Неділя ,28.4.2024
Banner

Інтернет-часопис

ОСТАННІ НОВИНИ
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
Головна » 2013 » Лютий » 24 » САЛО В ШОКОЛАДІ ДЛЯ НЕЖДАНИХ ГОСТЕЙ

22:32
САЛО В ШОКОЛАДІ ДЛЯ НЕЖДАНИХ ГОСТЕЙ


Під пильним «прицілом кулінарного телескопа» цього разу опинився Микола Васильович Мельник – фізик та астроном за станом душі, кандидат педагогічних наук, старший викладач кафедри технологічної освіти, економіки й безпеки життєдіяльності ІМФіТО. Це людина, яка привернула увагу не лише кулінарними рецептами, але й щирістю душі, обізнаністю, багатогранністю хобі й талантів, великим життєвим досвідом.

Микола Васильович родом зі Жмеринського району, де провів свої дитячі роки. Саме тоді малому хлопчику мати прищепила захоплення та любов до кулінарії. Він завжди із неймовірною цікавістю споглядав, як матуся «чаклує» біля печі:

Основною стравою в родині був борщ. Його потрібно було варити за тиждень. Холодильників раніше люди не мали, тому за кілька днів вимочувалися свинячі кістки, квасоля, квасився буряк. Готувався борщ у печі, заправка до нього підсмажувалася і затиралась у макітрі з часником. Зараз також намагаюся варити борщ за маминим рецептом.

Двічі на тиждень бабуся готувала винегрет. Фактично, це французький соус, хоча вважаю, що ідея його приготування була викрадена в українців. Родзинкою сімейного приготування є те, що овочі (морква, картопля, буряк) варяться вже очищеними і порізаними на кубики. Обов’язковий інгредієнт – квасоля, також додається цибуля. Завжди потрібно заправляти нерафінованою олією. Мої племінники постійно замовляють у мене цей салат.

Традиційною святковою стравою в Україні є холодець  (гишки, драглі, ніжки). У Миколи Мельника є свій рецепт:

Мати варила холодець із передньої свинячої ноги, яку попередньо замочувала на 4-5 годин. Потім кілька разів її потрібно було прокип’ятити  (воду зливати після кожного закипання) і варити на маленькому вогні 4-6 годин. Далі необхідно додати цілими моркву та цибулю (для подальшого декорування). З місткості, де все зварилося, вийняти ніжку, моркву та цибулю, додати перетертого часнику та солі, а м'ясо розкласти в тарілочки (холодець вдасться, якщо при розборі ніжки м'ясо липне до пальців) і залити бульйоном, процідженим через сито чи марлю; прикрасити квіточками з моркви. На Святвечір мама варила холодець із риби. Вона ніколи не додавала желатину, як це роблять сучасні господині.

Ще одна страва з дитинства Миколи Васильовича – вареники з картоплею та сиром. Головний секрет – величезна кількість шкварочок. Дуже любив він мамин печений хліб, пиріжки, коржі, варену кисилицю. Добре пам’ятає чоловік величезні бочки квашених огірків, помідорів, капусти, яблук, завдяки чому щоденний раціон був різноманітним.

Пригадав співрозмовник і свої перші спроби консервування:

– Вперше зі старшим братом консервували помідори. Як знає кожна господиня, головне в цьому – правильне співвідношення води, солі та оцту. Я такої міри не знав, тому звернувся до літератури з кулінарії. Прикро було, коли виявилося, що в кожній  книжці – різна кількість солі та оцту на одну банку. Я не розгубився – додав усі варіанти і, як істинний математик, вирахував середнє арифметичне. Жодна банка «не вистрелила»!

Микола Васильович поділився секретом кількох ексклюзивних рецептів страв, які можна довго зберігати в холодильнику в готовому вигляді й подавати на стіл за кілька хвилин до приходу нежданих гостей.

Квашена капуста. Натерті капуста та морква викладаються в 3-літрову банку, заливаються водою і зверху двома ложками солі. Далі за принципом «матрьошки» – банка у велику миску, на банку – кришечка. Після процесу бродіння, зливаємо з посудин увесь сік і кип’ятимо, додавши ще склянку води і одну ложка солі (на банку). Заливаємо банку з капустою отриманою рідиною і закручуємо кришкою (для тривалого зберігання). Перша страва на столі – квашена капуста, заправлена олією та цибулею.

Десерт – сало в шоколаді. Шоковано звучить? Та як смакує… Свіже сало нарізаємо маленькими кубиками, проколюємо зубочистками і ставимо в морозилку. Тим часом розтоплюємо звичайну шоколадну плитку. Заморожені шматочки вмочуємо в гарячий шоколад – і знову відправляємо в холодильник. Ось таке неординарне українське пташине молоко.

Сподіваємося, рецепти Миколи Мельника допоможуть приємно здивувати гостей та залишити гарне враження про себе як справжнього куховара. До речі, а скільки рецептів смачних соусів знає цей чоловік!… Заінтригувала? Читайте у наступних номерах газети.

Зараз же хутенько на кухню набиратися нових кулінарних умінь. Можливо, саме Ви станете наступним героєм «Кулінарних витребеньок».

Олена КАЛУГІНА


Категорія: Майстер-клас | Переглядів: 734 | Додав: Gandziuk | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0

Ім`я *:
Email *:
Код *:


Головне Меню





Рубрикація
Із потоку новин
Культура
Обличчя
Дозвілля
Майстер-клас
Місто
Таїна фаху
Витоки
Потаємне
Слушна думка
77 чудес університету
Паралельний світ
Експрес-опитування
Дзеркальце моє, скажи...
Гумор
Різне
Стоп-кадр
Музика
Література
Вірші з шухляди
Позиція
Актуально
Спортивний щоденник
Життя зблизька

Друзі сайту













Пошук



Погода у Вінниці



Опитування

ВАШЕ УЛЮБЛЕНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ПРОГУЛЯНОК У ВІННИЦІ:

Всего ответов: 21


Архів матеріалів





Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0