Субота ,11.5.2024
Banner

Інтернет-часопис

ОСТАННІ НОВИНИ
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
Головна » 2016 » Жовтень » 30 » ЧУДЕСА ВІННИЧЧИНИ ОЧИМА ФІЛОЛОГІВ

21:41
ЧУДЕСА ВІННИЧЧИНИ ОЧИМА ФІЛОЛОГІВ


Кафедра української мови ініціювала пізнавально-виховний проект «Сім чудес Вінниччини очима філологів», у рамках якого відбуватимуться туристичні подорожі викладачів і студентів факультету філології й журналістики імені Михайла Стельмаха до пам’ятних місць нашого краю. Перша подорож відбулася за маршрутом Вінниця – Лядова – Буша – Вінниця.

Студенти-першокурсники та викладачі кафедри української мови спершу завітали до с. Лядови, що розкинулось на березі Дністра, з тисячолітнім скельним монастирем, до якого, за легендами, навідувався сам Богдан Хмельницький! До сьогодні тут збереглися печерна церква Антонія Печерського, його келія, а також святе джерело. А за неофіційними версіями в дохристиянський період тут були храми Лади та Лада. Ті ж, хто побував на Святій горі Афон у Греції, стверджують, що Лядівський скельний монастир – Подільський Афон!

Наступною була Буша, розташована недалеко від Ямполя, на кордоні з Молдовою. Село славиться багатою тисячолітньою історією, починаючи з трипільської цивілізації, її попередників та наступників, залишками скельного храму дохристиянського періоду, до якого навідуються іноземці з усього світу. Про славне і водночас трагічне козацьке минуле нам нагадали залишки оборонної вежі, могили козака Михайла та дружини сотника Мар’яни Зависної, козацьке кладовище. У Буші є й своє «місце сили» – Гайдамацький яр з надзвичайною енергетикою від дольмену (стародавняя культова споруда з каменів – піднята на кам'яних опорах плита), б’ють там і джерелаз такою водою, яку ми ніколий ніде більше не посмакуємо.

Багато чого є ще в Буші: і виставка під небом сучасних кам’яних скульптур, серед яких можна бродити вічність, вбачаючи в них щораз усе нове і нове; і обереги з каменю, що стоять століттями до сих пір на подвір’ях села; і хатини, аналогів яким немає у всій Україні. Тільки це треба БАЧИТИ, а не мріяти побачити.

Окрім розповідей від місцевих екскурсоводів, ми отримали добрячу порцію інформації від екскурсовода Кузьми, яку точно не прочитали б в офіційних джерелах, посмакували імпровізованого авторського трипільського борщу та скуштували ведичного чаю.

Одним словом, Лядова та Буша – це дивовижні місця, насичені Гармонією і Любов’ю, у яких просто зобов’язаний побувати кожний подоляни, бо все, що там є – безцінне. Безцінне не пізнанням, а усвідомленням нашої унікальності!

Інна ГОРОФ’ЯНЮК,

доцент кафедри української мови


Категорія: Дозвілля | Переглядів: 374 | Додав: Gandziuk | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0

Ім`я *:
Email *:
Код *:


Головне Меню





Рубрикація
Із потоку новин
Культура
Обличчя
Дозвілля
Майстер-клас
Місто
Таїна фаху
Витоки
Потаємне
Слушна думка
77 чудес університету
Паралельний світ
Експрес-опитування
Дзеркальце моє, скажи...
Гумор
Різне
Стоп-кадр
Музика
Література
Вірші з шухляди
Позиція
Актуально
Спортивний щоденник
Життя зблизька

Друзі сайту













Пошук



Погода у Вінниці



Опитування

ВАШЕ УЛЮБЛЕНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ПРОГУЛЯНОК У ВІННИЦІ:

Всего ответов: 21


Архів матеріалів





Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0