Середа ,8.5.2024
Banner

Інтернет-часопис

ОСТАННІ НОВИНИ
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
Головна » 2013 » Лютий » 24 » ЧИ СТОЇТЬ НОВИЙ ЗАКОН НА ВАРТІ СВІЖОГО ПОВІТРЯ?

22:39
ЧИ СТОЇТЬ НОВИЙ ЗАКОН НА ВАРТІ СВІЖОГО ПОВІТРЯ?


Полегшення для оточуючих, незручності для курців – такі зміни несе за собою новий закон про куріння. Однак, дієві лише ті правила, яких дотримуються. Отож, перед вами дослідження того, чи лякають великі штрафи любителів «димлячих паличок».

Попри незадоволення і марні спроби захистити своє право на цигарку, законопроект все ж був прийнятий. Зі столиків у кафе та барах зникли одвічні попільнички, натомість про заборону куріння попереджають спеціально виготовлені таблички. Відвідувачі «Роял-пабу» про новий закон попереджені одразу: табличка на дверях, такий же текст на кожному столику. Раніше заклад був справжньою оазою для курців – тут за цигаркою переглядали спортивні матчі та концерти. Тепер ніякого диму від любителів «чоловічих» розваг. От тільки насторожує одне – живемо ми в Україні, і закон прийнятий українською. Чому ж попередження виготовлені російською мовою? У «Роял-пабі» є власний юрист-перекладач, який береться за трактування законів?

На прохання принести попільничку офіціанти більшості закладів починають терпляче пояснювати, що тепер курити – тільки на вулиці. Лякають штрафами, до речі, чималенькими: від 1 до 10 тисяч гривень. Проте деякі кафе та дискотеки знайшли, як обійти закон. На прохання відвідувачів приносять тарілочку з вологою серветкою, куди можна кидати попіл та недопалки. От тільки клієнтів попереджають, що всю відповідальність вони беруть на себе. Якщо раптом прийде комісія для перевірки, то офіціант нічого не знає і курців не бачив.

Заборона куріння не поширюється на літні майданчики закладів. Деякі кафе, наприклад, «Віденська кава», користуються цим. Їхня засклена тераса дозволяє приймати гостей і взимку, а отже – курити «на здоров’я».

Куріння на зупинках громадського транспорту теж заборонено. Перевіримо. Сьома вечора, трамвайно-тролейбусна зупинка ім. Тараса Шевченка. У зимових сутінках нараховую дев’ять вогників. Підійшовши ближче, бачу, що семеро з них – напівроздягнені відвідувачі кафе, що розташоване біля зупинки. Слухаються закону в закладі, однак тут же вчиняють правопорушення на зупинці. Ще двоє курців димлять в очікуванні транспорту. На протилежному боці вулиці – ще кілька таких же вогників. Подібні сцени можна побачити в нашому місті будь-де.

На дитячих майданчиках, де адекватна людина ніколи не дозволить собі закурити, після настання темряви розташовуються веселі компанії. Якщо алкогольних напоїв вони переважно не вживають, адже бояться правових наслідків, то з цигаркою так просто розпрощатися не можуть. Недопалки й зім’ятий картон летять прямо під ноги. Удень можна спостерігати ще більш цікаву картину: молоді мами, вибігши за ворота майданчиків і відвернувшись від своїх малюків, поспіхом затягуються дамськими сигаретками. За ворота вибігають, щоб своїм дітям поганий приклад не подавати, однак виходить якраз навпаки.

У Вінниці ще не надто суворо взялися за порушників дисципліни, але в сусідньому Хмельницькому міліція вже давно оберігає чистоту повітря. Тих, хто курить у невстановлених місцях, штрафують з усією суворістю. Незабаром, мабуть, і наше місто прийде до подібної системи роботи правоохоронних органів.

Аліна РУДЧЕНКО


Категорія: Актуально | Переглядів: 583 | Додав: Gandziuk | Рейтинг: 4.5/2
Всього коментарів: 0

Ім`я *:
Email *:
Код *:


Головне Меню





Рубрикація
Із потоку новин
Культура
Обличчя
Дозвілля
Майстер-клас
Місто
Таїна фаху
Витоки
Потаємне
Слушна думка
77 чудес університету
Паралельний світ
Експрес-опитування
Дзеркальце моє, скажи...
Гумор
Різне
Стоп-кадр
Музика
Література
Вірші з шухляди
Позиція
Актуально
Спортивний щоденник
Життя зблизька

Друзі сайту













Пошук



Погода у Вінниці



Опитування

ВАШЕ УЛЮБЛЕНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ПРОГУЛЯНОК У ВІННИЦІ:

Всего ответов: 21


Архів матеріалів





Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0