Неділя ,5.5.2024
Banner

Інтернет-часопис

ОСТАННІ НОВИНИ
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
Головна » 2016 » Грудень » 25 » ЯК ФІЛОЛОГИ КАЛИТУ КУСАЛИ

15:08
ЯК ФІЛОЛОГИ КАЛИТУ КУСАЛИ


За традицією свято Калити знову зібрало студентів і викладачів в університеті зимового вечора. Це подія, яка завершує рік та розпочинає Різдвяні свята. Обрядовий корж із давніх-давен готували й кусали, аби дні були довшими, а ночі – світлішими.

Цьогоріч захід організували студенти-філологи групи 3-ВУУ під керівництвом Оксани Пойди, старшого викладача кафедри методики філологічних дисциплін і стилістики української мови.

Дійство розпочали розповідями про українські традиції. Споконвіку 12 грудня готували калиту, змащували медом і прив’язували до сволока або палиці. Дівчата співали пісню, а Андрій танцював і кусав корж. Згодом дівчата пригощали всіх присутніх варениками. Деякі були «із сюрпризом». Той, хто з’їдав такого, був змушений розважити присутніх, показати свій талант.

Після цього починали ворожити. За допомогою каблучки визначали, у скільки років дівчина вийде заміж. Свічка показувала, хто стане успішним і багатим. Крім того, гадали, яким буде ім’я майбутнього чоловіка.

«Завдяки таким святам ми відроджуємо народні звичаї, підвищуємо рівень національної свідомості. Також студенти змогли трохи відпочити від навчання та проблем. Тим паче зовсім скоро ці дівчата і хлопці працюватимуть у школах. Такі заходи допомагають не втратити ниточку запалу і змогти передати вірування українців наступним поколінням», – зауважила Оксана Пойда.

Віктор Крупка, доцент кафедри української літератури, відвідав вечорниці й поділився враженнями: «Свято Калити – це можливість торкнутися українських звичаїв. Зрозуміти, що це наші традиції, що тобі вони подобаються, що це особливий кайф».

Ірина КАЛЬЧЕНКО


Категорія: Витоки | Переглядів: 528 | Додав: Gandziuk | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0

Ім`я *:
Email *:
Код *:


Головне Меню





Рубрикація
Із потоку новин
Культура
Обличчя
Дозвілля
Майстер-клас
Місто
Таїна фаху
Витоки
Потаємне
Слушна думка
77 чудес університету
Паралельний світ
Експрес-опитування
Дзеркальце моє, скажи...
Гумор
Різне
Стоп-кадр
Музика
Література
Вірші з шухляди
Позиція
Актуально
Спортивний щоденник
Життя зблизька

Друзі сайту













Пошук



Погода у Вінниці



Опитування

ВАШЕ УЛЮБЛЕНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ПРОГУЛЯНОК У ВІННИЦІ:

Всего ответов: 21


Архів матеріалів





Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0