П`ятниця ,10.5.2024
Banner

Інтернет-часопис

ОСТАННІ НОВИНИ
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
Головна » 2016 » Березень » 3 » КУХОВАРИТИ В ГУРТОЖИТКУ НЕ ВМІЄ ЛИШЕ ЛІНИВИЙ

19:50
КУХОВАРИТИ В ГУРТОЖИТКУ НЕ ВМІЄ ЛИШЕ ЛІНИВИЙ


Студентський гуртожиток – місце, де продукти закінчуються швидше, ніж терпець у сердитого викладача. Ще в понеділок зникає більша частина домашньої провізії, що поступається місцем вермішелі швидкого приготування. Далі починаються коридорні мандри в пошуку небайдужих товаришів: кілька візитів до сусідніх кімнат, чарівний погляд (як у кота зі «Шрека») і вуаля… кілограм картоплі в асортименті.

Така думка побутує серед тих, хто ніколи не жив у великому студентському будинку. Доля правди тут є, однак в реальності все виглядає інакше. За словами нової героїні кулінарних витребеньок Ірини Бербеги (мешканки третього «пентхаусу» педуніверситету), навіть посеред ночі тут зможуть досита нагодувати гостя.

Першокурсниця інституту математики, фізики і технологічної освіти, незважаючи на багатогранність інтересів, постійно розвиває свої кулінарні здібності. Малювання, художня література, інтенсивні тренування з легкої атлетики не стають на заваді улюбленому Ірининому хобі. Ще в дитинстві з легкістю орієнтувалася де і що знаходиться на кухні. Важливу роль зіграла бабусина наука. Жінку знають як вправну пекарку, тож нерідко просять спекти короваї на весілля.

– Змалечку разом із сестрою допомагала бабці у цій справі. Спочатку оформляла, прикрашала випічку, а коли підросла, навчилася робити опару й замішувати тісто. Відчувала: кулінарія – це моє. Тож вступила до Гущинецького вищого професійного училища за спеціальністю «Пекар. Кондитер. Кухар». Саме там усерйоз почала опановувати куховарську майстерність.

Навчання дівчини в училищі розпочалося з освоєння азів випічки. Було цікаво займатися оформленням виробів з тіста та надавати їм довершеної форми. Попри потяг до експериментів старалася робити лише невеличкі відхилення від рецептури, аби ненароком не зіпсувати страву. Не обійшлося й без веселощів: «Пам’ятаю, як дівчата намагалися розчавити в руці яйце, як пиріжки перетворилися в один суцільний пиріг, як одногрупниця ледь не зламала м’ясорубку через необачність. Азарту додає процес прикрашання страв. Варто трішки пофантазувати і оригінально подати виріб, аби той сподобався майстру виробничого навчання. Найбільше запам’яталося приготування пасочок на Великдень, фарширування риби, курки», – розповідає героїня.

На противагу різноманітним іноземним новинкам Іра є фаворитом української кухні. На одному з екзаменів в училищі готувала курочку з апельсинами та медовим соусом, а на іспиті з випічки презентувала запашний коровай. Старанна праця не залишилася непоміченою – юна господиня отримала диплом з відзнакою.

Життя в гуртожитку дівчині подобається. Жалкує лише про те, що на кухні не працюють духові шафи. Готує зазвичай борщі, супи, картоплю (у різному вигляді). Удома дає волю фантазії та із задоволенням береться за випікання печива та тортів. Студентам пропонує спробувати печеню в горщиках «По-київськи».

Інгредієнти (на дві порції):

для печені: м’ясо – 200 г, харчовий жир – 1 ст. л., морква – 1 шт., картопля – 3 шт., бульйон – 200 г., консервована кукурудза – 3 ст. л., вершкове масло – 2 ст. л., сметана – 2 ст. л., часник – 1 зубчик, сіль, перець горошком за смаком.

для тіста: борошно – 2 ст. л., маргарин (масло) – 1 ч. л., цукор – 1 ч. л., яйце – 1 шт., сіль за смаком.

Спосіб приготування:

Нарізати м’ясо дрібними шматочками, натерти сіллю і обсмажити до золотистого кольору. Перекласти його в каструлю, додати бульйон, перець. Протушкувати на малому вогні. Для приготування кришки з тіста збити яйце, розмішати його з маслом, цукром і сіллю до однорідної консистенції. Поступово додавати борошно, замішуючи тісто. Очищену картоплю нарізати кубиками і обсмажити до напівготовності. Змастити глиняні горщики з середини жиром, на дно викласти м’ясо, картоплю, залити бульйоном, насипати пасеровану цибулю і моркву, кукурудзу, додати сметану. Накрити горщик тістом, яке змастити яйцем і випікати.

Смакувала

Юлія МЕЛЬНИК


Категорія: Культура | Переглядів: 502 | Додав: Gandziuk | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0

Ім`я *:
Email *:
Код *:


Головне Меню





Рубрикація
Із потоку новин
Культура
Обличчя
Дозвілля
Майстер-клас
Місто
Таїна фаху
Витоки
Потаємне
Слушна думка
77 чудес університету
Паралельний світ
Експрес-опитування
Дзеркальце моє, скажи...
Гумор
Різне
Стоп-кадр
Музика
Література
Вірші з шухляди
Позиція
Актуально
Спортивний щоденник
Життя зблизька

Друзі сайту













Пошук



Погода у Вінниці



Опитування

ВАШЕ УЛЮБЛЕНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ПРОГУЛЯНОК У ВІННИЦІ:

Всего ответов: 21


Архів матеріалів





Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0