Вівторок ,14.5.2024
Banner

Інтернет-часопис

ОСТАННІ НОВИНИ
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
Головна » 2013 » Жовтень » 26 » ПОВЕЗЕ ВІННИЧАН СТАРЕНЬКИЙ ТРАМВАЙ…

15:16
ПОВЕЗЕ ВІННИЧАН СТАРЕНЬКИЙ ТРАМВАЙ…


100 літ тому перший Вінницький трамвай здійснив свій рейс від залізничного вокзалу до жіночої гімназії. Протяжність трамвайної колії складала 8,6 км, якою курсувало 7 вагонів.

З роками їх кількість збільшувалась, але 19 липня 1942 року, коли Вінниця була окупована німецько-фашистськими загарбниками відбувся крах трамвайного розвитку. Спочатку з фронту на залізничну станцію почали надходити ешелони з пораненими, для транспортування яких використовувались трамваї, робітники йшли на війну (загинуло 19 осіб), а згодом рухомий склад був виведений з ладу, демонтовані колі, зруйновані виробничі приміщення…

Починаючи з 1970 років, з розвитком міста зростає прогрес електротранспорту. І до сьогоднішніх днів він не припиняється.

Напередодні 100-річного ювілею на території депо було відкрито Музей трамваю. Одним із співавторів створення якого став Олег Матюхов – засновник фан-клубу вінницького трамваю, автор сайту КП ВТТУ та просто любитель електротранспорту.

Цікава експозиція музейного комплексу – рухомий склад, представлений 5-ма вагонами: Татра T4-SU, Снігоочисник CX-2, Татра KT4-SU, Gotha T-57 та Старовинний вагон С-1. Можливо, перелік експонатів доповнять вагонами швейцарського виробництва Karpfen та Mirage. В будівлі музею представленні унікальні матеріали: історія рухомого складу у фотоархівах, численні нагороди підприємства, історії та фото сімейних династій працівників і макети трамваїв. 

– Питання відкриття музею стояло давно, але 100 річниця послужила головним приводом для відкриття меморіально-музейного комплексу, – розповідає Олег Матюхов.

Крім цього, було відремонтовано їдальню та клуб, а також здійснено відкриття мийно-прибирального комплексу для трамваїв.

– За допомогою цього комплексу ми зможемо обслуговувати близько 60 вагонів за добу, до того як раніше їх кількість складала лише 18, – повідомляє головний інженер трамвайно-тролейбусного управління Михайло Луценко. – Вгорі приміщення знаходяться інфрачервоні лампи, які вмикатимуть в зимовий період, щоб сніг, який лежить на даху, танув.

Цього ж тижня, у зв’язку зі святом відбувся концерт художньої самодіяльності робітників депо, глядачами якого стали ветерани підприємства. Гості отримали премії та насолодилися мандрівкою містом на раритетному вагоні, більше знаному як «Лялька».

У музично-драматичному театрі ім. Садовського відбулися урочистості, присутніми на яких були представники міської влади, керівники та працівники КП ВТТУ. Заслужені робітники підприємства отримали подяки, грамоти, відзнаки та нагороди від української влади та очільників міста. Спеціальним подарунком від «Укрпошти» став випуск святкового конверта із зображенням трамваю на центральній вулиці Вінниці XX століття та спеціального штемпелю. До того ж гостей розважали своїми співочими голосами відомі українські зірки: Михайло Мода, Ігор Юрковський та Анастасія Дерун, Микола Янченко, Івана Ганзера та народний хор КП ВТТУ.

Зараз же місто обслуговують близько 120 трамваїв, які дозволяють вінничанам комфортно пересуватися за будь-яких погодних умов. У рухомому складі швейцарського виробництва встановлений Wi-Fi, який дає  змогу безпровідного доступу до мережі Інтернет. Нині прокладають нову трамвайну колію від вулиці Квятека до «Західного автовокзалу». Тож можна з упевненістю говорити про подальший успішний розвиток вінницького електротранспорту, який зробить наше місто справді європейським!

Марина ДЯЧЕНКО


Категорія: Місто | Переглядів: 600 | Додав: Gandziuk | Рейтинг: 4.2/5
Всього коментарів: 0

Ім`я *:
Email *:
Код *:


Головне Меню





Рубрикація
Із потоку новин
Культура
Обличчя
Дозвілля
Майстер-клас
Місто
Таїна фаху
Витоки
Потаємне
Слушна думка
77 чудес університету
Паралельний світ
Експрес-опитування
Дзеркальце моє, скажи...
Гумор
Різне
Стоп-кадр
Музика
Література
Вірші з шухляди
Позиція
Актуально
Спортивний щоденник
Життя зблизька

Друзі сайту













Пошук



Погода у Вінниці



Опитування

ВАШЕ УЛЮБЛЕНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ПРОГУЛЯНОК У ВІННИЦІ:

Всего ответов: 21


Архів матеріалів





Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0