Четвер ,28.3.2024
Banner

Інтернет-часопис

ОСТАННІ НОВИНИ
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
Головна » 2017 » Березень » 21 » ВШАНУВАЛИ ПАМ'ЯТЬ ОЧІЛЬНИКА ЦЕНТРАЛЬНОЇ РАДИ

23:09
ВШАНУВАЛИ ПАМ'ЯТЬ ОЧІЛЬНИКА ЦЕНТРАЛЬНОЇ РАДИ


17 березня 2017 року виповнилося 100 років від початку Української революції 1917–1921 років – одного із найважливіших і найскладніших періодів в історії Українського народу ХХ століття.

Ця доба була вершиною національно-визвольної боротьби, відродження української нації.

З метою вшанування традицій боротьби за незалежність і соборність України та військової звитяги захисників рідної землі, творців національної державності у Вінницькому державному педагогічному університеті імені Михайла Коцюбинського відбулося покладання квітів до пам’ятника видатного історика, письменника, голови Української Центральної Ради Михайла Грушевського.

«100 тому в історії українського національного державотворення відбулася знакова подія – створення Української центральної ради, яка стала першою спробою державотворення.

Центральна рада продовжувала славні традиції Київської Русі, Гетьманської держави. В основу діяльності було покладено ідеї Кирило-Мефодіївського товариства, Миколи Міхновського і його безсмертної праці «Самостійна Україна», яка вперше сформулювала ідеї створення суверенної незалежної держави.

Сьогоднішню подію варто розглядати через призму сучасності. Історія повторюється. Тому треба пам’ятати уроки національного державотворення, успіхи, проблеми, які завадили українцям створити власну державу. Треба більше звертати увагу та використовувати досвід чехів, досвід Юзефа Пілсудського, який в умовах розпаду зміг відновити польську державу», – зазначив кандидат історичних наук, доцент кафедри всесвітньої історії факультету історії, етнології і права Віталій Тучинський.

Кандидат історичних наук, доцент кафедри історії і культури України Анатолій Войнаровський наголосив на тому, що Михайло Грушевський зробив велику справу для українського народу. Це той діяч, науковець, який довів, що українці мають окрему історію, ментальну відмінність. Він був знаною особою, котра читала лекції у Франції, Німеччині. Мав розлогі міжнародні зв’язки, завдяки подвижницькій діяльності йому вдалося багато чого зробити. Відстоював інтереси українців. Тому треба віддати шану людині, яка зробила значний вклад у наукову, політичну та громадську сфери.

Ректор педуніверситету Наталія Лазаренко закликала студентів не бути байдужими, знати історію нашої держави та пам’ятати визначні події, які відіграли ключову роль для України, адже без минулого немає майбутнього.

Катерина ЗУЛІНСЬКА

 


Категорія: Актуально | Переглядів: 364 | Додав: Gandziuk | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0

Ім`я *:
Email *:
Код *:


Головне Меню





Рубрикація
Із потоку новин
Культура
Обличчя
Дозвілля
Майстер-клас
Місто
Таїна фаху
Витоки
Потаємне
Слушна думка
77 чудес університету
Паралельний світ
Експрес-опитування
Дзеркальце моє, скажи...
Гумор
Різне
Стоп-кадр
Музика
Література
Вірші з шухляди
Позиція
Актуально
Спортивний щоденник
Життя зблизька

Друзі сайту













Пошук



Погода у Вінниці



Опитування

ВАШЕ УЛЮБЛЕНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ПРОГУЛЯНОК У ВІННИЦІ:

Всего ответов: 21


Архів матеріалів





Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0