П`ятниця ,10.5.2024
Banner

Інтернет-часопис

ОСТАННІ НОВИНИ
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
Головна » 2013 » Квітень » 27 » Н О В И Н И

22:14
Н О В И Н И


Шанувальники і просто любителі інструментальної музики відклали усі важливі справи, аби завітати до ІППМ на фестиваль баяністів. Слухачі насолоджувались класичними творами Сезара Франка, одного із найвидатніших композиторів органної музики. Почули витвори музичного мистецтва сучасників, зокрема одеського композитора Віктора Власова. Їх виконували Андрій Гавлюк (1 курс) та Андрій Мілінчук (ОКР «спеціаліст»).

Аня ШУРАЄВА

****

Нещодавно в Інституті філології й журналістики відбулася ІІІ Всеукраїнська наукова конференція із серії «Літературні контексти ХХ століття» під назвою «Проза Галини Журби в ідейно-естетичному контексті міжвоєнної доби», присвячена 125-й річниці від Дня народження письменниці.

Організаторами виступили кафедра української літератури нашого ВНЗ, однойменна кафедра Дрогобицького державного педагогічного університету ім. І.Франка та інститут літератури ім. Т.Шевченка НАН України.

Відомі науковці, викладачі, аспіранти, студенти зібралися, щоб вклонитися пам’яті української письменниці Галини Журби. Це людина, яка, проживаючи далеко від Батьківщини, цінувала свою націю, гордилася походженням.

На конференції представили свої доповіді понад 70 науковців зі всіх регіонів України.

Наталі ВОЗБРАНЮК

****

У межах ІІІ Всеукраїнської наукової конференції із серії «Літературні контексти ХХ століття» під назвою «Проза Галини Журби в ідейно-естетичному контексті міжвоєнної доби», відбулася зустріч з літературознавцем, культурологом, краєзнавцем, педагогом з 30-літнім стажем Ярославом Поліщуком. Під час зустрічі науковець презентував три власні полемічні книги, які нині на почесному місці серед «літератури про літературу».

«І ката, і героя він любив» – так називалася перша представлена книга-монографія Ярослава Олексійовича, присвячена нашому земляку Михайлу Коцюбинському.

У другій книзі «Пейзажі людини. Тринадцять історій зі світу літератури» автор пропонує подорож лабіринтами культурної свідомості ХІХ-ХХ століття. Присутніх вразила книга не лише неординарним дизайном, а й незвичним наповненням, яке виявилося у дещо незрозумілому поєднанні розділів та їхніх назвах («Пейзажі людини», «Ландшафти культури», «Краєвиди пам’яті»).

Не менш цікавою за своєю характеристикою виявилася й остання презентована книга Ярослава Поліщука «Ревізії пам’яті», яка є літературною критикою.

Наталі ВОЗБРАНЮК

****

Квітень для студентів природничо-географічного факультету розпочався щорічним фестивалем дерунів. Озброївшись інгредієнтами, сім команд змагалися у приготуванні картопляної страви. Окрім цього, присутні веселилися, жартували, а господині обмінювалися рецептами.

Вправність та майстерність конкурсантів оцінювало справедливе журі: Тетяна Дабіжук, Вікторія Канська, Ольга Чиж і Юлія Ковтунівська. Коли судді, спробувавши смачнючі деруни, пішли до кімнати для таємного голосування, студенти вмить «змели» із тарілок все, що було на столах.

Переможцями стали Мирослава Теплицька та Леся Слободяник. Нагородою за чудово проведений час була святкова дискотека.

Марина ДЯЧЕНКО

****

У межах туру «Одісея ностальгій» до нашого ВНЗ завітали відомі українські прозаїки Євген Положій та Наталка Сняданко, які представляли свої книги «Одіссея» та «Амаркорд». І хоч Вінниця вже четверте відвідане місто, письменники привітно і щиро відповідали на питання та презентували творчі доробки.

Обидві книги просякнуті ідеєю позиціонування себе, як українця. Здавалось би така серйозна тема повинна бути нудною, але гумор, з яким написані книги, не дає відволіктись від читання ні на хвильку.

Зустріч пройшла у чудовій дружній обстановці. На завершення бажаючі мали змогу придбати примірники книг та отримати автографи.

Марина СТАСЮК


Категорія: Із потоку новин | Переглядів: 587 | Додав: Gandziuk | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0

Ім`я *:
Email *:
Код *:


Головне Меню





Рубрикація
Із потоку новин
Культура
Обличчя
Дозвілля
Майстер-клас
Місто
Таїна фаху
Витоки
Потаємне
Слушна думка
77 чудес університету
Паралельний світ
Експрес-опитування
Дзеркальце моє, скажи...
Гумор
Різне
Стоп-кадр
Музика
Література
Вірші з шухляди
Позиція
Актуально
Спортивний щоденник
Життя зблизька

Друзі сайту













Пошук



Погода у Вінниці



Опитування

ВАШЕ УЛЮБЛЕНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ПРОГУЛЯНОК У ВІННИЦІ:

Всего ответов: 21


Архів матеріалів





Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0