Вівторок ,19.3.2024
Banner

Інтернет-часопис

ОСТАННІ НОВИНИ
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
Головна » 2010 » Листопад » 4 » ВОНА ЩОДНЯ НАРОДЖУЄ ШЕДЕВРИ

03:32
ВОНА ЩОДНЯ НАРОДЖУЄ ШЕДЕВРИ


     Галина Чадюк – майстер виробничого навчання кафедри теорії й методики технологічної та професійної освіти Інституту математики, фізики і технологічної освіти. Уже більше десяти років вона займається соломо- та лозоплетінням. Самотужки, за допомогою книг, навчилася виготовляти оригінальні витвори. Гарненькі квіточки, листочки, герої народних казок (дід, баба, внучка, солом’яний бичок чи коник), а найголовніше – її  оригінальні брилі та капелюшки уже побували в Америці, Німеччині, Росії.

     Зараз майстриня зосереджує увагу на удосконаленні форм дивовижних головних уборів. Яких вона тільки не вигадує: тендітні жіночі з вуаллю, оздоблені різними прикрасами, трояндочками з соломи, якими захоплюються тонкої натури леді, або солідні величезні для справжніх українських чоловіків. У капелюшках від Галини Чадюк виступають відомі танцювальні і співочі колективи, зокрема «Щедрик», «Веснянка», «Дармограй».

     Роботи Галини Федорівни неодноразово експонувалися на виставках, презентаціях, фестивалях та майстер-класах, які здебільшого проводилися в обласному краєзнавчому музеї та районах Вінниччини. Одну персональну виставку було презентовано в обласному Центрі народної творчості.

     Жінка розповідає, що її заняття народними ремеслами багатьом здається легким і нехитромудрим, але який ретельний підхід потрібен до кожного витвору, знають тільки вмілі руки майстрині.

     Робота виконується кількома етапами. Перш за все, потрібно знайти солому, але таку, яка була б ще зеленою, – коли пшениця тільки наливає колос. Потім посортувати, а це відбирає багато часу і сил, сплести її і зшити. Основними інструментами для роботи є голка, нитка, ножиці, пінцет і колунок (знаряддя, призначене для розколювання великих соломин), а ще фантазія, ідеї та щире бажання створити щось нове і здивувати ним світ. Раніше мала намір розфарбовувати і надавати різних відтінків своїм шедеврам, але зрозуміла, що природний колір золотавої соломи і є оригінальним.

     Зараз, як і вся Україна, Галина Федорівна готується до «Євро-2012». Вона неодмінно здивує гостей новими колекціями сувенірних капелюшків, які не залишаться без уваги українців та закордонних туристів. Тож побажаємо рукодільниці натхнення, цікавих ідей та втілення їх у життя!

Ольга УРСУЛЕНКО


Категорія: Обличчя | Переглядів: 739 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0

Ім`я *:
Email *:
Код *:


Головне Меню





Рубрикація
Із потоку новин
Культура
Обличчя
Дозвілля
Майстер-клас
Місто
Таїна фаху
Витоки
Потаємне
Слушна думка
77 чудес університету
Паралельний світ
Експрес-опитування
Дзеркальце моє, скажи...
Гумор
Різне
Стоп-кадр
Музика
Література
Вірші з шухляди
Позиція
Актуально
Спортивний щоденник
Життя зблизька

Друзі сайту













Пошук



Погода у Вінниці



Опитування

ВАШЕ УЛЮБЛЕНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ПРОГУЛЯНОК У ВІННИЦІ:

Всего ответов: 21


Архів матеріалів





Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0