Понеділок ,6.5.2024
Banner

Інтернет-часопис

ОСТАННІ НОВИНИ
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
Головна » 2013 » Лютий » 24 » ЗИМОВІ МОРОЗИ – ЗДОРОВ’Ю ЗАГРОЗА

22:37
ЗИМОВІ МОРОЗИ – ЗДОРОВ’Ю ЗАГРОЗА


Кожен у душі – дитина, яка поводиться моментами так, як їй завгодно. Узимку, коли на дворі світить сонечко, поблискує сніг, і поряд з тобою найкращі друзі, яких, здавалося б, знаєш сотні років, хочеться бути самим собою, згадати, як воно бавитися зі снігом… От тоді на волю виходить «доросла дитина», яка не думає про наслідки, а прагне лише гарно провести час. Не завжди тепло одягнені, йдемо на гірку, граємо в сніжки, робимо снігових янголів – просто насолоджуємося життям і зовсім не думаємо про наслідки. За кілька днів крадькома підбирається застуда, починає боліти горло, з’являється слабкість, нежить… 

Навряд чи кожен знає, як потрібно лікуватися, особливо, коли в студентській аптечці немає медикаментів.

Для того, щоб більше дізнатися про хвороби, які в зимову пору чатують на кожному кроці, та зрозуміти, як ефективно з ними боротися, ми поспілкувалися із лікарем-отоларингологом (ЛОРом) Калинівської районної лікарні Оленою Гунько.

Чому саме взимку люди більше схильні до різних вірусних захворювань?

­ Насамперед, причиною цього є знижений імунітет. В інший час люди активніші, їздять на відпочинок, споживають більше вітамінів. Взимку, на жаль, таку можливість мають не всі. То ж і потрапляють «під приціл» грипу, ангіни, бронхіту та інших гострих респіраторних вірусних інфекцій.

Ангіна і грип мають схожі симптоми, то як же їх розрізнити?

– Грип – це інфекційне захворювання, яке супроводжується підвищенням температури, пошкодженням слизових оболонок та слабкістю. Під час грипу температура підіймається поступово. Ангіна ж супроводжується різким підвищенням температури тіла до 38ºС, пошкодженням мигдалин, появою білого нальоту. Варто пам’ятати, що, окрім звичайної ангіни, є ще й інші її види – катаральна та гнійна. Інколи грип супроводжується ангіною. Аби ризик захворіти на грип був мінімальним – варто здійснювати відповідні профілактичні дії. Передусім підтримуйте організм регулярними фізичними навантаженнями: запишіться у басейн, фітнес-клуб. Відвідування лазні раз на тиждень сприятиме очищенню організму, дозволить зберегти сили для захисту від вірусів.

Вірусна інфекція потрапляє в організм через носоглотку, тому її потрібно захищати в першу чергу. Зокрема, уникайте місць масового скупчення людей, регулярно провітрюйте приміщення, не переохолоджуйтеся. Одним із дієвих способів профілактики грипу є вакцинація, яку варто проводити ще восени. Вакцина захищає від усіх актуальних штамів грипу, є безпечною й ефективною.

Народні засоби для пом'якшення симптомів та загальної підтримки організму – наприклад, розтирання горілкою, споживання цибулі з часником чи ехінацеї – неефективні проти грипу самостійно, але можуть використовуватись як допоміжні.

Ви згадували про бронхіт. Які його симптоми та методи профілактики?

– Перші прояви недуги – біль у грудній клітині та тривалий кашель. Щоб уберегтися від бронхіту, потрібно дотримуватися правил гігієни: мити руки після того, як прийшли з вулиці, не ділитися особистими речами, наприклад, носовичками, не переохолоджуватися. Намагатися якнайчастіше вживати лимони, багаті на вітамін С, полівітаміни, трав’яні чаї, використовувати імуностимулюючі препарати (настоянка женьшеню, метилурацил, продігіозан). Заняття спортом сприяють більш інтенсивній вентиляції легенів, очищенню бронхіального дерева від патологічних мікробів і токсичних речовин.  Загартовування корисне для кращої адаптації організму до температурних перепадів, перешкоджає переохолодженню та перегріванню організму.

При виражених ознаках гострого бронхіту, особливо з підвищеною температурою, необхідний постільний режим, призначення сульфаніламідів, гірчичників. При кашлі – гаряче молоко з содою.

Чи варто користуватися при лікуванні та профілактиці захворювань так званими «бабусиними рецептами»?

– Звичайно. Хоч я і лікар, та скажу, що інколи краще випити чаю з малини, ніж прийняти пігулки. Загалом же, вживайте вітаміни, тепло одягайтеся, загартовуйте організм. Якщо ж захворієте – зверніться до медичної установи. Не ризикуйте!

А ще – завжди посміхатися, адже посмішка – головна запорука міцного здоров’я та незмінно гарного настрою!

Вероніка САВЧУК


Категорія: Актуально | Переглядів: 482 | Додав: Gandziuk | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0

Ім`я *:
Email *:
Код *:


Головне Меню





Рубрикація
Із потоку новин
Культура
Обличчя
Дозвілля
Майстер-клас
Місто
Таїна фаху
Витоки
Потаємне
Слушна думка
77 чудес університету
Паралельний світ
Експрес-опитування
Дзеркальце моє, скажи...
Гумор
Різне
Стоп-кадр
Музика
Література
Вірші з шухляди
Позиція
Актуально
Спортивний щоденник
Життя зблизька

Друзі сайту













Пошук



Погода у Вінниці



Опитування

ВАШЕ УЛЮБЛЕНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ПРОГУЛЯНОК У ВІННИЦІ:

Всего ответов: 21


Архів матеріалів





Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0