П`ятниця ,10.5.2024
Banner

Інтернет-часопис

ОСТАННІ НОВИНИ
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
Головна » 2016 » Березень » 7 » МИСТЕЦТВО ДОСТУПНЕ ЛИШЕ СИЛЬНИМ

13:06
МИСТЕЦТВО ДОСТУПНЕ ЛИШЕ СИЛЬНИМ


Світ мистецтва є специфічним і має певну аудиторію. Дорослі мають свої уподобання, а молодь свої. Чи існують точки перетину та що радять викладачі своїм студентам? Чи подобаються молоді художні фільми й твори літератури, яким надає перевагу старше покоління?

Допомогла розібратися в цих питаннях доцент кафедри германської і слов’янської філології та зарубіжної літератури факультету іноземних мов Вінницького педуніверситету Оксана Козачишина.

Викладач радить прочитати

Книга була особливою цінністю в сім’ї Оксани Леонідівни, адже зростала в родині вчителів у другому поколінні. Батько почав збирати власну бібліотеку ще в роки студентства і витрачав на книжки значну частку своєї стипендії. Серед переліку книжок, які подобаються Оксані Леонідівні, радить прочитати серію сучасної європейської літератури «Європейський бест». Вразила робота французької письменниці Тетяна де Росней «Ключ Сари». Цікавий гармонійний сюжет поєднується з легкістю стилю автора і в результаті твір читається на одному подиху.

Серед улюблених книжок Оксани Козачишиної чільне місце посідає українська класика. Із задоволенням перечитує твори Лесі Українки («Лісова пісня»), Івана Нечуя-Левицького («Кайдашева сім’я»), Михайла Коцюбинського («Тіні забутих предків») та ін. Прихильна й до російської літератури, особливо творів Миколи Гоголя, Олександра Купріна, Антона Чехова, Михайла Булгакова, Сергія Єсеніна та Анни Ахматової. Книжки цих авторів жінка завжди тримає під рукою, повертаючись до них час від часу, усе частіше помічає те, чого не розуміла раніше: «У цьому, певне, і сила класичних творів!». Радить викладач познайомитися з публіцистичним твором білоруської авторки Світлани Алексієвич «У війни не жіноче обличчя». Саме ця книга викликала широкий суспільний резонанс і неоднозначне ставлення критиків. Вразив цей твір пані Оксану фактажем і документальними подіями. Особливо захопила майстерність письменниці: не нав’язуючи власні думки, авторка зуміла достукатися до глибини душі, розхвилювати почуття та активізувати мислення.

Оксана Леонідівна не могла не згадати про зарубіжних авторів. Серед її улюбленців вагоме місце займають Джек Лондон («Морські оповідання та твори про «золоту лихоманку»), Теодор Драйзер («Американська трагедія», «Сестра Керрі»), Стефан Цвейг («Лист незнайомки»). Серед сучасників англійської літератури радить твори Рея Бредбері, Джона Чівера та Аліс Мунро.

Викладач радить подивитися

Радянський період залишив згадку у вигляді прекрасного кінематографу, зокрема фільмів про війну. Серед них: «Доля людини», «А зорі тут тихі», «У бій ідуть лише «старі»», «Летять журавлі», «Розколоте небо» тощо. Відзначає викладач майстерність сюжетів фільмів, знятих за мотивами класичних творів «Тихий Дон» (за М. Шолоховим) і «Тіні забутих предків» (за М. Коцюбинським). На думку педагога, сучасне кіно тяжіє до видовищ, комп’ютерної графіки та спецефектів, а в жертву приносять найвагоміше – акторську гру та режисерську роботу. Також Оксана Леонідівна радить фільми «Піаніст» та «Поводир». Саме ці зразки кіноіндустрії несуть сенс, що збуджує душі й посідає своє місце в пам’яті людини.

Викладач радить послухати

У своїх музичних вподобаннях Оксана Козачишина дотримується класики й традицій. Окрім авторських творів, не залишається байдужою до народних пісень. Серед україномовних виконавців відзначає американку з українським корінням Квітку Цісик, пісні у виконанні якої зачіпають за живе. У топ-5 неперевершених виконавців за версією Оксани Козачиної потрапили: «ABBA», «Beatles», Sting, «Queen», Freddie Mercury. Із сучасних виконавців із задоволенням слухає музичні твори у виконанні «Пікардійської терції». Особливо вразила пісня «Плине кача», яка стала символом Революції гідності. Жінка зізнається, що є шанувальницею творчості гурту «Океан Ельзи». Вважає це досить вдалим поєднанням вдалих текстів і якісної музики.

Оксана Леонідівна зазначила: не впевнена, що має право нав’язувати свої смаки та уподобання молодшому поколінню, бо кожна епоха породжує своїх кумирів. Із впевненістю говорить лише про ту літературу та кінофільми, що вплинули на формування її світогляду й просто радить прочитати, подивитися та послухати.

Ірина МІРОШНІЧЕНКО


Категорія: Дозвілля | Переглядів: 1204 | Додав: Gandziuk | Рейтинг: 5.0/5
Всього коментарів: 0

Ім`я *:
Email *:
Код *:


Головне Меню





Рубрикація
Із потоку новин
Культура
Обличчя
Дозвілля
Майстер-клас
Місто
Таїна фаху
Витоки
Потаємне
Слушна думка
77 чудес університету
Паралельний світ
Експрес-опитування
Дзеркальце моє, скажи...
Гумор
Різне
Стоп-кадр
Музика
Література
Вірші з шухляди
Позиція
Актуально
Спортивний щоденник
Життя зблизька

Друзі сайту













Пошук



Погода у Вінниці



Опитування

ВАШЕ УЛЮБЛЕНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ПРОГУЛЯНОК У ВІННИЦІ:

Всего ответов: 21


Архів матеріалів





Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0