Середа ,8.5.2024
Banner

Інтернет-часопис

ОСТАННІ НОВИНИ
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
Головна » 2013 » Січень » 31 » ХРЕЩЕНСЬКА БЛАГОДАТЬ В ОПОЛОНЦІ

23:35
ХРЕЩЕНСЬКА БЛАГОДАТЬ В ОПОЛОНЦІ


Сучасна молодь постійно перебуває в пошуках нових вражень та адреналіну. Відтак, кожен обирає шлях розвитку, котрий відповідає особистим інтересам: творчість, книги, музика, спорт. Щодо останнього, то зважаючи на непросту екологічну ситуацію в країні, юнаки та дівчата все частіше намагаються загартовувати свій організм. Одним із способів загартування є розтирання снігом, обливання холодною водою, купання в ополонці, так зване моржування.

Хоч і не всім вдається подолати страх перед крижаною безоднею і займатися зимовим плаванням регулярно, однак є такий день у році, коли навіть затятий боягуз віддає своє тіло надзвичайним відчуттям ритуальної купелі. Саме на Водохреще величезна когорта екстрималів занурюється в крижаницю і отримує зцілення до наступних новорічно-різдвяних свят.

Загалом, як зауважують лікарі, моржування один із дієвих способів загартовування та підвищення енергетичної потужності тіла людини. Вони підрахували, що кількість застудних захворювань під час занурення в холодну воду знижується в 60 разів, не застудних – в 30 разів. Моржування, як процедура, сприяє лікуванню радикуліту, гіпертонії, гіпотонії, туберкульозу легень, цукрового діабету, хронічних шлунково-кишкових захворювань, запальних явищ у статевих органах, порушення менструальних циклів, шкіряних захворювань тощо.

Студент другого курсу інституту філології й журналістики Євген Цибрій уже шість років загартовується на Водохреще: «Просто побачив по телевізору, як цим займаються досвідчені моржі, сподобались коментарі лікарів про користь таких процедур для здоров’я. Спочатку все розпочиналось з помірного зниження температури води для обливання. А у 12 років – вперше скупався в крижаній воді. Це сталося якраз на Водохреще. Цьогоріч вирішив не зраджувати традиції».

На річці неподалік пляжу «Хімік» 19 січня зібралося чимало охочих зануритись в ополонку, отримати заряд енергії та зцілення від свяченої води. Діти і дорослі один за одним, затамувавши подих, сміливо пірнали в морозну джерелицю. Після кількох хвилин купання усі охочі зігрівали душу й тіло ароматним трав’яним чаєм, який готували кухарі польової кухні. Біля ополонки постійно чергували співробітники МНС.

Після купання Євген поділився власними відчуттями і враженнями: «Вода була не дуже холодна, а от коли вийшов на берег – страшенно почало «ламати кістки». Потім, після однієї-двох хвилин цей стан минувся і відчув прилив великої кількості енергії, тепла. Здалося, наче на вулиці не зима, а літо».

«У здоровому тілі – здоровий дух» – кажуть у народі. Тож загартовуйтесь і будьте здорові!

Віталій ЛУКОВ


Категорія: Витоки | Переглядів: 527 | Додав: Gandziuk | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0

Ім`я *:
Email *:
Код *:


Головне Меню





Рубрикація
Із потоку новин
Культура
Обличчя
Дозвілля
Майстер-клас
Місто
Таїна фаху
Витоки
Потаємне
Слушна думка
77 чудес університету
Паралельний світ
Експрес-опитування
Дзеркальце моє, скажи...
Гумор
Різне
Стоп-кадр
Музика
Література
Вірші з шухляди
Позиція
Актуально
Спортивний щоденник
Життя зблизька

Друзі сайту













Пошук



Погода у Вінниці



Опитування

ВАШЕ УЛЮБЛЕНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ПРОГУЛЯНОК У ВІННИЦІ:

Всего ответов: 21


Архів матеріалів





Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0