П`ятниця ,10.5.2024
Banner

Інтернет-часопис

ОСТАННІ НОВИНИ
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
Головна » 2016 » Березень » 7 » Діана ГРИЦИШИНА: «ТИ ЗАВЖДИ ЗНАЙДЕШ ЧАС ДЛЯ ТОГО, ЩО ТОБІ ПОДОБАЄТЬСЯ»

13:01
Діана ГРИЦИШИНА: «ТИ ЗАВЖДИ ЗНАЙДЕШ ЧАС ДЛЯ ТОГО, ЩО ТОБІ ПОДОБАЄТЬСЯ»


Завжди усміхнена, позитивна дівчина, активна громадська діячка, волонтерка і, водночас, студентка 4 курсу факультету іноземних мов Вінницького педуніверситету. Знайомтесь –  Діана Грицишина.

Ти почала активно займатися громадською діяльністю минулоріч. Що спонукало?

– День вступу у ГО можу назвати своїм другим днем народження. Це те, що відкрила для себе, і те, що допомогло розкрити саму себе. Із початку навчання розуміла, що отриманих знань завжди буде недостатньо, якщо не застосовувати їх на практиці. На 3 курсі почала вдосконалювати володіння іноземною мовою, коли проводила зустрічі з вінничанами в інформаційному центрі «Вікно в Америку», що діє при Вінницькій ОУНБ імені Тімірязєва. Там вдалося познайомитися з представниками багатьох організацій, а потім і з волонтерами.

– Чи намагалася реалізувати себе в університетській діяльності?

– Реалізація відбулася лише на початку 4 курсу, коли вступила до Ради студентському самоврядування факультету іноземних мов (науковий відділ). Ми проводимо дебати на наукові й політичні теми, організовуємо перегляди документальних фільмів. У перспективі – проведення наукових конкурсів, а також співпраця з Малою академією наук України.

– Не виникало ідей змінити науковий напрям на творчий?

– Потрібно було на 1-2 курсах бачити приклади творчих людей, аби хтось із мого оточення стимулював до цього, але тоді активно ніхто цим не займався. Є бажання спробувати себе з однодумцями в театральному гуртку. На факультеті також щомісяця проходять засідання в літературному клубі, де ми іноземною мовою рецензуємо твори мистецтва, декламуємо вірші.

– Як тобі вдалося потрапити до Школи Молодих Лідерів (проект громадської організації «Вінницький регіональний центр інформації «Креатив», що реалізується у партнерстві з Вінницьким соціально-економічним інститутом Університету «Україна» та Вінницьким Клубом випускників міжнародних програм обміну за підтримки Відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні). Чим займалася на тренінгах?

– Дізналася про це із Facebook. Зацікавила мета Школи Молодих Лідерів – активізувати молодь і навчити її створювати проекти. Після закінчення Школи почала співпрацювати із «Креативом». Дізналася, що їм потрібні волонтери. 24 травня 2015 року вступила до організації. Згодом відвідала Шотландію, де чотири дні збиралися волонтери з України, Білорусі, Шотландії, Румунії, аби спланувати тренінг для людей з обмеженими можливостями. Нам вдалося реалізувати його в серпні. Упродовж літа моїм завданням було шукати людей з особливими потребами, займатися оформленням документів, візи. Під час поїздки (упродовж 10 днів) супроводжувати їх.

– Як знаходила підхід до людей з особливими потребами? Чи допомогли тобі отримані в університеті знання?

– Звісно допомогли. Також велике значення мав тренінг від Британської Ради «Інклюзивні рішення для рівноправного та відповідального суспільства». Найголовніше, що запам’ятала: 1) потрібно звертатися до людини з обмеженими можливостями безпосередньо, а не через особу, що її супроводжує; 2) краще казати «людина з особливими потребами», а не з обмеженими можливостями, оскільки фактично кожна людина може бути в чомусь обмежена, до прикладу, фінансово.

– Наскільки відомо, ти долучилася до проекту «VIN. Нова епоха Відродження», котрий, зокрема реалізовувався в педуніверситеті. Чому вирішила взяти участь? Які враження залишилися?

