Субота ,20.4.2024
Banner

Інтернет-часопис

ОСТАННІ НОВИНИ
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
Головна » 2017 » Жовтень » 12 » ВДПУ: як усе починалося

21:56
ВДПУ: як усе починалося


Поділля, початок ХХ століття. Більше сорока років минуло зі скасування кріпосного права та впровадження урядом Російської імперії нових реформ, які неабияк змінили життя населення. Це стало поштовхом для розвитку народної освіти.

У 1892 році в нашому регіоні нараховували 1533 навчальних заклади, проте за якісним показником вони не задовольняли потреб населення. Великою проблемою була низька кваліфікація вчителів.

Подільський край мав сприятливі передумови для успішного впровадження реформ в освіті. Зокрема, губернатор закликав «відкривати навчальні заклади в містах, які є центрами релігійної, духовної і громадської діяльності». Були потрібні педагоги, які могли б навчати місцеве населення.

Наказ про створення у м. Вінниці Учительського інституту видали 5 червня 1912 року. Невеликий двоповерховий корпус побудували за проектом відомого архітектора Григорія Артинова. Заклад розпочав роботу через два місяці. Директором був М. Запольський, статський радник. В історичних джерелах описаний енергійною та освіченою людиною, яка плідно працювала над організацією освітнього процесу.

У рік відкриття до інституту вступили 25 осіб, серед яких наймолодшим було 19 років, найстаршим – 29. Що цікаво: більшість із них уже мали педагогічну практику після закінчення семінарій, церковно-учительських шкіл і педкурсів, що діяли при гімназіях. Досить промовистим фактом є те, що Учительський інститут приймав не лише духовних осіб за походженням (як велося раніше), а світських і навіть простих мешканців. Кілька років після створення закладу кількість студентів коливалася від двадцяти до ста осіб. Поділу на відділення чи факультети тоді не було передбачено, тому випускники могли викладати будь-який предмет загальноосвітньої програми та працювати в міських училищах.

Педагоги мали інакше виховання, ментальність, склад думок і могли донести до учнів різнобічне пояснення світу. Випускники були молодими й енергійними. Хоч урядом і було затверджено освітню програму зі специфічними канонами та правилами, у майбутніх учителів, просвітителів були великі шанси змінити думки громадськості. Це відбувалося в період, коли життя українців, зокрема подолян, повільно, але докорінно змінювалося.

Із дня заснування Учительського інституту минуло 105 років. Після чималої кількості трансформацій, Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського – освітній заклад IV рівня акредитації, що готує фахівців, які впливатимуть на свідомість українців із юних років. Тепер, як і на початку існування нашої аlma mater, країна переживає необхідні переломні моменти, зокрема в освіті. Це відбувається не лише внаслідок впровадження нових законів, а й завдяки небайдужості громадян. Випускники педуніверситету, як і вихованці інших педагогічних ВНЗ України, мають важливу місію – виховати нове свідоме покоління. Для цього потрібно прийти після закінчення вишу до школи сучасними педагогами з активною громадянською позицією.

Ректор Вінницького педуніверситету Наталія Лазаренко любить нагадувати: «Як добре, що ви обрали таку гуманну професію, таку потрібну…». Наш ВНЗ став на шлях оновлення й розвитку, йде в ногу з часом. Він готує нову генерацію професіоналів, як і тоді, на зорі заснування, коли нам так необхідні були зміни!

Діана КОЛЕСНИК

 


Категорія: Життя зблизька | Переглядів: 544 | Додав: Gandziuk | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0

Ім`я *:
Email *:
Код *:


Головне Меню





Рубрикація
Із потоку новин
Культура
Обличчя
Дозвілля
Майстер-клас
Місто
Таїна фаху
Витоки
Потаємне
Слушна думка
77 чудес університету
Паралельний світ
Експрес-опитування
Дзеркальце моє, скажи...
Гумор
Різне
Стоп-кадр
Музика
Література
Вірші з шухляди
Позиція
Актуально
Спортивний щоденник
Життя зблизька

Друзі сайту













Пошук



Погода у Вінниці



Опитування

ВАШЕ УЛЮБЛЕНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ПРОГУЛЯНОК У ВІННИЦІ:

Всего ответов: 21


Архів матеріалів





Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0