П`ятниця ,3.5.2024
Banner

Інтернет-часопис

ОСТАННІ НОВИНИ
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
Головна » 2011 » Вересень » 1 » Прощай фігуро, таліє прощай!

02:25
Прощай фігуро, таліє прощай!


ВСЕ ЗАВДЯКИ ПОДІЛЬСЬКИМ ЦИМ БОРЩАМ!

Як студенти інституту філології й журналістики нашого університету смачно та цікаво погостювали на V міжрегіональному фестивалі борщу в «Театрі на городі» заслуженої журналістки України Ганни Секрет.

Вкотре в день Другої Пречистої село Правилівка Оратівського району зібрало сотні справжніх поціновувачів української кулінарії та народних звичаїв. Цього року до Ганни Василівни завітали гості з більш як 20-ти районів Вінниччини, а також з Київської, Тернопільської та Житомирської областей. Метою фестивалю стало відродження українських традицій, оспівування найголовнішої української страви – борщу!

– Я хотіла, аби люди побачили українську душу. Якщо борщ з любов’ю варився, то з любов’ю він і буде їстися, – розповідає організатор фестивалю, редактор культурно-мистецьких програм каналу «ВДТ-6» Ганна Секрет. – Ви бачили тих бабусь, які приїхали здалеку, аби презентувати свої рецепти? Вони стоять, чекають своєї черги: патріотизм та ентузіазм гідний приклад для молодого покоління! Та бабуся ледве на сцену піднімається, але все одно йде і ділиться з людьми рецептом свого борщу, бо для неї це важливо!

– Приїжджаю сюди щороку. Як таке яскраве дійство можна пропускати? І весело, і цікаво, а головне як смачно! Кожного року вдається покуштувати близько 7 видів борщу, шкода – більше не можу осилити, – розповідає Марія Сергіївна з м. Вінниці. – Цього року вже онуків своїх привезла з собою. Хочу, щоб вони з малечку знали та бачили справжні традиції свого народу.

Жителі с.Правилівки вже звикли до такої великої кількості гостей у Ганни Секрет.

– Дівчатка, це ви приїхали борщу поїсти – такі гарні? – звертається до дівчат у вишиванках житель села. Коли ж вони ствердно кивають головами, він додає: «От саме для таких гостей уся Правилівка  готується, прибираючи подвіря. Дехто навіть паркани перефарбовує, бо знає – знову приїде багато людей».

Людей цьогоріч було справді багато. Усі раділи, веселилися та наїдалися досхочу. Важко було лиш членам журі, які були вимушені скуштувати більше 30-ти видів борщів.

– Бідне журі. Усі борщі такі смачні – як вони можуть обрати найкращий рецепт? – ділиться враженнями Юля Андріященко, студентка 3 курсу, спец. «Журналістика». – Я вже скуштувала 6 видів: і солодкуваті, і з кислинкою; в один кинули занадто багато перцю. Та моїм подругам і він сподобався.

Наприкінці дня, коли усі гості фестивалю вже посмакували борщами різних господинь та потонули в морі українських пісень, було оголошено переможців. Їх визначали за трьома критеріями: смак, вигляд борщу та пісня, якою конкурсанти презентують його. Якщо хтось виконував пісні під фонограму, одразу втрачав половину балів, тому що, за  словами журі, борщ повинен бути оспіваний душею та з любов’ю – лиш тоді він буде смачним. Гран-прі фестивалю отримав народний аматорський фольклорний колектив «Війтівчанка» (с. Війтівка, Бершадського р-ну).

Смакувала подільським борщем
Анастасія ЯКОВИШИНА

Фото автора та Аліни РУДЧЕНКО



Категорія: Дозвілля | Переглядів: 894 | Додав: Admin | Теги: Поділля, фестиваль, борщ | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0

Ім`я *:
Email *:
Код *:


Головне Меню





Рубрикація
Із потоку новин
Культура
Обличчя
Дозвілля
Майстер-клас
Місто
Таїна фаху
Витоки
Потаємне
Слушна думка
77 чудес університету
Паралельний світ
Експрес-опитування
Дзеркальце моє, скажи...
Гумор
Різне
Стоп-кадр
Музика
Література
Вірші з шухляди
Позиція
Актуально
Спортивний щоденник
Життя зблизька

Друзі сайту













Пошук



Погода у Вінниці



Опитування

ВАШЕ УЛЮБЛЕНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ПРОГУЛЯНОК У ВІННИЦІ:

Всего ответов: 21


Архів матеріалів





Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0