Четвер ,9.5.2024
Banner

Інтернет-часопис

ОСТАННІ НОВИНИ
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
Головна » 2013 » Квітень » 3 »

22:57


Третьої неділі березня наш університет відвідали почесні гості – Повноважний посол Фінляндії в Україні Ар’я Макконен та Пекка Вісурі – фінський офіцер, професор, політолог, старший науковий співробітник Гельсінського університету.

Зокрема, Пекка Вісурі, який тривалий час захоплюється історією, провів лекцію для студентів-істориків на тему: «Історичні паралелі між Фінляндією та Україною від Полтавської битви до Другої світової війни». На згадку про зустріч, лектор подарував нашій бібліотеці авторський підручник «Русско-шведская война 1808-1809 (Финляндия между Швецией и Россией)».

Марина ДЯЧЕНКО

****

Наприкінці лютого в музеї-садибі М.Коцюбинського відбулася презентація книги «Експрес молодість», що популяризує творчість сучасних молодих майстрів пера. Упорядником альманаху уже протягом чотирьох років є керівник кабінету молодих авторів при Вінницькій обласній організації НСПУ, старший викладач кафедри журналістики нашого ВНЗ Віталій Борецький.

До збірника свої творчі доробки подали більше 500 авторів. Як і щороку, було відібрано 21 роботу, достойну для опублікування.

Однією з тих, хто удостоївся честі надрукувати власну поезію та прозу у збірнику, стала студентка 4 курсу ІФЖ Ольга Урсуленко.

Молоді майстри пера на презентації читали уривки із повістей, новел, етюдів, декламували вірші, презентували себе як творчу особистість.

Наталі ВОЗБРАНЮК

****

У лютому в Інституті філології й журналістики з ініціативи кафедри української мови відбулася щорічна студентська наукова конференція «Етнос. Мова. Культура», присвячена Дню рідної мови. На форумі говорили про власні назви та їхню роль у сучасному світі.

Студенти виголосили доповіді про етимологію назв міст і сіл, в яких вони проживають, відкрили таємниці своїх населених пунктів: прізвиська, клички, вуличні імена односельців тощо.

Людмила КЛІЩУК

****

На початку березня до ІФЖ завітали випускники-журналісти Володимир Ліщук і Василь Пастушина – сучасні володарі «поетичних паток», які презентували свої збірки «Із серця і спецій» і «Стероїди». Хлопці вразили присутніх надзвичайними, живими віршами.

Володимир Ліщук – сержант міліції і поет, учасник літературних фестивалів, співзасновник Вінницького літературного об’єднання «Новий шинок». Із серця і спецій автор приготував неймовірно смачну поетичну страву, яка буде до смаку як традиціоналістам із вибагливим естетичним смаком, так і новаторам-постмодерністам, що шукають і не знаходять останнім часом у сучасній поезії експериментів.

Збірка Василя Пастушини «Стероїди» розтягнута в часі і просторі. Незважаючи на це, вона без проблем відображає вчорашнє-сьогоднішнє-завтрашнє. Нехай воно трохи суб’єктивне, проте має своє особливе обличчя.

Вікторія ВІХТЮК

****

Днями в книгарні «Є» відбулася прес-конференція, присвячена презентації проекту «С.Е.К.С.» – Сучасне Епатажне Креативне Слово.

Участь у конференції взяли: виконавчий директор Всеукраїнського громадського руху «Не будь байдужим!» Оксана Левкова; письменниця, переможець Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова-2011» Вікторія Гранецька; музиканти, учасники гурту «Очеретяний кіт» Роман Кріль та Микола Доляк та літературознавець, координатор літературних проектів Олександр Вешелені.

Проекти мають на меті спростувати стереотипи щодо депресивності класичної української літератури та привити інтерес до сучасних авторів. Учасники, активісти та студенти-філологи нашого ВНЗ заперечуватимуть «закостенілі» думки щодо «стилю високої мови» у вітчизняній літературі. Доведуть, що «калиново-сопілковою» мовою можна писати не лише про «злободенне кріпацтво», а й про побут, «секс, драґс, енд рок-н-ролл» тощо.

Людмила КЛІЩУК

****

Творча молодь міста за участі студентів нашого університету та за сприяння Вінницького козацького полку імені Івана Богуна на Театральному майдані влаштувала святкування Дня народження живого генія української літератури – Ліни Костенко.

Вінничани мали змогу насолодитися поезією відомої сучасниці у всіх її проявах: вірші декламували випадкові перехожі, місцеві поети та журналісти, звучали пісні на слова Л.Костенко. Всі охочі залишали побажання на великій листівці, яку потім організатори відправили іменинниці.

Завершилося свято козацьким вогняним шоу «Полум’я віків», що додало гарного настрою усім тим, хто взяв участь у привітанні Тієї, Хто Творить Мистецтво Слова.

Людмила КЛІЩУК

****

На природничо-географічному факультеті відбувся «Тиждень спорту», присвячений Дню захисника Вітчизни. У спеціалізованих залах гуртожитку проводилися змагання з різних видів: армреслінгу, підтягування, гирьовог та штангового спорту, віджимання, шахів та шашок, а також спарингів з боксу. Вікторина «Що ти знаєш про спорт?» визначила найкмітливіших.

Захід організували Рада студентського самоврядування факультету і студрада гуртожитку.

Марина ДЯЧЕНКО

****

В Інституті філології й журналістики з ініціативи кафедри української літератури відбувся літературно-мистецький конкурс «Щоб далі йти дорогою одною», який був присвячений творчості української поетеси та патріотки Олени Теліги.

Учасники змагалися у декламуванні віршів. Результати конкурсу такі: ІІІ місце здобула Поліна Зеленько, ІІ – поділили між собою Інна Богачук і Наталя Ковальчук, першість вибороли Людмила Муляр, Дарія Кравчук, Валерія Зайцева та Олена Сенів.

Людмила КЛІЩУК

 

НЕЗВИЧНА ЗУСТРІЧ У ФОРМАТІ «ВІДКРИТОГО КАФЕ»

Студенти-журналісти знову показали клас. Цього разу – майстер-клас від ГО «Відкрите суспільство».

Незвичайна творча зустріч відбулася в кав’ярні, де за чашкою ароматного напою обговорювали майбуття нашої держави. Представниці «Відкритого суспільства» пояснювали провідні ідеї своєї організації. До них входить впровадження гендерної рівності, залучення жінок до політики, представництво прекрасної статі в правлячих структурах.

Така зустріч – лише початок плідної співпраці в цій галузі. Студенток навчали створювати суспільно-важливі повідомлення, які впливали б на емоції людини, були інформативними та легко сприймалися. Разом з журналістками-старшокурсницями створили чимало таких повідомлень різного формату.

Аліна РУДЧЕНКО


Категорія: Із потоку новин | Переглядів: 605 | Додав: Gandziuk | Рейтинг: 4.0/1
Всього коментарів: 0

Ім`я *:
Email *:
Код *:


Головне Меню





Рубрикація
Із потоку новин
Культура
Обличчя
Дозвілля
Майстер-клас
Місто
Таїна фаху
Витоки
Потаємне
Слушна думка
77 чудес університету
Паралельний світ
Експрес-опитування
Дзеркальце моє, скажи...
Гумор
Різне
Стоп-кадр
Музика
Література
Вірші з шухляди
Позиція
Актуально
Спортивний щоденник
Життя зблизька

Друзі сайту













Пошук



Погода у Вінниці



Опитування

ВАШЕ УЛЮБЛЕНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ПРОГУЛЯНОК У ВІННИЦІ:

Всего ответов: 21


Архів матеріалів





Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0