Субота ,27.4.2024
Banner

Інтернет-часопис

ОСТАННІ НОВИНИ
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
Головна » 2012 » Грудень » 15 » Із потоку новин

05:16
Із потоку новин


Кафедра української мови інституту філології й журналістики провела Всеукраїнську науково-практичну конференцію на тему: «Лінгвістичне портретування сучасного соціуму». На форум прибули представники вищих навчальних закладів України Дніпропетровська, Житомира, Києва, Кіровограда, Луганська, Луцька, Полтави, Тернополя, Умані, Хмельницького, Черкас, а також науковці Інституту української мови НАН України (м. Київ).

На пленарному засіданні доповідачі, провідні фахівці сучасного українського мовознавства висвітлили такі проблеми, як особливості мовного портретування особистості, мова рекламних текстів у буковинській пресі кінця ХІХ ст. – поч. ХХ ст., принципи укладання словника однієї говірки, особливості міфічних назв в українській ономастичній терміносистемі та ін.

На 9 секційних засіданнях обговорювали теми: «Мова і соціум у гуманітарній парадигмі», «Лінгвістика тексту», «Мова і культура», «Динамічні процеси в сучасних українських діалектах», «Українська регіональна ономастика в синхронії та діахронії», «Лінгвістика середньої та вищої школи» тощо.

Світлана КОСТЮК

А А А

Завершився перший етап Міжнародного мовно-літературного конкурсу імені Тараса Шевченка, в якому взяли участь шістнадцять студентів-третьокурсників нашого університету. З них стали переможцями: А. Миронишена (1 місце), Д. Кравчук, О. Паламарчук (2 місце), Н. Фатич, В. Зайцева (3 місце).

У номінації «Кращий літератор» перемогли: Т. Плахатнюк, В. Омельчук, Т. Шпак, в номінації «Кращий лінгвіст» – Л. Кіщун, О. Коваленко, Ю. Майданюк.

Нагородження студентів провели заступник декана-директора інституту філології й журналістики з наукової роботи, доцент Т.С. Слободинська та доцент кафедри української літератури Н.С. Поляруш. Призери отримали грамоти та книжки, усіх учасників відзначили сертифікатами та подарунками.

Вікторія НАДКИРНИЧНА

А А А

В інституті педагогіки, психології та мистецтв відбулася олімпіада з постановки голосу. Її учасниками стали студенти 1 і 2 курсу. Кожен виконував по одній класичній оперній пісні. Перше місце зайняла Жанна Богай (1 курс). Друге – розділили між собою другокурсниці Вікторія Керницька і Ольга Онофрійчук. На третю сходинку потрапили Світлана Медвідь (2 курс) та Оксана Паламарчук (1 курс).

Аня ШУРАЄВА

А А А

 В інституті філології й журналістики відбувся конкурс педагогічної майстерності серед четвертокурсників (організатор – доцент кафедри педагогіки Оксана Волошина).

Захід проходив у формі телеканалу «Вчитель TV», який пропонував глядачам низку пізнавальних та розважальних передач. Зокрема, «Модний вирок» ознайомив з правилами вишуканого стилю одягу для вчителів; у програмі «Все буде добре» прозвучали поради для збереження гарного настрою (бібліотерапія, аромотерапія, музика, шоколадотерапія та водотерапія); у рубриці «Говори українською» показали відеоролик про правильність наголошування слів та вимови.

У передачі «Справжні лікарі» її автори розкрили секрети зі збереження голосу, а в «Школі успіху» йшлося про особливості розвитку уваги та уяви. Художні картини Лілії Овчарук, вірші Сергія Шкабари, сопілкові мелодії Алли Горобець, ліричні пісні Інни Марчишиної були презентовані в імпровізованій телепрограмі «Вчитель має талант».

