П`ятниця ,10.5.2024
Banner

Інтернет-часопис

ОСТАННІ НОВИНИ
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
Головна » 2013 » Квітень » 27 » ДІЄТИЧНЕ ПРИГОТУЙ І ФІГУРУ ПОРЯТУЙ

21:13
ДІЄТИЧНЕ ПРИГОТУЙ І ФІГУРУ ПОРЯТУЙ


Наш організм складний і багатогранний. Для підтримання тіла в тонусі та здорового духу в тілі ми повинні правильно харчуватися. Їжа, яку вживаємо, є джерелом енергії, що організм витрачає у процесі життєдіяльності. Саме вона дозволяє нашим клітинам і тканинам оновлюватися.

Про запоруку здорового життя та молодості – а саме, про смачні та корисні рецепти – говоритимуть завідувач кафедри психології ІППМ, доктор педагогічних наук, професор Володимир Іванович Шахов та заступник завідувача кафедри психології ІППМ, доцент Людмила Святославівна Лойко.

В.І. Шахов поділився з читачами «Кулінарних витребеньок» рецептом гарного сніданку – «геркулесової» каші. Із цими словами, мабуть, згадали себе біля величезної тарілки з цією стравою, маму, бабусю, татка, дідуся за столом, і кожен з них якось намагається покласти в ротик вередливому дитяті хоча б ложечку корисного «частування». Ще з дитинства в декого з нас з’явилась фобія страшного тирана дитячих років – каші. Володимир Іванович знайшов зброю проти цього ворога – родзинки, курага, свіжі банани, журавлина (свіжа або морожена), масло, мед. Якщо зварити кашу, а наприкінці приготування додати вищезгадані інгредієнти, ви точно забудете страшні жахіття з минулого і будете насолоджуватися смачнючим, а головне поживним та корисним сніданком. Ще Володимир Іванович радить під час споживання їжі «бути в теперішньому часі», тобто з любов’ю та насолодою споживати їжу, для кращого її засвоєння.

Щодо корисного обіду, то наші герої «Витребеньок» радять зелений борщ із щавлем та молодою кропивою (додається вже наприкінці приготування страви, проварювати зелень не можна).

Здивували науковці-кулінари й рецептом салату з листям кульбаби. Це один із першоцвітів весни, який володіє багатогранною і великої цілющою силою. Ця рослина ніби увібрала в себе всю сонячну енергію. Листя кульбаби містить чимало заліза, яке необхідне для кровотворення і забезпечує транспортування кисню від легень до тканин організму. Збір рослини найкраще проводити на лісовій галявині, на берегах річок, струмків і озер, далеко від автомобільних доріг, заводів і фабрик. Салат із листя кульбаби дуже корисний, хоч і має незвичайний гіркуватий присмак. Але якщо ви гіркоту не любите, просто замочіть листя кульбаби в холодній воді за годину до приготування. Потрібні інгредієнти: варене яйце, зелена цибулька, спеції. Заправляти або майонезом, або ж, краще, олією. Можна також додати кропиву.

Десертом стане варення із жовтих кульбабок та яблучний штрудель від Людмили Лойко.

Для приготування бурштинового варення знадобляться 360-400 квіток травневої кульбаби з жовтою голівкою разом із чашолистками, але без стебла.

Квіти кульбаби потрібно добу вимочити в холодній воді; потім їх віджимаємо, заливаємо пів літри води і кип’ятимо п’ятнадцять хвилин. За три хвилини до кінця варіння додаємо один-два порізаних лимони разом із цедрою, кип’ятимо. Відвар настоюється протягом доби; проціджуємо, квітки і шматочки лимона викидаються.

Додаємо у відвар 11,5 кг цукру й варимо варення у два-три прийоми до кольору і вязкості меду. Варення з кульбаби – це одночасно і користь, і смакота. При зобові, захворюваннях печінки, нирок, селезінки, підшлункової залози, при холециститі, гепатиті корисне таке варення.

Штрудель. Звичайне прісне тісно тонко розкачати, посипати щедро корицею, викласти зверху порізані дольками яблучка, засипати цукром і знову корицею. Фігурно зліпити кінці тіста, і в духовку! Смакота!

Людмила Святославівна радить споживати багато овочів, фруктів, риби, харчуватися збалансовано та вести здоровий спосіб життя. Пам’ятаймо стародавню приказку: «Сніданок з’їж сам, обід розділи з другом, а вечерю віддай ворогові».

Смачного і весняного настрою!

Олена КАЛУГІНА


Категорія: Різне | Переглядів: 833 | Додав: Gandziuk | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0

Ім`я *:
Email *:
Код *:


Головне Меню





Рубрикація
Із потоку новин
Культура
Обличчя
Дозвілля
Майстер-клас
Місто
Таїна фаху
Витоки
Потаємне
Слушна думка
77 чудес університету
Паралельний світ
Експрес-опитування
Дзеркальце моє, скажи...
Гумор
Різне
Стоп-кадр
Музика
Література
Вірші з шухляди
Позиція
Актуально
Спортивний щоденник
Життя зблизька

Друзі сайту













Пошук



Погода у Вінниці



Опитування

ВАШЕ УЛЮБЛЕНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ПРОГУЛЯНОК У ВІННИЦІ:

Всего ответов: 21


Архів матеріалів





Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0