Субота ,4.5.2024
Banner

Інтернет-часопис

ОСТАННІ НОВИНИ
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
Головна » 2013 » Листопад » 20 » ВАША ЗВИЧКА – НЕ ДРІБНИЧКА!

22:38
ВАША ЗВИЧКА – НЕ ДРІБНИЧКА!


Частенько нам доводиться чути подібні фрази: «не пиши носом», «не гризи нігті», «викинь цю сигарету», «не сиди довго в Інтернеті»… Ці спостереження оточуючих вказують на звички, які так чи інакше є у кожного, але мають різний характер, ступінь прояву, наслідки. То що ж таке звичка і як з нею боротися, або, навпаки, виховати у собі?

Звичка – особлива форма поведінки людини, яка виявляється у схильності до повторення однотипних дій у подібних ситуаціях. Вони є важливою складовою життя будь-якої особи, стають потребою, зберігаються протягом багатьох років і складають основу поведінки людини, формують її характер, впливають на життя. Недарма відома східна приказка говорить: «Посій вчинок – пожнеш звичку, посій звичку – пожнеш характер, посій характер – пожнеш долю».

Щодо здоров’я людини, її способу життя звички можуть бути корисними і шкідливими. Корисні – підвищують працездатність, сприяють фізичному і психічному розвитку особи, зумовлюють її довголіття. Їх варто виховувати ще змалку, щоб увійшли в повсякденне життя без труднощів, стали супутниками у формуванні індивідуальності.

Однією з найкорисніших – дотримуватись режиму дня. Вона найпоширеніша, охоплює ряд інших звичок, необхідних для повноцінного розвитку та життя людини. Одним із пунктів розпорядку є особиста гігієна. Це не лише корисна звичка, а й показник культури людини, ставлення її до себе та інших. Також важливо пам’ятати про зарядку й фізичні навантаження. Вони покращують здоров’я, допомагають підтримувати тіло у формі, заряджають енергією та позитивними емоціями на весь день. Тому, не забувайте про фізичну працю, у ній – довголіття людини.

Встановлені звички дозволяють звільнити мозок від зайвого напруження. При впровадженні так званого неписаного закону, найбільших зусиль треба докласти протягом 30 днів. Важливість щоденного «тренування» в тому, що не можливо знайти тисячі безглуздих відмовок, аби не робити ту чи іншу справу. А для заохочення можна віддячити собі цукеркою, чашечкою кави, новеньким елементом гардеробу тощо.

Процес формування звичок довготривалий, багатоаспектний. Іноді на нього витрачається не один місяць копіткої роботи, яка вкрай необхідна, оскільки полегшує життєдіяльність особистості, готує її до активної участі в соціальній сфері буття. Варто згадати слова видатного педагога К. Ушинського: «Гарна звичка – це моральний капітал, покладений людиною у свою нервову систему; капітал цей зростає безперервно, і відсотками з нього користується людина все своє життя…»

Шкідливі звички перешкоджають людині розвиватися як розумово, так і фізично. Серед них виділяють декілька найбільш пагубних: наркоманія, алкоголізм, токсикоманія та тютюнокуріння.

У курця може виникнути захворювання на рак легенів. Велике навантаження отримує і серце, поступово помирають клітини організму. До того ж, 50% нікотину разом із димом залишається в повітрі, від чого страждають інші люди.

Вживання наркотичних речовин, особливо введення ін’єкції, підвищує рівень ризику захворюваності на ВІЛ/СНІД. Алкогольні напої шкідливо впливають на мозок і печінку людини. В Україні за останні роки рівень алкоголізму лише збільшується, перетворюючись в епідемію, яка загрожує здоров’ю нації.

Токсикоманія – хвороба, яка характеризується психічною, а іноді й фізичною залежністю від психоактивної токсичної речовини не віднесеної до списку наркотиків. Соціальна небезпека її вживання дещо менша, відповідно, офіційно наркотиком вона не визнана. Токсикоманія як патологічний потяг змінює психічний стан залежної людини, спричиняє не меншу залежність від цих речовин.

Позбутися шкідливостей досить важко, іноді навіть неможливо, хоч вони приносять найбільшу загрозу психологічному та фізичному здоров’ю людини. Цікаво, якщо б те, що відбувається всередині курців, наркоманів, «любителів чарки», відображалося зовні, чи не змінили б вони своє життя?

Одна з найпопулярніших шкідливих звичок – обкушувати нігті і задирки. Це не тільки виглядає неестетично, псує зовнішній вигляд манікюру, але і підвищує ризик занести інфекцію в організм, що в підсумку викликає появу гельмінтів.

Переїдання, особливо на ніч небезпечне для літніх людей та вагітних жінок, що викликає зайву вагу, а зайва вага – причина багатьох серйозних захворювань.

Поширеною серед сучасної молоді є звичка тривалого сидіння в Інтернеті. Тим, хто постійно «живе в мережі», загрожує короткозорість, кон’юнктивіт і проблеми з поставою.

Список шкідливих звичок можна ще продовжувати: шопоголізм, пиття великої кількості кави, небезпечні перекуси, «ласування» ковпачком ручки, недосипання, розумові та фізичні перенавантаження, вживання нецензурних слів… Так, вони не несуть таких негативних наслідків, як куріння чи наркоманія, але теж завдають шкоди здоров’ю людини.

Для викорінювання негативних звичок варто утримуватись від їхнього повторення, докладаючи вольові зусилля, які пов’язані з напруженням нервових клітин кори головного мозку і сприяють гальмуванню негативних звичок. Під впливом негативних емоцій, наркотиків нервові клітини різко знижують свою працездатність, що призводить до втрати людиною вольових якостей. Загартовуванням організму, трудовою активністю, заняттям спортом і фізичною культурою, самовихованням можна позбутися шкідливих звичок і вад. Проте краще їх не набувати взагалі. Важливо постійно контролювати себе, аналізувати власні вчинки.

Тож дотримуймося дуже корисної й важливої звички – не відкладати на завтра те, що можна зробити сьогодні і почнемо змінюватися зараз!

Інна ОНИЩЕНКО


Категорія: Слушна думка | Переглядів: 624 | Додав: Gandziuk | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0

Ім`я *:
Email *:
Код *:


Головне Меню





Рубрикація
Із потоку новин
Культура
Обличчя
Дозвілля
Майстер-клас
Місто
Таїна фаху
Витоки
Потаємне
Слушна думка
77 чудес університету
Паралельний світ
Експрес-опитування
Дзеркальце моє, скажи...
Гумор
Різне
Стоп-кадр
Музика
Література
Вірші з шухляди
Позиція
Актуально
Спортивний щоденник
Життя зблизька

Друзі сайту













Пошук



Погода у Вінниці



Опитування

ВАШЕ УЛЮБЛЕНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ПРОГУЛЯНОК У ВІННИЦІ:

Всего ответов: 21


Архів матеріалів





Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0