Четвер ,2.5.2024
Banner

Інтернет-часопис

ОСТАННІ НОВИНИ
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
Головна » 2013 » Липень » 15 » І ХАЙ НЕ КАЖУТЬ, ЩО СЕЛО ВИМИРАЄ!

21:47
І ХАЙ НЕ КАЖУТЬ, ЩО СЕЛО ВИМИРАЄ!


У рамках проекту «Один день у селі» першокурсники напряму підготовки «Журналістика» Вінницького педуніверситу відвідали декілька сіл Барського району.

Першою зупинкою маршруту стала Гаївська ЗОШ I-II ст., де екскурсанти смачно поснідали, а також оглянули приміщення школи, яка до речі, є наймолодшою в районі. Дуже приємно, що дирекція особливу увагу приділяє мистецькому розвитку дітей. Тут є декілька гуртків декоративно-прикладного мистецтва, кераміки, столярної справи і, звісно, музичного виховання.

У місцевому будинку культури студенти зустрілись з О. І. Бас – головою громадської організації «Вінницький обласний осередок спілки сприяння розвитку сільського зеленого туризму в Україні». Пані Оксана розповіла про діяльність та плани спілки. Однією з найцікавіших ідей втілених у життя цією організацією є проект «Осіння калина». Метою якого є відновлення активності громадського життя людей похилого віку. В рамках проекту відремонтовано кімнату в Гаївському будинку культури для зібрань клубу «Осіння калина», закуплено одну інвалідну коляску, акордеон, комп’ютерну техніку. Створено однойменний фольклорний колектив, який щороку бере участь у сільському фестивалі «Подільські смаки», а також займається активною пошуковою роботою – записує історії та легенди краю, відновлює традиції, обряди. Ще однією цікавинкою є організовані чаювання, де бабусі й дідусі приємно проводять час ділячись спогадами. А ще учасники колективу «Осіння калина» брали участь у програмі «Народні перлинки з бабусиної скриньки», яка виходить на обласному телеканалі ВДТ.

Потім майбутні журналісти  відвідали куточки зеленого туризму с. Гайове. У першій садибі була проведена зустріч із місцевою жителькою М.С. Кльоц, яка розповіла про важке життя дітей війни та разом зі студентами співала народних пісень. На базі цієї садиби в рамках проекту для школярів 1-6 класів «Цікаве село Гайове» проводиться майстер-клас «Щаслива корова». На тренажері «Корова Ласуня» діти можуть власноруч спробувати надоїти молока.

Садиба «Подільська родина» зустріла екскурсантів запашним борщем з салом і диво-хлібом, випеченим за старовинним рецептом без використання дріжджів. Екскурсію селом проводив голова сільської ради В.В. Магльона.

Попрощавшись з гаївчанами, студенти вирушили до с. Гармаки.

Всім відомо, що демографічна ситуація у багатьох українських селах близька до кризової. Та інформація отримана від голова села Н. А. Стаднік не може не радувати. Вона з гордістю повідомила, що нині в селі проживає понад 90 дітей віком до 6 років. І це при тому, що загальна кількість населення не перевищує 1300 осіб.

З історією місцевості екскурсантів ознайомив місцевий вчитель історії Л.В. Манзевитий. В минулому майстер спорту він, за певних обставин був змушений змінити професію і вступив на історичний факультет Хмельницького університету. Цей крутий поворот долі був лише на краще – Леонід Васильович нині є одним з найшановніших жителів с. Гармаки і улюбленим вчителем для дітей. За 52 роки роботи у школі він був на посаді вчителя, завуча, і навіть директора.

У будинку культури завідувач бібліотекою О. В. Безпрозвана провела екскурсію місцевим музеєм і продемонструвала бібліотечні фонди.

Особливо цікавими були відвідини місцевої церкви, настоятелем якої є отець Олег. Його розповідь про неймовірно цікаву історію храму,ікони, привезені з гори Афон назавжди залишаться в пам’яті.

Наостанок студенти відвідали садибу «Родинне гніздо». Мальовнича природа, комфортабельні номери та гостинні господарі забезпечать чудовий і незабутній відпочинок. Щоб гарно провести вільний від роботи час не обов’язково витрачати купу грошей на закордонні поїздки. Зелений туризм – чудова нагода втекти від гамірного шаленого міського життя.

За день проведений у селі студенти отримали чималий багаж знань і познайомились з багатьма цікавими людьми. Але попри масу позитивних моментів було дещо не зовсім приємне. Через недостатнє державне фінансування замість лікарень у селах залишились лише невеличкі фельдшерські пункти, які не в змозі обслуговувати велику кількість людей. Будинки культури потребують ремонту. Та й загальний стан села міг би бути кращим. Але місцеві сільські голови, директори шкіл, голови громадських організацій і просто небайдужі люди роблять все можливе для того, щоб їхня маленька батьківщина процвітала та рухалась вперед.

Слова голови сільської ради с. Гармаки Н.А. Стаднік й досі лунають в голові: «І нехай не кажуть, що село вимирає!..». Якщо такі рішучі,сповнені патріотизму й віддані своїй справілюди будуть опікуватись долею села, то його майбутнє  в надійних руках. Щиро вдячні за працю та щиру любов до Батьківщини. Натхнення та сил, адже саме від вашої роботи залежить життя односельчан.

Особливу подяку висловлюємо голові Барської райради М. В. Родіонову та головному редакторові районної газети «Подільський край» М. Й. Корчинському за допомогу в реалізації проекту «Один день у селі».

Дарина МУДРАК

Фото Світлани КОСТЮК

 


Категорія: Таїна фаху | Переглядів: 1445 | Додав: Gandziuk | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 0

Ім`я *:
Email *:
Код *:


Головне Меню





Рубрикація
Із потоку новин
Культура
Обличчя
Дозвілля
Майстер-клас
Місто
Таїна фаху
Витоки
Потаємне
Слушна думка
77 чудес університету
Паралельний світ
Експрес-опитування
Дзеркальце моє, скажи...
Гумор
Різне
Стоп-кадр
Музика
Література
Вірші з шухляди
Позиція
Актуально
Спортивний щоденник
Життя зблизька

Друзі сайту













Пошук



Погода у Вінниці



Опитування

ВАШЕ УЛЮБЛЕНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ПРОГУЛЯНОК У ВІННИЦІ:

Всего ответов: 21


Архів матеріалів





Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0