Субота ,11.5.2024
Banner

Інтернет-часопис

ОСТАННІ НОВИНИ
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
Головна » 2016 » Жовтень » 30 » ЧИ ЗНАЮТЬ ВІННИЧАНИ НОВІ НАЗВИ ВУЛИЦЬ МІСТА?

21:33
ЧИ ЗНАЮТЬ ВІННИЧАНИ НОВІ НАЗВИ ВУЛИЦЬ МІСТА?


 Закон «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» було ухвалено Верховною Радою 9 квітня 2015 року.

На Вінниччині вирішено перейменувати понад 1300 вулиць та 19 населених пунктів. Нині в місті змінено всі радянські назви вулиць. Існує чимало поглядів на це явище. Зокрема, як на правильний шлях до знищення тоталітарної спадщини або ж навпаки як на недоцільні дії в умовах сьогодення. Ми поцікавились у мешканців м. Вінниці про їхнє ставлення до процесу декомунізації та запитали, чи вивчили вони нові назви вулиць.

           Марія (домогосподарка, 30 років)

  • Думаю, що зараз варто було б більше уваги звернути на інші проблеми в державі. Заборонити минуле неможливо. Відтак, перейменування вулиць не змінить історії. Мені незвично чути, приміром, про вулицю Академіка Янгеля в місті.

Влад (школяр, 12 років)

  • Мені не подобається те, що перейменували вулиці. Можливо, це загалом добре, але я, мої знайомі та друзі тепер погано орієнтуємося в назвах.

Віктор (водій, 42 роки)

  • Негативно сприймаю. Багато років доводиться їздити в різні куточки міста і за цей час у пам’яті зберігалися назви площ, вулиць, провулків. Зараз потрібно це стерти і засвоїти нове. Щоправда, завдяки професії, вже розібрався в змінах.

Ігор (безробітний, 42 роки)

  • Вважаю, що це позитивно вплине на розвиток нашого міста. Справді, потрібно відповідати викликам часу. Сучасність вимагає таких змін, які несуть за собою, на мою думку, покращення.

Євгенія (пенсіонерка, 77 років)

  • Вже втретє спостерігаю переміни назв у державі, у зв’язку з різними подіями. До прикладу, колись вулицю Набережну перейменували на Блюхера, а нещодавно вона стала Чумацькою. Мені імпонував перший варіант, гарно звучало. Людям старшого віку буде важко призвичаїтися до таких нововведень.

Наталя (студентка, 21 рік)

  • Для декомунізації потрібно чимало фінансів, які, на мою думку, доречніше було б використати для чогось важливішого. Маю на увазі саме сьогодення. От коли в країні настане мир – було б чудово й вулиці перейменувати.

Дмитро (приватний підприємець, 41 рік)

  • Нейтрально. Тільки от не розумію, як і ким обрано нові назви. Думаю, що все ж в країні є злободенніші проблеми. Крім того, на це потрібні значні кошти. Більшість нових назв уже запам’ятав.

Діана (школярка, 14 років)

  • Мою вулицю перейменували. Дещо незвично, але особливих труднощів немає.

Як виявилося, думки вінничан кардинально різняться. Жоден із опитаних не висловив байдужості до процесу декомунізації. Різко негативного ставлення не спостерігалося. Здебільшого містяни скаржаться на незручності, які виникли у зв’язку з змінами назв. Дехто пояснює своє невдоволення несвоєчасністю таких дій у державі. Мовляв, вулиці перейменувати варто, але не в умовах кризи.

  На противагу окремі особи переконані, що залишки комуністичного режиму потрібно якомога швидше й ретельніше знищувати. Позитивно відгукуються про нові назви та заборону всім відомої символіки. Стверджують, що це допоможе сформувати європейське демократичне суспільство.

Ірина БОГАЧУК


Категорія: Місто | Переглядів: 470 | Додав: Gandziuk | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 0

Ім`я *:
Email *:
Код *:


Головне Меню





Рубрикація
Із потоку новин
Культура
Обличчя
Дозвілля
Майстер-клас
Місто
Таїна фаху
Витоки
Потаємне
Слушна думка
77 чудес університету
Паралельний світ
Експрес-опитування
Дзеркальце моє, скажи...
Гумор
Різне
Стоп-кадр
Музика
Література
Вірші з шухляди
Позиція
Актуально
Спортивний щоденник
Життя зблизька

Друзі сайту













Пошук



Погода у Вінниці



Опитування

ВАШЕ УЛЮБЛЕНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ПРОГУЛЯНОК У ВІННИЦІ:

Всего ответов: 21


Архів матеріалів





Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0