Вівторок ,7.5.2024
Banner

Інтернет-часопис

ОСТАННІ НОВИНИ
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
Головна » 2012 » Жовтень » 8 » ІСТОРІЯ УНІВЕРСИТЕТУ ФАРБОЮ НА ПОЛОТНІ

01:17
ІСТОРІЯ УНІВЕРСИТЕТУ ФАРБОЮ НА ПОЛОТНІ


Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського святкує свій сторічний ювілей. Із цієї нагоди в ректора, професора Олександра Шестопалюка виникла ідея відтворити столітню історію ВНЗ в художній галереї, у якій би експонувалися портрети всіх керівників «вишу», починаючи від дня заснування до сьогодення.

Картини мали б писатиз фотознімків, але не до всіх світлин був вільний доступ.Заважала та обставина, що на архівних поличках впорядкована була потрібна інформація лише післявоєнного періоду. Більш старі документи зберігалися без належної систематизації, бо під час Великої Вітчизняної війни архів евакуювали з Вінниці, а потім із втратами частини матеріалів – повернули назад.

Пошуками зображень займалися викладачі Інституту історії, етнології і права, зокрема Василь Мазур, доцент кафедри етнології (на жаль, пішов із життя у грудні минулого року), який віднайшов найбільше раритетів. Як розповідає директор цього інституту, доцент Зінько Ю.А., не було труднощів і з фотографією М.Д.Запольського – першого директора учительського інституту (саме такою була початкова назва навчального закладу), що керував з 1912 по 1922 роки.

Загалом, світлини знаходили серед матеріалів університетського та Державного архіву Вінницької області, у фотоальбомах випускників тих часів, а зображення Т.О. Купріянова (керував з 1935-го, але у 1937 році був звинувачений у зв’язках з контрреволюціонерами та націоналістами і розстріляний) довелося шукати серед фотоальбомів нащадків його родичів. До речі, під репресивну машину радянської влади потрапив також ректор І.Д. Малий, якого було страчено у 1935 році.

Знаходили переважно ті фотографії, що були прикріплені до документів анкетного характеру, вони були в дуже непривабливому стані: розміру 3х4, пожовклі, подряпані, тому потрібно було спочатку їх збільшити і відреставрувати, щоб потім передати до рук художника. Останній етап роботи, її творчу частину, було доручено талановитому вінницькому майстру пензля Ігорю Сінепольському.

Тепер результат зусиль стількох людей можна побачити у головному корпусі університету – 12 мистецьки написаних полотен  із зображеннями ректорів, які очолювали навчальний заклад протягом 99 років.

Юлія ШЕВЧЕНКО


Категорія: Різне | Переглядів: 462 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0

Ім`я *:
Email *:
Код *:


Головне Меню





Рубрикація
Із потоку новин
Культура
Обличчя
Дозвілля
Майстер-клас
Місто
Таїна фаху
Витоки
Потаємне
Слушна думка
77 чудес університету
Паралельний світ
Експрес-опитування
Дзеркальце моє, скажи...
Гумор
Різне
Стоп-кадр
Музика
Література
Вірші з шухляди
Позиція
Актуально
Спортивний щоденник
Життя зблизька

Друзі сайту













Пошук



Погода у Вінниці



Опитування

ВАШЕ УЛЮБЛЕНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ПРОГУЛЯНОК У ВІННИЦІ:

Всего ответов: 21


Архів матеріалів





Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0