Вівторок ,30.4.2024
Banner

Інтернет-часопис

ОСТАННІ НОВИНИ
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
Головна » 2012 » Жовтень » 8 » ОДНА ЗІ СВІТЛИХ ДУШ УНІВЕРСИТЕТСЬКОГО РАЮ

01:11
ОДНА ЗІ СВІТЛИХ ДУШ УНІВЕРСИТЕТСЬКОГО РАЮ


Серйозна ділова жінка зайшла в аудиторію, де невгамовні студенти ніяк не могли втихомиритися, ділячись своїми враженнями після новорічно-різдвяних святкувань. Проте, вгледівши суворого викладача, вмить сіли на свої місця. Вона вже з першої хвилини зустрічі зуміла сконцентрувати увагу аудиторії і зібрати докупи всі невловимо-променисті очі юнацтва. Перша пара курсу «Українська література кінця ХІХ – початку ХХІ століття» пролетіла непомітно швидко – адже атмосфера, творцем якої була викладачка, набувала приємно-теплих, затишно-солодких забарвлень.

Візуальне знайомство з Ніною Степанівною Поляруш – кандидатом філологічних наук, доцентом кафедри української літератури – відбулося набагато раніше. Кожного ранку світлими коридорами ІФЖ вона приходить на роботу, яка зараз для неї стала невідємним фактором, основним елементом творчої діяльності. Легка посмішка окриляє її, а студент, який проходить повз викладачку не може не сказати привітне «Доброго ранку!».

Ніна Полярушподолянка, народиласяв с. Гуменному Вінницького району. Пишається своїм прізвищем, адже воно несе істинно подільське коріння. Батько був фронтовиком, порядною та доброю людиною. Служив у тій армій, що й Олесь Гончар, тому «...коли читаю роман «Прапороносці», згадую, що мій тато пройшов тими військовими дорогами, що й письменник, можливо, їхні шляхи навіть перетиналися. Не можу спокійно читати, адже серед героїв бачу батька і маму, яка чекала його з війни», – зі сльозами на очах відкриває переді мною свої спогади жінка.

Наймолодша дитина в сімї. Із братом різниця у віці 14 років, з сестрою – 10. Мати працювала завідувачем дитячого садка. Батьки дуже рано пішли з життя, тому доводилося самостійно крокувати стежками сіродення. Важливим елементом родинної історії є те, що дядько Павло Никонорович, рідний брат батька, навчався разом з Михайлом Стельмахом у Вінницькому педагогічному інституті.

Закінчила Вінницьку середню школу №13. Ніколи не було сумнівів, що мрії малої школярки справдяться і вона здобуде педагогічну освіту. Кращими викладачами, які посіяли любов та щирість на педагогічному полі були: Василь Митрофанович Борщевський, який благословив на роботу в університеті та Зіновій Емануїлович Грузман, який особисто знав Павла Тичину. Здобувала освіту у Вінницькому державному педагогічному інституті імені М. Островського (випускниця 1975 року). Диплом аспіранта отримала в Київському університеті ім. М. Драгоманова. Після чого 5 років пропрацювала у Вороновицькій школі. В педінституті 5 років була заступником декана українського відділення. Зараз голова обласного жіночого товариства ім. Олени Теліги.

Має доньку Юлію, (кандидат філологічних наук, викладач ІІМ) та внучку Анастасію, яка у свої 14 років знає три іноземні мови. «Вони – моя радість і гордість» – стверджує Ніна Степанівна.

У складних життєвих ситуаціях завжди згадує мудре слово Зіновія Емануїловича: «А ти працюй! Все інше прийде. Не женися за славою, нагородами...». У Ліни Костенко – улюбленої поетеси викладачки, знаходить для себе інші рядки: «Митцю не треба нагород, його судьба нагородила...».

У людях цінує порядність, щирість, доброту. За типом темпераменту вважає себе сангвініком. Вміє пам’ятати лише добро. Вважає, що кожен повинен навчитися пробачати і не тримати зла.

Досвід роботи в університеті – 31 рік. Багато чого сталося за ці довгі роки. Певно, немає в Україні такого університету, де б не було дисертантів, у яких б не виступила опонентом на захисті дисертації. Щаслива тим, що серед її випускників є вже доктори наук, професори, гарні вчителі.

– Учительське життя цікаве тоді, коли йдеш у ногу з часом, в одному ритмі зі студентами, у разі відставання хоча б на один крок відбувається дисгармонія. Молодь це відразу помічає. Сама робота стимулює до того, щоб почувати себе завжди молодим. Багато екскурсій та поїздок здійснили зі студентами. Але найкраще памятаю – музей Василя Стефаника. Там пригощали нас яблуками зі Стефаникового саду, – ділиться спогадами жінка.

Дуже багато про чужі життєві долі вона розповідає на парах студентам, впевнено каже, що двох однакових немає. Цитує поезію Ліни Костенко: «Я вибрала Долю собі сама. І що зі мною не станеться, – у мене жодних претензій нема до Долі – моєї обраниці».

Упродовж проведених тисяч пар, заліків та незліченної кількості іспитів можна написати окрему книгу курйозних і смішних випадків.

– До прикладу, у різних групах навчалися чоловік з дружиною. Вона була відмінниця, він – трішки ледачкуватий. Щоб допомогти коханому, вона написала шпаргалки, де було багато скорочень. І замість того, щоб розповідати про те, що Олександр Довженко перебував на державній роботі, хлопець сказав, що письменник написав дипломну роботу. Коли екзаменатори почали його допитуватися: «Коли? Яку роботу? Де?», він не знав, що відповісти і ображено заявив: «Та от дивіться, що ця Олька понаписувала! – згадує, посміхаючись, Ніна Степанівна.

Викладачка була на виступах Олеся Гончара, Івана Драча, Бориса Олійника, Юрія Мушкетика, Ліни Костенко. Найкраще, що було у її житті, пов’язане з педагогічною діяльністю та родиною.

Ольга УРСУЛЕНКО


Категорія: Обличчя | Переглядів: 1270 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0

Ім`я *:
Email *:
Код *:


Головне Меню





Рубрикація
Із потоку новин
Культура
Обличчя
Дозвілля
Майстер-клас
Місто
Таїна фаху
Витоки
Потаємне
Слушна думка
77 чудес університету
Паралельний світ
Експрес-опитування
Дзеркальце моє, скажи...
Гумор
Різне
Стоп-кадр
Музика
Література
Вірші з шухляди
Позиція
Актуально
Спортивний щоденник
Життя зблизька

Друзі сайту













Пошук



Погода у Вінниці



Опитування

ВАШЕ УЛЮБЛЕНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ПРОГУЛЯНОК У ВІННИЦІ:

Всего ответов: 21


Архів матеріалів





Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0