Світлана ГЕРУК

із потоку новин

А А А

У Вінницькій книгарні «Є» відбулось чергове засідання клубу «ХроноТоп» на тему: «Не такий страшний чорт…: таємниці подільської демонології». Думку про те, що народна демонологія може бути цілком органічно інтегрована в сучасну культуру, адже це не просто легенди і казки – це реальність, якою довгий час жили наші предки, доводили молоді краєзнавці. Модератором дискусії виступив Олександр Федоришен, запрошеним експертом – Олексій Циганков (студенти інституту історії, етнології та права, ОКР «спеціаліст»). Протягом півторагодинного засідання учасники мали змогу поділитися неймовірними історичними фактами, захопливими міфами та легендами, які від покоління до покоління передаються в їхніх родинах.

Дарина МУДРАК

А А А

В інституті філології й журналістики з ініціативи студентів 4-го курсу (напрям підготовки «Журналістика») відбувся вечір-портрет «Малишкові дороги» (до 100-річчя від дня народження письменника Андрія Малишка). Майбутні мас-медійники Інна Кондратюк, Світлана Созанська, Владлен Левицький, Юлія Кліщ, Ірина Савчук декламували вірші, виконували музичні композиції на слова великого майстра поезії.

А. С. Малишко – велична постать в українській літературі. Його вірші, які було покладено на музику, вже давно стали народними. «Пісня про рушник» – визначний шедевр автора – звучить у серцях вже не одного покоління людей. Цей всесвітньовідомий твір на вечорі виконала Юлія Гордійчук. Крім того, присутні мали змогу послухати записи таких пісень, як «Київ», «Вчителько моя», «Стежина».

На завершення усі переглянули документальний фільм із циклу «Пісня серця».

Наталка Баксаляр

А А А

В актовій залі нашого університету відбувся концерт на підтвердження звання народного творчих колективів навчального закладу: ансамблю пісні і танцю «Веснянка» (художній керівник – заслужений працівник культури, доцент Михайло Вацьо, керівник оркестрової групи – Орест Андрійцев, балетмейстер – Олександра Садовська), народного оркестру народних інструментів (художній керівник – Ірина Єфіменко), народного фольклорного гурту «Щедрик» (художній керівник – доцент Михайло Вацьо), народної жіночої хорової капели (художній керівник – доцент Наталія Кравцова, хормейстер – Ірина Пацкань, концертмейстер – Марія Червоній), народної хорової капели (художній керівник – заслужений артист України, доцент Костянтин Дабіжа, хормейстер – заслужена артистка України, доцент Тетяна Лозінська, концертмейстер – Наталія Воропаєва). У їхньому виконанні звучали українські народні пісні, твори на слова й музику вітчизняних і зарубіжних авторів.

Ірина ВДОВИЧЕНКО

А А А

В актовій залі університету відбувся творчий гумористичний вечір студентки інституту філології й журналістики Юлії Гилюк «Сміх без плати за з’єднання». Глядачі мали змогу насолодитися авторськими жартами у виконанні третьокурсниці, оцінити оригінальність чеських танців, які вправно демонстрували студенти Юлія Фрібер та Олександр Товмар. Танцювальний колектив інституту повернув усіх в тепле й лагідне літо, в якому залишилось чимало яскравих юнацьких спогадів та мрій.

Інф. «ST»


Категорія: Із потоку новин | Переглядів: 895 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0

Ім`я *:
Email *:
Код *:


Головне Меню





Рубрикація
Із потоку новин
Культура
Обличчя
Дозвілля
Майстер-клас
Місто
Таїна фаху
Витоки
Потаємне
Слушна думка
77 чудес університету
Паралельний світ
Експрес-опитування
Дзеркальце моє, скажи...
Гумор
Різне
Стоп-кадр
Музика
Література
Вірші з шухляди
Позиція
Актуально
Спортивний щоденник
Життя зблизька

Друзі сайту













Пошук



Погода у Вінниці



Опитування

ВАШЕ УЛЮБЛЕНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ПРОГУЛЯНОК У ВІННИЦІ:

Всего ответов: 21


Архів матеріалів





Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0