П`ятниця ,17.5.2024
Banner

Інтернет-часопис

ОСТАННІ НОВИНИ
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
Головна » 2013 » Червень » 13 » ДЕЛІКАТЕСИ ВІД СПРАВЖНЬОГО ГУРМАНА

18:23
ДЕЛІКАТЕСИ ВІД СПРАВЖНЬОГО ГУРМАНА


Любов до кулінарії маленьким дівчаткам прищеплюють ще з дитинства матері чи бабусі. Згодом ця любов переростає у талант, захоплення, хобі чи ж обов’язок. Залежно від настрою та часових обставин, жінка готує або із задоволенням, або просто змушена це робити, аби сім’я не лишилася голодною.

Нова героїня «Кулінарних витребеньок» Ірина Володимирівна Хоцянівська – доцент кафедри історії та культури України інституту історії, етнології і права – готує для своїх «домашніх» лише з насолодою. Хоча, як сама ділиться з читачами, раціон залежить від графіка роботи, тобто від розкладу занять в університеті. Жінка любить «поритися» в Інтернеті у пошуках нових цікавих рецептів, але, готуючи щось смачненьке, завжди додає дещо ексклюзивне від себе. Настільною книгою на кухні є її власний записничок ще зі студентських років, де занотовано безліч порад з кулінарії, рецептів, правил сервірування столу. Тому, якщо Ви – молода господиня, думаю, можете звертатися до Ірини Хоцянівської, ця щира жінка поділиться своїм досвідом.

Постійні читачі рубрики пам’ятають, що ми вже смакували багатьма незвичними, а часом і дивними стравами. А з Іриною Володимирівною відправляємося в мандрівку європейськими ресторанами. Країною, в яку ми зазирнемо, стане Франція. Будемо готувати справжній французький цибулевий суп.

Цибулевий суп – це відома й популярна страва ще з часів Римської імперії. Протягом всієї історії цей суп часто вважався стравою для бідних людей, тому що для його приготування не потрібно було витрачати багато коштів – цибулі завжди було вдосталь. За легендою, цибулевий суп вперше приготував Король-Сонце Людовик XV. Якось уночі йому дуже захотілося їсти, але в його мисливському будиночку, де він перебував у той час, не виявилося ніяких інших продуктів, окрім цибулі, масла і шампанського. Король змішав всі ці інгредієнти, і отримав оригінальний і дуже смачний суп. Його рецепт з роками змінювався і доповнювався новими інгредієнтами.

Отож, уявімо себе королями Людовіками і розпочнемо приготування. На 6 великих порцій нам потрібно: 50 г вершкового масла,1 ст. л. оливкової олії, 2 кг цибулі, 1 ч. л. чебрецю, 1 ч. л. цукру, 1,5 л курячого бульйону (традиційно готують на яловичому), 1 ст. л. борошна, 150 мл сухого білого вина; для грінок: 6-12 шматочків французького батона, 1 зубчик часнику, 1 ст. л. французької гірчиці, 1 стакан натертого твердого сиру.

Приготування. Беремо велику каструлю з товстим дном, розтоплюємо в ній вершкове масло, додаємо оливкову олію. Нарізаємо цибулю півкільцями, кладемо в каструлю і готуємо на середньому вогні, помішуючи кожні 5-8 хвилин. Додаємо духмяний чебрець. Накриваємо каструлю кришкою і готуємо ще 20-30 хв., зрідка помішуючи. Чекаємо, поки цибуля стане м’якою й золотистою. Знімаємо кришку, збільшуємо вогонь до середнього, додаємо цукор і знову пасеруємо цибулю, аж поки вона не підсмажиться до золотисто-коричневого кольору. Це може зайняти хвилин 20. При правильному процесі пасерування досягається м'який смак за рахунок карамелізації цукру, що міститься в цибулі.

У цей час в іншій каструлі доводимо курячий бульйон до кипіння. У каструлю з цибулею додаємо борошно й готуємо, помішуючи, кілька хвилин. Поступово доливаємо гарячий бульйон, вино. Сіль і перець за смаком. Доводимо все до кипіння, накриваємо та варимо суп на маленькому вогні ще 15 хв. Основа для французького цибулевого супу готова.

Як і український борщ, цибулевий суп на наступний день стає ще смачнішим. На завершення приготування цибулевого супу готуємо грінки. У розігрітій духовці до 150 градусів добре підсушуємо шматочки французького батона. Натираємо часником, змащуємо гірчицею та посипаємо тертим сиром. Розігріваємо гриль (духовку) до максимальної температури. Суп розливаємо в 6 жаростійких тарілок, кладемо в кожну по одній-дві грінки й ставимо під гриль. Як тільки сир починає підсмажуватися – забираємо тарілки. Готову страву подаємо на стіл. Правильно приготовлений цибулевий суп є цілющим комплексом вітамінів у період міжсезоння, особливо весною.

Справжньою знахідкою для любителів солоденького стане рецепт торта, якого не потрібно випікати. Нам знадобляться: 500 г зефіру в шоколаді, 500 мл вершків, 3 банани, 4 ківі, 3 апельсини, 300-400 г полуниці (можна будь-які сезонні ягоди). Зефір розрізати на 2-3 кружечки. Збити вершки. Почистити банани, апельсини та ківі. Всі фрукти та ягоди  нарізати кружечками приблизно однакової товщини. На широке плоске блюдо викласти шар зефіру, заповнюючи всю площу. Зверху покласти нарізані кільцями апельсини. Змастити збитими вершками. Після цього на блюдо знову викласти шар зефіру, далі – нарізані банани. Зверху промастити вершками. На наступний шар зефіру покласти ківі та покрити його вершками. Знову ще шар зефіру. Покласти полуницю й змастити вершками.  Потім зверху викласти зефір, що залишився. Ірина Володимирівна радить, щоб це були вершечки зефіру, адже вони гарно оздоблять торт, ніби шоколадними квіточками. Готовий торт поставити в холодильник і через 2 години насолоджуватися незабутнім смаком.

Бажаю Вам успішних експериментів на кухні. Готуйте з нами!

З гостею куховарила

 Олена КАЛУГІНА


Категорія: Культура | Переглядів: 1502 | Додав: Gandziuk | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0

Ім`я *:
Email *:
Код *:


Головне Меню





Рубрикація
Із потоку новин
Культура
Обличчя
Дозвілля
Майстер-клас
Місто
Таїна фаху
Витоки
Потаємне
Слушна думка
77 чудес університету
Паралельний світ
Експрес-опитування
Дзеркальце моє, скажи...
Гумор
Різне
Стоп-кадр
Музика
Література
Вірші з шухляди
Позиція
Актуально
Спортивний щоденник
Життя зблизька

Друзі сайту













Пошук



Погода у Вінниці



Опитування

ВАШЕ УЛЮБЛЕНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ПРОГУЛЯНОК У ВІННИЦІ:

Всего ответов: 21


Архів матеріалів





Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0