАННІ НОВИНИ
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
Головна » 2009 » Жовтень » 22 » Валерій ФРАНЧУК: «ХОЧ МАЮ ПОЛЬСЬКЕ ПОХОДЖЕННЯ, АЛЕ СУМУЮ ЗА УКРАЇНОЮ»

12:05
Валерій ФРАНЧУК: «ХОЧ МАЮ ПОЛЬСЬКЕ ПОХОДЖЕННЯ, АЛЕ СУМУЮ ЗА УКРАЇНОЮ»


     Наш університет завжди радо зустрічає у своїх стінах випускників, які підтримують зв’язки з альма-матер і, при нагоді, приїздять у гості. Нещодавно до колег-істориків завітав колишній студент Валерій ФРАНЧУК. Із об’єктивних причин у 2001 році він перервав навчання в нашому закладі та вступив до Ягелонського університету (Краків, Польща). Враженнями про особливості здобуття освіти у «вишах» сусідньої держави Валерій поділився з кореспондентом «Студентської території».

     – Я маю польське коріння по батьковій лінії. Як іноземець автоматично отримав можливість проживання в гуртожитку. Я вступив за програмою, за умовами якої таке право протягом трьох років після закінчення школи мають особи польського походження, які знають польську мову й культуру. Можливо, дещо пізніше вступлю до магістратури. Навчання не оплачую. В нашому університеті є Інститут української етнології. Українців там дуже мало, а якщо й є, то це люди, які мають українське походження (лемки). У нас їх вважають етнографічною групою українського походження, а в Польщі – окремою народністю. Лемки теж не вважають себе українцями, вони – лемки і все.

     Ягелонський університет поділяється на 16 факультетів, кожен факультет – на інститути. У рамках нашого факультету є чотири інститути (історії, археології, музикології й інститут етнології та етнографії) та одна кафедра іудаїстики, яка займається єврейською історією, звичаями, мовою.
До нашого університету постійно приїжджають відомі викладачі, оскільки Польща з 2004-го року – член ЄС. Ми навчаємося за їхніми спеціально розробленими програмами. Відбувається також постійний обмін між студентами польських і європейських університетів.
Тут узагалі немає лекцій і семінарів. Є так звані виклади – відповідники наших лекцій і конверсаторії (від лат. слова конверсари – розмовляти, спілкуватися). Тут оцінюється не те, що в тебе є конспект, а те, чи знаєш ти предмет. Кожна людина відповідає за свої знання. Головне – скласти іспити, а присутність на лекціях не обов’язкова.

     На практичних заняттях група складається із 20-25 студентів. Викладач не може працювати з більшою групою. Справа в тому, що він не оцінює балами. У нас, наприклад, щоб бути допущеним до іспиту, потрібно зарахувати практичні заняття, написати річну курсову роботу на 6-10 сторінок (вона є обов’язковою на кожному курсі) і прочитати певну літературу із визначеного списку (викладач дає 3-4 сторінки джерел, після опрацювання яких проводиться міні-тестування). Якщо ти добре працював на практичних заняттях, то  від міні-іспиту можуть звільнити. Ось така форма оцінювання. Автоматом іспити у нашому університеті не ставлять. При складанні білети не використовуються – тема, з якої викладач може запитати будь-що. Звісно, неможливо підготуватися до іспиту ідеально. Але знання здобуваються високого рівня.

     Цінується ініціатива самої людини. Якщо вона знає, чого хоче, то їй допоможуть. Будь-який захід готується студентами: все організовується в рамках секції наукового кола. У нас відсутні постійні студентські групи. Кожен студент має індивідуальний графік навчання. Друзів, з якими навчаюся, можу перерахувати фактично на пальцях однієї руки, адже більшості студентів мого курсу не знаю взагалі.

     Зараз пишу магістерську роботу про подільське князівство ІІ пол. XIV ст. на тлі геополітики. Це так званий магістерський семінарій, над яким працюють два роки. Але прагну здобути спеціалізацію історика пізнього Середньовіччя – початку модерних часів (XV – І пол. ХVII ст.).
Нині працюю в архіві, оскільки не отримую стипендію, - потрібно заробляти на проживання. Надалі планую займатися науковою діяльністю, навчатися в аспірантурі. Знання, які здобув під час навчання у Польщі, бажаю з користю застосувати в Україні.

     Історична довідка: назва Ягелонського університету походить від короля Владислава Ягайла. Історія його така: польський король Казимир ІІІ Великий отримав від Папи Римського дозвіл на заснування університету в 1364 році. Але згодом помер, тому справа з університетом призупинилась. Потім у Польщі почалися проблеми внутрішнього характеру. Новий правитель, яким стала жінка, (зараз – свята Ядвіга), одружилась з великим польським князем Ягайлом. Він тоді ще був язичником, але після хрещення отримав ім’я Владислав. Королева померла у двадцятип’ятирічному віці, заповідаючи відновити університет. Від 1400-го університет безперервно функціонує до сьогодні. Краківський університет 37-й у списку найстаріших університетів Європи.

Анна КУЛЬЧИЦЬКА

Категорія: Різне | Переглядів: 1250 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0

Ім`я *:
Email *:
Код *:


Головне Меню





Рубрикація
Із потоку новин
Культура
Обличчя
Дозвілля
Майстер-клас
Місто
Таїна фаху
Витоки
Потаємне
Слушна думка
77 чудес університету
Паралельний світ
Експрес-опитування
Дзеркальце моє, скажи...
Гумор
Різне
Стоп-кадр
Музика
Література
Вірші з шухляди
Позиція
Актуально
Спортивний щоденник
Життя зблизька

Друзі сайту













Пошук



Погода у Вінниці



Опитування

ВАШЕ УЛЮБЛЕНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ПРОГУЛЯНОК У ВІННИЦІ:

Всего ответов: 21


Архів матеріалів





Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0