Четвер ,9.5.2024
Banner

Інтернет-часопис

ОСТАННІ НОВИНИ
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
Головна » 2015 » Грудень » 9 » ПРО ВІЙНУ НА ДОНБАСІ З ПЕРШИХ ВУСТ

20:35
ПРО ВІЙНУ НА ДОНБАСІ З ПЕРШИХ ВУСТ


У рамках книжкового клубу «Автограф» у Вінницькому педуніверситеті відбулася презентація книги «Донбас – арена війни», укладач якої в.о. завідувача кафедри журналістики Донецького національного університету Олена Тараненко. На презентації були присутні студенти інституту історії, етнології і права, інституту педагогіки, психології та мистецтв, працівників бібліотеки.

«Донбас – арена війни» – це збірка 50 реальних життєвих історій, аналітичних роздумів, філософських висновків, спровокованих ситуацією на Донбасі в 2014-2015 роках. Авторами цих історій є мешканці Донбасу, які змушені були покинути рідні місця. Переважно усі автори – це викладачі, студенти, випускники Донецького національного університету, українського «вишу», який було переміщено до Вінниці у зв’язку зі збройним захопленням території ДонНУ у вересні 2014 р. бойовиками ДНР. До книги також увійшли тексти відомих письменників, поетів, фотохудожників та журналістів.

Укладач видання Олена Тараненко хотіла донести до кожного, що на часі важливим є: «Почути, зрозуміти, порозумітися». Потрібно усім навчитися чути одне одного. Вона впевнена, що справжній діалог – це важка робота.

А щоб присутні краще зрозуміли увесь біль втрати малої батьківщини авторів, останні зачитали свої історії: О. Тараненко «Вонзда: геть з Донбасу?», А. Глушко «И только лошади летают вдохновенно» та ін. Коли читали історії, присутніх настільки переповнювали емоції, що на очах виступали сльози, затамовувався подих.

На обкладинці книжки зображено перевернуте дерево без коріння, а під ним кружляють птахи, шукаючи притулку. Переселенці – це птахи, які шукають притулку. Коріння дерева – це те коріння, яке залишилося на Донбасі. Вони досі не знають чи повернуться на рідну землю,до своїх домівок. Вони чекають, коли закінчаться обстріли їхніх домівок. Вони ніколи не забудуть і не пробачать ворогам смерті невинних людей.

О. Тараненко вважає, що ця книга має подвійну місію: терапевтичну для переселенців з Донбасу і просвітницьку – місію подолання стресу і агресивних міфів про «донецьких», прагнення діалогу та порозуміння задля нашого спільного майбутнього.

Наприкінці зустрічі бібліотекарі ВНЗ подарували ювілейну книгу про Вінницький державний педагогічний університету колегам із ДонНУ та побажали, щоб наступна їхня книга була написана про квітучу, вільну, незалежну, єдину Україну.

Олена П’ЯТАК,

завідувач сектору бібліотеки


Категорія: Актуально | Переглядів: 493 | Додав: Gandziuk | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0

Ім`я *:
Email *:
Код *:


Головне Меню





Рубрикація
Із потоку новин
Культура
Обличчя
Дозвілля
Майстер-клас
Місто
Таїна фаху
Витоки
Потаємне
Слушна думка
77 чудес університету
Паралельний світ
Експрес-опитування
Дзеркальце моє, скажи...
Гумор
Різне
Стоп-кадр
Музика
Література
Вірші з шухляди
Позиція
Актуально
Спортивний щоденник
Життя зблизька

Друзі сайту













Пошук



Погода у Вінниці



Опитування

ВАШЕ УЛЮБЛЕНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ПРОГУЛЯНОК У ВІННИЦІ:

Всего ответов: 21


Архів матеріалів





Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0