– Дізналася на заході (відбувався в університеті), присвяченому створенню презентаційного набору про Вінницю. Я написала текст про Натана Альтмана й вінницьку арку, а потім ще й переклала його на англійську. Щоразу, коли заходжу до книгарні й бачу листівки та книги, мене переповнюють емоції. Одну із таких книжок подарувала шотландській ГО і розповіла про Вінницю. Коли ж була на стажуванні в Польщі, роздала ці листівки людям з Китаю, Тайвані, Гонконгу, Італії.

– Після роботи у «Креативі» ти зайнялася AIЕSEC (організація, що дозволяє відкрити і розвинути лідерський потенціал молоді)?

– Так, це інтернаціональна організація, яка є в більш ніж 126 країнах світу. За два тижні після вступу до AIЕSEC мене обрали віце-президентом вінницького представництва. Згадую момент, коли разом з іншими представниками на посаду очікувала результатів співбесіди, до нас підійшов хлопець, котрий раніше очолював пост віце-президента й обілляв мене водою. Виявляється, це була традиційна посвята, бо обрали мене. Тепер очікую на цю естафету (сміється). Під час стажування в AIЕSEC у липні 2015 року відвідала Польщу. Це була волонтерська практика (summer camp). Тривала 6 тижнів і була присвячена культурі. 5 днів на тиждень ми волонтерили, а на вихідні мали змогу подорожувати. Встигали побувати в Празі (Чехія), Відні (Австрія), а також у різних містах Польщі.

– Як тобі вдається поєднувати це з навчанням? Проблем немає?

– Рік тому зрозуміла, що 24 години в добі – це досить мало. Дотримуюся твердження: ти завжди знайдеш час для того, що тобі подобається. Мені допомагає те, що роблю поза навчальним закладом. Викладачі ставляться до цього з розумінням.

– Які соціальні проблеми турбують тебе особисто?

– Турбувала активність молоді. Нині знаю, що такої проблеми нема, оскільки дівчата й хлопці розуміють: ми (і наші діти) будемо жити в тому, що самі створимо. Бентежить екологічний стан довкілля. Хотіла б провести тренінг з екологічної обізнаності й раціонального використання ресурсів.

– Віднедавна береш участь у проекті ГО «Молодіжна Альтернатива», плануєш проходити стажування у міській раді. Які прогнози і перспективи?

– Це стажування у різних департаментах міської ради (протягом 5 місяців). Учасники зможуть набути досвіду роботи в органах влади, долучитися до державотворення, відвідати тренінги, майстер-класи громадських діячів, політиків. Я прагну подивитися на все зсередини, на локальному рівні, вирішити чи варто працювати в органах державної влади.

– Чи все ж ти замислюєшся про фах вчителя?

– Очікую на практику в школі, щоб побачити, чи справді присвячу життя професії педагога.

– Що сьогодні найчастіше ставиш у своєму житті: знаки оклику чи знаки питання?

– У пунктуації є комбінація знаку питання із знаком оклику, яка емоційно забарвлює питальне речення. Останнім часом у мене все життя таке (посміхається).

Спілкувалася

Марина ДЯЧЕНКО


Категорія: Обличчя | Переглядів: 595 | Додав: Gandziuk | Рейтинг: 4.9/7
Всього коментарів: 0

Ім`я *:
Email *:
Код *:


Головне Меню





Рубрикація
Із потоку новин
Культура
Обличчя
Дозвілля
Майстер-клас
Місто
Таїна фаху
Витоки
Потаємне
Слушна думка
77 чудес університету
Паралельний світ
Експрес-опитування
Дзеркальце моє, скажи...
Гумор
Різне
Стоп-кадр
Музика
Література
Вірші з шухляди
Позиція
Актуально
Спортивний щоденник
Життя зблизька

Друзі сайту













Пошук



Погода у Вінниці



Опитування

ВАШЕ УЛЮБЛЕНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ПРОГУЛЯНОК У ВІННИЦІ:

Всего ответов: 21


Архів матеріалів





Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0