Вівторок ,7.5.2024
Banner

Інтернет-часопис

ОСТАННІ НОВИНИ
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
Головна » 2013 » Лютий » 24 » СОЛОНА «КАША» ДЛЯ ЧОБІТ

22:38
СОЛОНА «КАША» ДЛЯ ЧОБІТ


Моє ставлення до ідеї невідомого добродія посипати дороги сіллю сформувалось ще в ранньому дитинстві. Пам’ятаю, як ідеально начищені чобітки після десятихвилинної прогулянки засніженою вулицею вкривались білими плямами, які годі вже було вивести. Пізніше від тата дізналась про ту шкоду, якої звичайна сіль завдає тваринам.

Цього року зима видалась дуже сніжною. Міські комунальники знову повернулися до проблеми снігових заметів на дорогах. Боротися з ними вирішили, звісно ж, дідівськими методами – посипали шляхи «білою смертю».

За коментарем із цього приводу, звернулась до завідувача кафедри біології, професора Володимира Кур’яти. Він, окрім інформації про шкоду, яку сіль завдає тваринам, висунув власну версію причини загибелі лип та каштанів. Виявляється, надмірна засоленість ґрунтів порушує водний обмін і згубно впливає на цитоплазму клітин. Відтак, дерева всихають.

Пересічні громадяни теж не схвалюють такого методу боротьби зі сніговими заметами. Кожен другий обурюється тим, що взуття швидко зношується, руйнується, втрачає свій привабливий зовнішній вигляд. Побутує думка, що єдиними, кому все це приносить хоч якусь користь, є працівники майстерень, які спеціалізуються на ремонті взуття. У них взимку кількість клієнтів зростає в кілька разів. Провівши опитування серед чоботарів нашого міста, дізналась, що роботи в них справді більшає, але сіль тут ні до чого. За їхніми словами, взуття, уражене хлоридом натрію, вже не підлягає ремонту. Врятувати чобітки зможе тільки завчасно проведена «профілактика». Взуття перед виходом на вулицю обов’язково потрібно обробляти жирним кремом, а замшеве та виготовлене з нубука взагалі краще приберегти до сухої погоди. На крайній випадок замшу можна обробити спеціальним спреєм, але це не гарантує 100% захисту. Сіль, що виступила, потрібно змивати ледь теплою водою з додаванням спеціальних очищуючих рідин, які можна придбати в будь-якому взуттєвому магазині. Спеціалісти застерігають від використання побутових миючих засобів, бо вони також можуть зашкодити.

Власники авто нарікають на те, що від солі ржавіють кузови та деталі рульового механізму. Все та ж сіль є однією з причин руйнування автодоріг та водопровідних труб.

Як бачимо, використання солі в боротьбі зі снігом завдає чимало проблем. Але чи існують якісь альтернативні методи? Звичайно, можна посипати дороги виноградними кісточками, як це роблять у Швейцарії, чи купувати недешеві реагенти. Однак це надто дороге задоволення. Тож єдиний вихід – очікувати потепління, коли проблема зникне разом із талими весняними водами. Якщо ви все ж небайдужі до навколишнього світу і не вірите, що зими не буде через черговий кінець світу, то може варто разом спробувати знайти прийнятний спосіб боротьби зі снігом?

Дарина МУДРАК


Категорія: Актуально | Переглядів: 488 | Додав: Gandziuk | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0

Ім`я *:
Email *:
Код *:


Головне Меню





Рубрикація
Із потоку новин
Культура
Обличчя
Дозвілля
Майстер-клас
Місто
Таїна фаху
Витоки
Потаємне
Слушна думка
77 чудес університету
Паралельний світ
Експрес-опитування
Дзеркальце моє, скажи...
Гумор
Різне
Стоп-кадр
Музика
Література
Вірші з шухляди
Позиція
Актуально
Спортивний щоденник
Життя зблизька

Друзі сайту













Пошук



Погода у Вінниці



Опитування

ВАШЕ УЛЮБЛЕНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ПРОГУЛЯНОК У ВІННИЦІ:

Всего ответов: 21


Архів матеріалів





Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0