Четвер ,2.5.2024
Banner

Інтернет-часопис

ОСТАННІ НОВИНИ
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
Головна » 2013 » Листопад » 20 » ЇЖА НЕ МЕНШ СКЛАДНА НАУКА, НІЖ ФІЗИКА АБО ХІМІЯ

22:43
ЇЖА НЕ МЕНШ СКЛАДНА НАУКА, НІЖ ФІЗИКА АБО ХІМІЯ


Люблю бувати у МакДональдсі, де завжди знайдеться щось, чим кортить поласувати. Ароматна, хрумка картопелька, апетитні доги та прохолодний солодкий напій – ммм… смакота… Лише приємного апетиту залишилось побажати! «Приміщення комфортне, а головне ціни не кусаються», –говорить молодь про подібні місця відпочинку.

Аромат шкідливого манить у свої простори і, не втримавшись від спокуси, чимчикуєш до прилавку, де на тебе зачекався ласий шматочок!

Чимало людей  не можуть уявити своє життя без чергового гамбургера. Звідки ж взялося шкідливе харчування та хто, власне, його вигадав, адже наші бабусі з дідусями такого не вживали, а зараз чи не кожен перехожий хоча б раз на тиждень схиляється перед їжею на швидкоруч? Яку загрозу вона становить нашому здоров’ю? Що про це говорять лікарі?

Надія Матчук, лікар-дієтолог Львівської обласної клінічної лікарні, зазначає:

– Близько двох мільйонів людей мають розлади шлунку саме через недотримання культури харчування, зловживаючи шкідливою їжею. Мова йде не лише про гастрити чи виразки. Дедалі частіше до нас звертаються із захворюваннями печінки, підшлункової залози, нирок, надмірною вагою.

Сучасне телебачення широко рекламує фаст-фуд – найпопулярніші продукти серед школярів. Сучасні батьки купують ці харчі малюкам, яким всього два-три роки. Потім дивуються, звідки в дитини та чи інша хвороба. Таке харчування подразнює шлунок, погіршуючи роботу стравоходу.

Що вже казати про картоплю фрі, котру смажать в олії, яку використовують декілька разів. Середня порція такої страви містить 540 кілокалорій та 26 грамів жиру, що, власне, перевищує норму в декілька разів.

Лікар-гастроентеролог Вінницької обласної клінічної лікарні ім. Пирогова Ігор Черняк розповів:

– Нині близько третини молоді зловживають шкідливою їжею, газованими напоями, котрі не лише шкодять травній системі, а й сприяють розвитку алергічних реакцій, які викликає хімія у продуктах споживання. Варто згадати про підсилювачі смаку, що сприяють гастриту та іншим хворобам травлення.

У мене є дев’ятирічна донька, але вона досі не знає, що таке фаст-фуд. Не тому, що забороняю, а у зв’язку з тим, що звикла правильно харчуватись. Я дбаю про її сніданок, адже це двадцять п’ять відсотків від добового раціону. Краще зварити гречану або вівсяну молочну кашу. Не травіть організм дитини змолоду. Краще дайте для перекусу в школі горіхи чи яблуко. Вони надають енергію.

Обід має бути повноцінним – з першою та другою стравами, не менше, ніж 250 грам. Зготуйте легку вечерю – кашу або трохи чорного шоколаду. Якщо хочете побалувати дитину напоєм, то краще, щоб це був натуральний сік або домашній компот.

Студенти нашого університету мають свою думку:

Катерина Зулінська (2 курс, ІФЖ):

– Загалом, я не проти закладів швидкого харчування, адже буває, що за браком часу це єдине місце, де за невеликі кошти можна більш-менш втамувати голод. Крім цього, їжа смачна і не потребує забагато часу, бо швидко готується. Проте я не зловживаю нею.

Юлія Геть (2 курс, ІФЖ):

– Про шкідливість фаст-фуду знаю чимало, тому й виключила його зі свого раціону. Звичайно, в шаленому темпі студентського життя набагато легше присвятити п’ять-сім хвилин для споживання їжі, яка швидко втамує відчуття голоду. Гамбургери, хот-доги, корн-доги, піци, буріто, картопля фрі виглядають спокусливо, та й на смак вони нічогенькі, от тільки, обійнявшись, плачуть від них гіркими сльозами людський шлунок та печінка. Тому, щоб не засмучувати свої життєво-важливі органи, я обрала інший шлях здорової їжі, яка набагато смачніша, ароматніша, корисніша та й доступніша, як на мене.

На превеликий жаль, полиці сучасних магазинів досхочу набиті шкідливими для нас продуктами харчування. Частенько під виглядом корисного можна наїстись такого, що потім доведеться лікуватися все життя. Насамперед необхідно розпізнавати, що є корисним, а від чого краще відмовитися.

Виробники фаст-фуду завжди намагалися робити так, щоб продукт був більш калорійним. Відвідувачів це манить досі. З’їв один хот-дог – уже ситий.

Фахівці, спостерігаючи за тим, які страви народ часто замовляє в МакДональдсі, з упевненістю можуть сказати, що окрім вище перерахованих «смаколиків» молодь надає перевагу салатам, зокрема «Цезарю», який містить 18,4 грамів жиру, в той час як чизбургер лише 11,5. Справа в тому, що в такі салати додають занадто жирну висококалорійну заправку.

Думки щодо означеної проблеми бувають різними, власне, як і люди.

Олена, 25 років:

– Взагалі не ходжу в такі заклади, як МакДональдс. Не скажу, що фанатка здорового харчування та все-таки намагаюся вживати менш шкідливі продукти.

Олег, 34 роки:

– Не розумію, чому народ полюбляє заклади швидкого харчування. Декілька разів обідав там, але мені не сподобалося. Краще вдома напекти пиріжків, які будуть зроблені з високоякісних продуктів та матимуть приємний аромат.

Ангеліна, 19 років:

– Ми щодня вживаємо ГМО, п’ємо антибіотики, вдихаємо в легені всю таблицю Мендєлєєва, користуємося освіжувачами для повітря, парфумами, кремами, косметикою. А ви хвилюєтесь через «Кока-колу» та хот-дог. Аууу! Загляньте у свою аптечку, для початку погляньте на склад зубної пасти.

Скільки людей, стільки й думок. І якщо уважно вчитатись у склад продуктів, то виявиться, що взагалі нічого їсти не можна. Так, іноді можна дозволити собі гамбургер та «колу», та не варто цим зловживати.

Наталія ГАВРИШ


Категорія: Різне | Переглядів: 686 | Додав: Gandziuk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0

Ім`я *:
Email *:
Код *:


Головне Меню





Рубрикація
Із потоку новин
Культура
Обличчя
Дозвілля
Майстер-клас
Місто
Таїна фаху
Витоки
Потаємне
Слушна думка
77 чудес університету
Паралельний світ
Експрес-опитування
Дзеркальце моє, скажи...
Гумор
Різне
Стоп-кадр
Музика
Література
Вірші з шухляди
Позиція
Актуально
Спортивний щоденник
Життя зблизька

Друзі сайту













Пошук



Погода у Вінниці



Опитування

ВАШЕ УЛЮБЛЕНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ПРОГУЛЯНОК У ВІННИЦІ:

Всего ответов: 21


Архів матеріалів





Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0