П`ятниця ,26.4.2024
Banner

Інтернет-часопис

ОСТАННІ НОВИНИ
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
Головна » 2013 » Липень » 15 » НЕВИЛІКОВНІ «ХВОРОБИ» СУСПІЛЬСТВА?

21:25
НЕВИЛІКОВНІ «ХВОРОБИ» СУСПІЛЬСТВА?


Сильний і згуртований соціум – показник безхмарного майбутнього. Для досягнення цієї цілі недостатньо лише обіцянок і гарних слів. Але на теперішньому етапі розвитку влада зовсім забула про те, що впевнено говорити і робити, зовсім різні, несумісні речі. Суспільство просто кишить «хворобами», які потребують негайного вирішення, але ніхто не реагує. Хоча, якщо панує «псевдоеліта», то поняття «псевдорозвиток» нас не має дивувати.

Чесність, порядність, справедливість відкидають на останній ряд у державі, де панують закони, неначе у джунглях. Як бачимо, швидкими темпами розкидає свої сіті масовий ефект: «Моя хата з краю - я нічого не знаю». Для більш детального змалювання «картини» проблем нашої країни можна виокремити найвиразніші «хвороби» суспільства.

Навчання для знань чи для престижу? Найвагомішою проблемою, яка потребує негайного розв’язання, є освіта. Майбутнє нашої країни в руках молодих спеціалістів, перед якими і поставлено завдання підняття рівня держави на вищий щабель. Річ у тім, що останнім часом панує тенденція навчатися у престижних «вишах» не для отримання потрібних для розвитку будь-якої особистості елементарних знань, а задля «гарного» диплома. Навіть питаючи самих студентів, можна почути: «Головне - не знання, а диплом. Ніхто на твої оцінки дивитись не буде». Така категорична відповідь бентежить свідомість, а іноді викликає обурення.

Якщо Вам не потрібні знання, то можна «отримати» диплом на Київському автовокзалі, не марнуючи свій дорогоцінний час. Якщо так говорить молодь, то що буде з нашим суспільством через кілька років? Нашій країні потрібна інтелігентна, освічена, прогресивна молодь чи деградуючі особистості? Як казав Олександр Суворов: «Вчення - світло, а невчення – пітьма». Наше завдання – не дати пітьмі панувати над нашими вчинками.

Безкоштовна медицина за гроші? Болючим, роз’їдаючим душу питанням є стан сучасної медицини. Атмосфера в сучасній лікарні не радує око. Безліч людей. Не зрозуміло, хто з них хворий, а хто вилікувався, бо все йде по колу. Відсутнє розмежування між хворими та «майбутніми хворими» через стан організації такого процесу лікування. Лікарі завжди «літають», неначе горобці, яких не спіймаєш. Щоб отримати довідку, потрібно простояти години, а то й кілька днів навідуватись. Ще панує тенденція: хочеш отримати довідку – заплати, хочеш зробити щеплення – заплати. Але в чому ж підстава? Жадоба до збагачення панує тепер в усіх сферах життя країни. Із кожним разом халатність, некомпетентність лікарів виявляється ще більше. З цього починається руйнація моралі.

Після дощику в четвер? Згідно з історією походження вислів «після дощику в четвер» виник через недовіру до Перуна, слов’янського бога грому і блискавки. Четвер вважався його днем. Благання до нього часто не досягали мети, тому про нездійсненне стали говорити, що це станеться після дощику в четвер. На жаль, чомусь з’явилась ще одна тенденція в нашому суспільстві – обіцяти та відкладати все на потім. Чи це вплив менталітету українців чи це вже вірус, який панує довкола нас, але це було б не так помітно, якщо не стосувалось нашої держави. Згуртованість, виваженість, цілеспрямованість є головними рушіями у розв’язанні проблем. Зараз же над нами панує вплив звичайнісінької ліні. А чому так? Як казав Федір Достоєвський: «Багатство, грубість насолод породжують лінь, а лінь породжує рабів». Можливо, це і є причина безініціативності суспільства. Це покора людей своїй долі та усвідомлення, що без високої посади досягти нічого не можна. На мою думку, це і є закріплюючим елементом картини «хвороб» суспільства.

Для вирішення потрібно зробити небагато. Спочатку просто захотіти щось змінити, йти шляхом свого світогляду, а не за стереотипами. «Прокинутись» нарешті та усвідомити, що особистісні звички, проблеми пізніше переростають у загальнолюдські. Щоб ці «хвороби» не призвели до краху, деградації держави, певної соціальної групи, людей загалом, потрібно «вилікувати» спочатку своє особисте. Хочеш змінити світ? Почни із себе.

Аліна ЧЕРВІНЧУК


Категорія: Позиція | Переглядів: 708 | Додав: Gandziuk | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0

Ім`я *:
Email *:
Код *:


Головне Меню





Рубрикація
Із потоку новин
Культура
Обличчя
Дозвілля
Майстер-клас
Місто
Таїна фаху
Витоки
Потаємне
Слушна думка
77 чудес університету
Паралельний світ
Експрес-опитування
Дзеркальце моє, скажи...
Гумор
Різне
Стоп-кадр
Музика
Література
Вірші з шухляди
Позиція
Актуально
Спортивний щоденник
Життя зблизька

Друзі сайту













Пошук



Погода у Вінниці



Опитування

ВАШЕ УЛЮБЛЕНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ПРОГУЛЯНОК У ВІННИЦІ:

Всего ответов: 21


Архів матеріалів





Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0