Понеділок ,6.5.2024
Banner

Інтернет-часопис

ОСТАННІ НОВИНИ
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
Головна » 2011 » Грудень » 13 » 90 РОКІВ ДРУГОМУ ЗИМОВОМУ ПОХОДОВІ

03:33
90 РОКІВ ДРУГОМУ ЗИМОВОМУ ПОХОДОВІ


Восени 1921 р. неподалік поліських сіл Малі Миньки і Звіздаль (нині територія Житомирської області) закінчився Другий Зимовий похід воїнів УНР (в рейді це угруповання називалось Повстанською армією, командував якою генерал-хорунжий Юрко Тютюнник). Близько чотирьохсот козаків полягло в нерівному бою, більше сотні вдалося пробитися і відійти, більше чотирьохсот потрапили у полон і були відправлені до містечка Базар.

Полонені за наказом більшовицьких командирів майже всі були розстріляні, з них 359 – у Базарі. Дослідники називають кілька дат, коли відбувалася страта, але більшість сходиться, що сталося це 21 листопада. За переказами місцевих жителів, що дійшли до наших часів, українські вояки відмовилися зректися України і присягнути червоним. Їх розстрілювали з кулеметів, але навіть падаючи, вони співали «Ще не вмерла Україна!». Пісню, що нині є нашим державним гімном. І хто скаже, що це поразка?

З нагоди цієї трагічної події в книгарні «Є» відбулося засідання «круглого столу» за участю студентів інституту історії, етнології і права та членів Малої академії наук.

– Під час засідання присутні дискутували навколо питання: чи справді Другий Зимовий похід армії УНР був походом відчаю, – зазначив  один із організаторів заходу, к.і.н, доц. Юрій Степанчук. –  У результаті всі дійшли спільної думки, що хоч Листопадовий рейд і не був переможним у військовому плані, проте став останньою відчайдушною, героїчною спробою наших вояків збройним шляхом відновити державність України.

Наталі ВОЗБРАНЮК


Категорія: Різне | Переглядів: 592 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0

Ім`я *:
Email *:
Код *:


Головне Меню





Рубрикація
Із потоку новин
Культура
Обличчя
Дозвілля
Майстер-клас
Місто
Таїна фаху
Витоки
Потаємне
Слушна думка
77 чудес університету
Паралельний світ
Експрес-опитування
Дзеркальце моє, скажи...
Гумор
Різне
Стоп-кадр
Музика
Література
Вірші з шухляди
Позиція
Актуально
Спортивний щоденник
Життя зблизька

Друзі сайту













Пошук



Погода у Вінниці



Опитування

ВАШЕ УЛЮБЛЕНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ПРОГУЛЯНОК У ВІННИЦІ:

Всего ответов: 21


Архів матеріалів





Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0