Понеділок ,29.4.2024
Banner

Інтернет-часопис

ОСТАННІ НОВИНИ
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
Головна » 2013 » Квітень » 27 » ЗАБАВКА ДИТЯЧА, А ОТ НАСЛІДКИ…

21:23
ЗАБАВКА ДИТЯЧА, А ОТ НАСЛІДКИ…


Надворі ХХІ століття. Нас оточують сучасні технології, культура, необмежені стосунки між людьми і, особливо, сучасні розваги, одним із наймасовіших видів яких є комп’ютерні ігри. Віртуальний світ відкриває безліч можливостей, недоступних у реальності. Не виходячи з дому, можна не лише побачити далекі країни через монітор, а й пізнавати їх та взаємодіяти.

Не дивно, що саме бажання пізнати спочатку керує молодим поколінням, яке зараз розвивається так само швидко, як і технології. Комп’ютерні ігри – основний вид розваг сучасних підлітків. Цікаво дізнатися, чому?

Різноманіття жанрів ігор: стратегії, симулятори, «стрілялок», перегони, забави на логіку чи азарт… Існує чимало способів, як провести вільний час. Свобода вибору: хочеш – будуй фортеці, керуй величезними монстрами, полюй на драконів чи виживай на безлюдному острові – на кожну мрію гравця знайдеться своя гра. Не варто забувати і про те, що комп’ютер ще й розвиває розумові здібності людини. Звичайний «симулятор мера міста» може розвинути економічні навички; логічні ігри – пам’ять, старанність; шутер (стрілялка) – увагу та реакцію на моментальні події, що відбуваються на екрані. Гравець навіть може вивчити історію, якщо вибере гру, сюжет якої розвивається в певну історичну епоху. Яскравим прикладом є «Шахтарське ремесло», що в оригіналі має назву «Minecraft». Величезний світ, який складається з блоків (як і сам персонаж), має на меті взаємодію з ними, як того забажає гравець. Нічого важкого, але геймери створюють величезні будівлі та машини, які не в змозі побудувати людина в реальному світі. До речі, у Стокгольмській школі ім. Віктора Рюдберга ввели обов’язкові заняття, використовуючи гру Minecraft.

Провівши опитування серед підлітків, складаємо список найпопулярніших ігор: «Counter-Stike», «DOTA 2», «Diablo 3», «Battlefield 3», «NeedforSpeed», «Skyrim», «CallofDuty», «AssasinsCreed», «Minecraft», «WorldofTanks» і т.д. Майже в кожну з них можна грати через мережу Інтернет, контактуючи з гравцями з будь-якого куточку світу.

Існує спеціальна система «PanEuropeanGameInformation» (PEGI), що оцінює ігри за певною шкалою. Це пов’язано з великою кількістю забавок негативного спрямування. Яскравим прикладом є серія ігор «Postal», де вмістилася пропаганда насилля, сексу, наркотиків, деспотизму, релігійної та соціальної ненависті. Це супроводжується ненормативною лексикою, знущанням над тваринами, стріляниною. Страшно уявити, як така картина вплине на свідомість несформованої особистості… В індустрії розваг існує чимало ігор, у яких агресія стоїть вище за моральні цінності.

Для того, аби дізнатися про вплив комп’ютерних ігор на формування дитячого організму, ми звернулися до психотерапевта Жежелівського ЗНВК «школа-дитячий садок» Тетяни Герук:

– Стрімкий розвиток технологій та розваг обіцяє нам безтурботне майбутнє, але його зворотній бік – негативний вплив на здоров’я та психіку людини, а особливо дитини. За даними досліджень, до закінчення школи дитина-підліток встигає побачити до 20 тисяч актів насилля, якими перенасичені комп’ютерні ігри та телебачення. Унаслідок цього в дітей виникає підвищена тривожність, часто поширені прояви агресії. Викликано це бажанням повторити в реальному житті те, що відбувається на екрані. Незалежно від жанру, комп’ютерні ігри викликають залежність, більше схожу за своїм впливом на хворобу. Звідси й часті конфлікти з батьками, які, намагаючись обмежити доступ до комп’ютера, забороняють дитині грати. Такі дії також призводять до агресивності. І найстрашніше, що «геймерська хвороба» буває й серед дорослих.

Психотерапевт наголошує, що тривале перебування за комп'ютером може викликати загостренням деяких хвороб. Сидяче положення не знімає втому, а навпаки – збільшує її. Спазм, що відбувається у м'язах шийного відділу, викликає сильний головний біль. Сидіння за комп'ютером загрожує появою таких складних захворювань: остеохондроз, тахікардія, ожиріння й алергія.

Ось чому так вийшло, що комп’ютерні ігри – чудовий спосіб розваги та розвитку дитини – ключ до великих проблем. Тож проводьте вільний час приємно та без шкоди для здоров’я!

Сергій ДЕЯНОВ


Категорія: Актуально | Переглядів: 727 | Додав: Gandziuk | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0

Ім`я *:
Email *:
Код *:


Головне Меню





Рубрикація
Із потоку новин
Культура
Обличчя
Дозвілля
Майстер-клас
Місто
Таїна фаху
Витоки
Потаємне
Слушна думка
77 чудес університету
Паралельний світ
Експрес-опитування
Дзеркальце моє, скажи...
Гумор
Різне
Стоп-кадр
Музика
Література
Вірші з шухляди
Позиція
Актуально
Спортивний щоденник
Життя зблизька

Друзі сайту













Пошук



Погода у Вінниці



Опитування

ВАШЕ УЛЮБЛЕНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ПРОГУЛЯНОК У ВІННИЦІ:

Всего ответов: 21


Архів матеріалів





Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0