Субота ,4.5.2024
Banner

Інтернет-часопис

ОСТАННІ НОВИНИ
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
Головна » 2011 » Лютий » 21 » ВАХТАНГ КІПІАНІ ПРО УКРАЇНСЬКУ ПРЕСУ, КОЛЕКЦІЮ САМВИДАВІВ І ПЕРЕЗАВАНТАЖЕННЯ СУСПІЛЬСТВА

01:51
ВАХТАНГ КІПІАНІ ПРО УКРАЇНСЬКУ ПРЕСУ, КОЛЕКЦІЮ САМВИДАВІВ І ПЕРЕЗАВАНТАЖЕННЯ СУСПІЛЬСТВА


     Минулого тижня студенти-журналісти атакували Google запитом про Вахтанга Кіпіані, щоб зрозуміти, з якою визначною людиною пощастить познайомитися. І, як ви бачите, не випадково, бо нам випала таки нагода прослухати лекцію цього відомого журналіста та громадського діяча.

     Вахтанг Теймуразович провів свою зустріч у форматі лекції з історії вітчизняної журналістики. Основною темою була «самвидавницька» діяльність українців радянської доби. Студенти отримали величезний об’єм інформації, хоча й гість розповідав лише найголовніше, найцікавіше та найсуттєвіше. Вдалося багато дізнатися про саможертовну роботу людей, які не зважаючи на страх потрапити до в’язницю чи заслання, чинили опір тоталітарній системі та займалися утвердженням вільної громадської думки.

     Пан Кіпіані презентував підпільні студентські видання. Деякі з них мали досить оригінальні та кумедні назви. Наприклад, журнал «ДУПА» (дуже український патріотичний альманах); український панківський журнал «Відрижка», що виходив у Польщі; газета «Леватива», що в перекладі з латини означає – «клізма». Майже всі видання друкувалися за кордоном, а згодом таємно через «спеціальних агентів» потрапляли до України.

     На завершення гість розповів про своє захоплення – колекціонування газет. Вести точний підрахунок колекції преси надзвичайно важко, оскільки щорічно з’являються все нові й нові видання. У Вахтанговій квартирі справжній музей, де знайшли прописку близько 30 тис. екземплярів різноманітних часописів. Усі вони систематизовані в єдиний каталог.

     Зустріч пройшла надзвичайно динамічно, студенти отримали гарний приклад для наслідування, крокуючи у свою майбутню професію.

Юлія ДЗИГАЛЕНКО

Категорія: Різне | Переглядів: 579 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0

Ім`я *:
Email *:
Код *:


Головне Меню





Рубрикація
Із потоку новин
Культура
Обличчя
Дозвілля
Майстер-клас
Місто
Таїна фаху
Витоки
Потаємне
Слушна думка
77 чудес університету
Паралельний світ
Експрес-опитування
Дзеркальце моє, скажи...
Гумор
Різне
Стоп-кадр
Музика
Література
Вірші з шухляди
Позиція
Актуально
Спортивний щоденник
Життя зблизька

Друзі сайту













Пошук



Погода у Вінниці



Опитування

ВАШЕ УЛЮБЛЕНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ПРОГУЛЯНОК У ВІННИЦІ:

Всего ответов: 21


Архів матеріалів





Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0