Понеділок ,6.5.2024
Banner

Інтернет-часопис

ОСТАННІ НОВИНИ
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
Головна » 2011 » Вересень » 5 » У джазі тільки... вінничани!

03:03
У джазі тільки... вінничани!


Розмовляти про музику – теж саме,
що й танцювати про архітектуру.

Стів Мартін

У джазі ніколи не було буднів, проте інколи трапляються свята. Одне з них – щорічний музичний фестиваль «Міжнародні дні джазової музики». Вже шістнадцятий рік поспіль, у Вінницю, яку заслужено «охрестили» джазовою столицею України, зі всього світу збираються відомі джаз-бенди та артисти, щоб пригостити зголоднілих вінничан дводенною порцією апетитної музики.

Протягом 24-25 вересня у залі обласної держтелерадіокомпанії «ВІНТЕРА» поціновувачі джазу відкрили для себе нові обрії старого, ніби давно відомого, музичного жанру та познайомилися з музичними традиціями різних країн світу.

Організатори фестивалю здійснюють постійний моніторинг музичного ринку світу у пошуках нових, нестандартних проектів та прем’єр для подільської сцени. Цього року фестиваль представив музичні гурти із Австрії, Бразилії, Іспанії, Франції, Польщі, Росії, Японії, США та, звичайно, України. Вінницькі меломани побачили виступ вінницького муніципального джазового оркестру «Він Бенд» (художній керівник та головний диригент заслужений діяч мистецтв України Сергій Отюгов).

Історія виникнення джазу сягає кінця ХIХ – початку ХХ століття. Древньою колискою джазу вважається південь Америки, де на основі музичної культури афроамериканців, вивезених з Африки в якості рабів, сформувалися характерні ознаки цього музичного напрямку. Звідти він і помандрував континентами, завойовуючи все більше прихильників по всьому світу, в тому числі в СРСР.

Як свідчить історія розвитку цього музичного напряму, джаз створюється людьми та для людей, які почувають себе добре, в яких би не сприятливих умовах не застала їх сувора реальність. Для Вінниці «Міжнародні дні джазу» – культурна подія всеукраїнського рівня та світового масштабу.  Не  зважаючи на всі економічні та політичні негаразди в країні, традиція проводити дні джазової музики у Вінниці не згасає з 1996 року,   а концертна зала ТРК «ВІНТЕРА» в дні фестивалю не може вмістити всіх охочих.

На щастя, минули часи, коли цей музичний жанр сприймався радянським менталітетом як виключно негативний вплив західної культури. Стереотип, який побутував на просторах колишнього СРСР, зводився до невиліковного діагнозу:  «Сегодня слушает он джаз, а завтра родину продаст». Але плинний час невблаганно провокує переоцінку культурних цінностей. Нині джаз вважається одним із найінтелектуальніших музичних напрямів, який, як колекційне вино, до вподоби не кожному. Проте, як показує життя, розвиток джазу й сьогодні здійснюється бурхливими темпами, залучаючи до своїх музичних лав небайдужих до високого музичного мистецтва. В Україні, і в Вінниці зокрема, джаз, як один з напрямків інтелектуальної музики, не помре, допоки справжні шанувальники будуть слухати джазові пісні не ногами, а мозком.

Протягом восьми днів після фестивалю, з 24 вересня по 1 жовтня, вінницькі меломани мають змогу щовечора насолоджуватися архівними записами минулорічних концертів у рамках програми«Джазовий тиждень» на ВДТ-6. «Джазу багато не буває» – впевнені організатори фестивалю та генеральний телевізійний партнер джаз-фесту ТРК «ВІНТЕРА». Телевізійна версія цьогорічних «Міжнародних днів...» транслюватиметься на восьму добу «Джазового тижня».


Аліна ВОРКУЄВА

Категорія: Музика | Переглядів: 708 | Додав: Admin | Теги: джаз | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0

Ім`я *:
Email *:
Код *:


Головне Меню





Рубрикація
Із потоку новин
Культура
Обличчя
Дозвілля
Майстер-клас
Місто
Таїна фаху
Витоки
Потаємне
Слушна думка
77 чудес університету
Паралельний світ
Експрес-опитування
Дзеркальце моє, скажи...
Гумор
Різне
Стоп-кадр
Музика
Література
Вірші з шухляди
Позиція
Актуально
Спортивний щоденник
Життя зблизька

Друзі сайту













Пошук



Погода у Вінниці



Опитування

ВАШЕ УЛЮБЛЕНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ПРОГУЛЯНОК У ВІННИЦІ:

Всего ответов: 21


Архів матеріалів





Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0