ОСТАННІ НОВИНИ |
18:23 ДЕЛІКАТЕСИ ВІД СПРАВЖНЬОГО ГУРМАНА | |
Любов до кулінарії маленьким дівчаткам прищеплюють ще з дитинства матері чи бабусі. Згодом ця любов переростає у талант, захоплення, хобі чи ж обов’язок. Залежно від настрою та часових обставин, жінка готує або із задоволенням, або просто змушена це робити, аби сім’я не лишилася голодною. Нова героїня «Кулінарних витребеньок» Ірина Володимирівна Хоцянівська – доцент кафедри історії та культури України інституту історії, етнології і права – готує для своїх «домашніх» лише з насолодою. Хоча, як сама ділиться з читачами, раціон залежить від графіка роботи, тобто від розкладу занять в університеті. Жінка любить «поритися» в Інтернеті у пошуках нових цікавих рецептів, але, готуючи щось смачненьке, завжди додає дещо ексклюзивне від себе. Настільною книгою на кухні є її власний записничок ще зі студентських років, де занотовано безліч порад з кулінарії, рецептів, правил сервірування столу. Тому, якщо Ви – молода господиня, думаю, можете звертатися до Ірини Хоцянівської, ця щира жінка поділиться своїм досвідом. Постійні читачі рубрики пам’ятають, що ми вже смакували багатьма незвичними, а часом і дивними стравами. А з Іриною Володимирівною відправляємося в мандрівку європейськими ресторанами. Країною, в яку ми зазирнемо, стане Франція. Будемо готувати справжній французький цибулевий суп. Цибулевий суп – це відома й популярна страва ще з часів Римської імперії. Протягом всієї історії цей суп часто вважався стравою для бідних людей, тому що для його приготування не потрібно було витрачати багато коштів – цибулі завжди було вдосталь. За легендою, цибулевий суп вперше приготував Король-Сонце Людовик XV. Якось уночі йому дуже захотілося їсти, але в його мисливському будиночку, де він перебував у той час, не виявилося ніяких інших продуктів, окрім цибулі, масла і шампанського. Король змішав всі ці інгредієнти, і отримав оригінальний і дуже смачний суп. Його рецепт з роками змінювався і доповнювався новими інгредієнтами. Отож, уявімо себе королями
Людовіками і розпочнемо приготування. На 6 великих порцій нам потрібно: Приготування. Беремо велику каструлю з товстим дном, розтоплюємо в ній вершкове масло, додаємо оливкову олію. Нарізаємо цибулю півкільцями, кладемо в каструлю і готуємо на середньому вогні, помішуючи кожні 5-8 хвилин. Додаємо духмяний чебрець. Накриваємо каструлю кришкою і готуємо ще 20-30 хв., зрідка помішуючи. Чекаємо, поки цибуля стане м’якою й золотистою. Знімаємо кришку, збільшуємо вогонь до середнього, додаємо цукор і знову пасеруємо цибулю, аж поки вона не підсмажиться до золотисто-коричневого кольору. Це може зайняти хвилин 20. При правильному процесі пасерування досягається м'який смак за рахунок карамелізації цукру, що міститься в цибулі. У цей час в іншій каструлі доводимо курячий бульйон до кипіння. У каструлю з цибулею додаємо борошно й готуємо, помішуючи, кілька хвилин. Поступово доливаємо гарячий бульйон, вино. Сіль і перець за смаком. Доводимо все до кипіння, накриваємо та варимо суп на маленькому вогні ще 15 хв. Основа для французького цибулевого супу готова. Як і український борщ, цибулевий суп на наступний день стає ще смачнішим. На завершення приготування цибулевого супу готуємо грінки. У розігрітій духовці до 150 градусів добре підсушуємо шматочки французького батона. Натираємо часником, змащуємо гірчицею та посипаємо тертим сиром. Розігріваємо гриль (духовку) до максимальної температури. Суп розливаємо в 6 жаростійких тарілок, кладемо в кожну по одній-дві грінки й ставимо під гриль. Як тільки сир починає підсмажуватися – забираємо тарілки. Готову страву подаємо на стіл. Правильно приготовлений цибулевий суп є цілющим комплексом вітамінів у період міжсезоння, особливо весною. Справжньою знахідкою для
любителів солоденького стане рецепт торта, якого не потрібно випікати. Нам
знадобляться: Бажаю Вам успішних експериментів на кухні. Готуйте з нами! З гостею куховарила Олена КАЛУГІНА | |
|
Всього коментарів: 0 | |