П`ятниця ,3.5.2024
Banner

Інтернет-часопис

ОСТАННІ НОВИНИ
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
Головна » 2015 » Листопад » 27 » АТМОСФЕРА ТВОРЧОСТІ У СВІТЛИЦІ НАРОДНИХ РЕМЕСЕЛ

18:24
АТМОСФЕРА ТВОРЧОСТІ У СВІТЛИЦІ НАРОДНИХ РЕМЕСЕЛ


У Вінницькому педуніверситеті навчально-науковою лабораторією з етнології Поділля було започатковано систему майстер-класів ще у 2006 р. Щорічно у листопаді завідувач лабораторії, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України Тетяна Пірус запрошує до навчального закладу народних майстрів Вінниччини, членів Національної спілки майстрів народного мистецтва України, котрі навчають гончарству, народній вишивці, бісероплетінню, соломоплетінню, витинанці, народній ляльці-іграшці.

– Усі, хто прагне цікаво провести час, занурюючись у народну традицію, мають змогу відвідати майстер-класи. У зручний час із 14 до 16 години кожен охочий може прийти і не лише побачити, а виготовити своїми руками предмет, який для нього стане точкою відліку в майбутнє захоплення народними ремеслами. Студенти мають можливість на безкоштовних майстер-класах набути вмінь, які знадобляться їм і під час педагогічної практики, і під час роботи в школі, коли здобудуть фах педагога, оскільки вчитель цікавий тоді, коли здатен не лише провести урок, а й зацікавити дітей, – коментує Тетяна Пірус.

На початку листопада низку заходів відкрила майстер-класом із гончарства член Національної спілки майстрів народного мистецтва України Оксана Верхова-Єднак. Її учні відомі в Україні, призери багатьох мистецьких конкурсів: «Коли повідомила учням, що вони прийдуть на майстер-клас до педуніверситету, їхньому захопленню не було меж. Казали: «Ми ж ідемо в університет, будемо ліпити разом зі студентами». Прибігли заздалегідь, дзвонили чи не спізнюються, бо дуже хотіли прийти. Звісно, що це перше враження залишиться на все життя. Сьогодні ми ліпимо скульптуру. Кожна дитина має своє бачення. У когось є досвід, у когось нема. Хтось навіть проявляє свої приховані творчі здібності. Це надзвичайно цікаво».

Щоразу учасники майстер-класів, що проходять у ВНЗ, неповторні. До них належать представники різних вікових і соціальних груп: студенти, викладачі, співробітники. Тетяна Петрівна мовить: «Коли в нас є запит окремого підрозділу, ми пропонуємо нашим співробітникам індивідуальні майстер-класи. Йдемо назустріч тим, хто хоче, оскільки розуміємо: людина, яка бажає й готова вчитися, часом має певні переживання чи перешкоди. Для того, аби ці перешкоди ліквідувати, шукаємо підходящого майстра, а також зручний час. 355 аудиторія у 1 корпусі, де зазвичай відбуваються такі заходи, є виставковою. Навіть зараз тут проходять дві виставки: «Скарби Поділля» та «Ткані обереги». Коли люди приходять сюди, перебувають в атмосфері народної творчості, вишуканості, яка завжди характеризувала наші народні ремесла».

Марина ДЯЧЕНКО


Категорія: Культура | Переглядів: 548 | Додав: Gandziuk | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 0

Ім`я *:
Email *:
Код *:


Головне Меню





Рубрикація
Із потоку новин
Культура
Обличчя
Дозвілля
Майстер-клас
Місто
Таїна фаху
Витоки
Потаємне
Слушна думка
77 чудес університету
Паралельний світ
Експрес-опитування
Дзеркальце моє, скажи...
Гумор
Різне
Стоп-кадр
Музика
Література
Вірші з шухляди
Позиція
Актуально
Спортивний щоденник
Життя зблизька

Друзі сайту













Пошук



Погода у Вінниці



Опитування

ВАШЕ УЛЮБЛЕНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ПРОГУЛЯНОК У ВІННИЦІ:

Всего ответов: 21


Архів матеріалів





Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0