П`ятниця ,19.4.2024
Banner

Інтернет-часопис

ОСТАННІ НОВИНИ
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
Головна » 2010 » Листопад » 4 » ВКОТРЕ НА ОДНІ ГРАБЛІ?

03:17
ВКОТРЕ НА ОДНІ ГРАБЛІ?


     Проект Закону «Про мови», поданий до розгляду у Верховній Раді, доволі неоднозначно сприйнятий і в самому парламенті, і серед громадськості.

     Дехто вважає його недосконалим, а хтось – антиконституційним та антиукраїнським. Адже його затвердження фактично зробить російську мову другою державною в Україні і цим самим дискредитує статус української.

     Викладачі та студенти нашого університету приєдналися до обговорення законопроекту. Кафедра української мови й загального мовознавства стала ініціатором проведення «круглого столу», присвяченого цій проблемі,  однак відгукнулося стільки небайдужих, що захід переріс у громадські слухання.

     Перед присутніми із доповідями виступили викладачі Інституту філології й журналістики Т.Савчук, А.Подолинний, О.Кущ, Т.Ткачук, О.Павлушенко, Т.Яковенко, Л.Прокопчук, В.Косаківський та студенти.

     Доповідачі висвітлювали питання походження української мови, яка сягає корінням ІІ – І тисячоліття до н.е.; розкрили причини такого широкого побутування в Україні російської мови – насильницького насадження російської культури українцям із метою приглушення їх національної свідомості.

     Обговорювали дотримання Україною Європейської хартії регіональних та меншинних мов, покликану захищати мови недержавних народів та національних меншин, а також виявляли слабкі сторони (сильних не знайшлося) законопроекту. Врешті майже одноголосно дійшли висновків, що приймати Закон «Про мови» було б великою помилкою, адже по суті, російську в Україні немає від кого чи чого захищати, а українська, і так перебуваючи в досить скрутному становищі, ще більше постраждає від законопроекту.

     Після обговорення було затверджено головні положення резолюції, яку організатори заходу зобов’язалися надіслати до Секретаріату Президента та Верховної Ради. До неї увійшли пропозиції, головна з яких – не приймати законопроект y такій редакції.

     Одна із ініціаторів та організаторів заходу, кандидат філологічних наук, доцент Ольга Павлушенко прокоментувала подію: «Сподіваємося, що такі заходи вплинуть на рішення нардепів, і вони проймуться відповідальністю за збереження української нації, мови та культури. Ми уклали резолюцію із восьми пунктів, яку надішлемо до законодавчих органів. Якщо подібні заходи проходитимуть в інших колективах, то, очевидно, матимуть резонанс. В Україні має бути одна державна мова. Ми не проти інших мов, зокрема російської, і поважаємо її статус міжнаціональної, однак в Україні бажаємо бачити у форматі іноземної мови».

Антоніна БАСЕНКО

Обговорення: http://st-gazeta.at.ua/forum/3-6-1


Категорія: Різне | Переглядів: 689 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0

Ім`я *:
Email *:
Код *:


Головне Меню





Рубрикація
Із потоку новин
Культура
Обличчя
Дозвілля
Майстер-клас
Місто
Таїна фаху
Витоки
Потаємне
Слушна думка
77 чудес університету
Паралельний світ
Експрес-опитування
Дзеркальце моє, скажи...
Гумор
Різне
Стоп-кадр
Музика
Література
Вірші з шухляди
Позиція
Актуально
Спортивний щоденник
Життя зблизька

Друзі сайту













Пошук



Погода у Вінниці



Опитування

ВАШЕ УЛЮБЛЕНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ПРОГУЛЯНОК У ВІННИЦІ:

Всего ответов: 21


Архів матеріалів





Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0