Вівторок ,7.5.2024
Banner

Інтернет-часопис

ОСТАННІ НОВИНИ
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
Головна » 2012 » Жовтень » 8 » СТО РОКІВ ТОМУ: ГІГІЄНА В РОЗКЛАДІ ЗАНЯТЬ

01:16
СТО РОКІВ ТОМУ: ГІГІЄНА В РОЗКЛАДІ ЗАНЯТЬ


 Сьогодні наша Альма-матер запрошує до своїх стін молодь з різних куточків України, дає можливість обрати професію та опанувати її. Заклад задовольняє бажання найвибагливіших абітурієнтів. Залежно від уподобань чи нахилів, вони обирають Інститут філології й журналістики; Інститут математики, фізики і технологічної освіти; Інститут фізичного виховання та спорту; Інститут історії, етнології і права; Інститут педагогіки, психології і мистецтв; Інститут іноземних мов, Інститут магістратури, аспірантури і докторантури, а також природничо-географічний факультет.

 А почалося все в липні 1912 року, коли на мальовничих берегах Південного Бугу було відкрито Учительський інститут із трирічним терміном навчання.

 Спочатку в ньому навчалося 30 студентів, згодом контингент досяг ста осіб. У наш час (станом на 2011 рік) тут здобувають освіту 7000 студентів за денною та заочною формами навчання.

 Помітно відрізнявся від сьогоденного і розклад занять студентів початку ХХ століття. Вони вивчали російську і церковнослов’янську мови, теорію та історію російської словесності, алгебру, арифметику, геометрію, тригонометрію, історію, географію, фізику, природознавство, освоювали Закон Божий, гігієну, каліграфію, креслення, малювання, гімнастику. На останньому курсі майбутні випускники оволодівали найскладнішими дисциплінами – загальною методикою викладання, дидактикою, психологією, як і сьогодні, проходили педагогічну практику.

 Минули десятки років, і розклад теперішніх студентів кардинально змінився. Не вистачить цілої шпальти газети, аби перерахувати дисципліни, які сьогодні вивчають майбутні педагоги.

 Дивує радянський період існування нашого «вишу» і назвами-«перлинами» в дусі часу. Так, у 1982 році студентів навчали викладачі кафедр наукових основ управління школою. Також «тішать» слух найменування таких кабінетів: кафедра КПРС, наукового комунізму і навіть наукового атеїзму.

 За 100 років свого життя Вінницький державний педагогічний університет пройшов тернистий шлях від невеликого учительського Інституту до одного з найбільших вищих навчальних закладів України IV рівня акредитації. Протягом цього часу випустив у світ майже 60 тис. учителів. Сьогодні тим, що закінчили педуніверситет, пишаються високі державні посадовці, керівники місцевого самоврядування різних рівнів, політики, письменники, діячі освіти і науки, відомі митці та спортсмени.

 Олена КАЛУГІНА


Категорія: Різне | Переглядів: 483 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0

Ім`я *:
Email *:
Код *:


Головне Меню





Рубрикація
Із потоку новин
Культура
Обличчя
Дозвілля
Майстер-клас
Місто
Таїна фаху
Витоки
Потаємне
Слушна думка
77 чудес університету
Паралельний світ
Експрес-опитування
Дзеркальце моє, скажи...
Гумор
Різне
Стоп-кадр
Музика
Література
Вірші з шухляди
Позиція
Актуально
Спортивний щоденник
Життя зблизька

Друзі сайту













Пошук



Погода у Вінниці



Опитування

ВАШЕ УЛЮБЛЕНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ПРОГУЛЯНОК У ВІННИЦІ:

Всего ответов: 21


Архів матеріалів





Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0