Неділя ,28.4.2024
Banner

Інтернет-часопис

ОСТАННІ НОВИНИ
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
Головна » 2014 » Липень » 1 » ШОПОГОЛІЗМ: ХВОРОБА ЧИ ХОБІ?

18:59
ШОПОГОЛІЗМ: ХВОРОБА ЧИ ХОБІ?


Чи можна сказати, що шопоголізм – хвороба? Чи все ж це маленька жіноча слабкість? Напевно, було таке: йшла купувати, наприклад, рукавиці взимку, а купила сонячні окуляри, тому що була велика знижка? Пообіцяла собі придбати лише сукню, але не витримала і скупувала половину речей із магазину, мовляв, колись воно точно знадобиться? Уже не кажучи про яскраву вивіску «SALE», повз яку неможливо пройти. Усім відомо, чим це закінчується… Правда ж?!

У науці цей «синдром» відомий як оніоманія – непоборне бажання купувати все. Нині серед психологів ця тема досить популярна. Нерідко в книжкових магазинах чи бібліотеках можна побачити товстелезні книги, у яких детально описується так звана хвороба, з усіма її симптомами та наслідками. Фахівці стверджують, що шопоманія така ж небезпечна, як алкоголізм чи наркоманія.

Якщо розібратися, то шопоголізм для жінок – своєрідна терапія. Чи не кожна бореться з депресією за допомогою покупок. Тоді ж як для чоловіків ходіння магазинами є справжнім випробуванням. Річ у тім, що в жінок (коли вони купують нову річ), відбувається викид адреналіну та гормону щастя, тому почувають себе щасливими. А чоловікам до вподоби отримувати свою дозу адреналіну в інший спосіб: розважитися з друзями, випити, зіграти в азартні ігри, стрибнути з парашутом.

– Шопоголізм не варто порівнювати з алкоголізмом чи наркоманією, хоча потрібно визнати, що це також залежність. Залежність, яка зароджується на внутрішніх психологічних проблемах. Оніоманія є компенсаційним механізмом психіки. Під час шопінгу людина отримує як емоційне підживлення, так і сприйняття своєї діяльності. Це відбувається, коли в житті немає «відчуття себе», коли особа не вміє повноцінно отримувати задоволення.

Якщо відчуваєте залежність від покупок, варто звернутися до професійного психолога. Він допоможе встановити точну причину шопоголізму (а їх більше, ніж я назвала) і надасть потрібні рекомендації. Але, однозначно, найважливішим кроком є рішення людини позбутися залежності та почати жити! – повідомляє керівник та практичний психолог центру психології «Альта» Тетяна Тимофієва.

Вікторія НАДКИРНИЧНА


Категорія: Дозвілля | Переглядів: 596 | Додав: Gandziuk | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0

Ім`я *:
Email *:
Код *:


Головне Меню





Рубрикація
Із потоку новин
Культура
Обличчя
Дозвілля
Майстер-клас
Місто
Таїна фаху
Витоки
Потаємне
Слушна думка
77 чудес університету
Паралельний світ
Експрес-опитування
Дзеркальце моє, скажи...
Гумор
Різне
Стоп-кадр
Музика
Література
Вірші з шухляди
Позиція
Актуально
Спортивний щоденник
Життя зблизька

Друзі сайту













Пошук



Погода у Вінниці



Опитування

ВАШЕ УЛЮБЛЕНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ПРОГУЛЯНОК У ВІННИЦІ:

Всего ответов: 21


Архів матеріалів





Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0