П`ятниця ,3.5.2024
Banner

Інтернет-часопис

ОСТАННІ НОВИНИ
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
Головна » 2016 » Листопад » 15 » ДИВИСЬ УКРАЇНСЬКЕ!

22:08
ДИВИСЬ УКРАЇНСЬКЕ!


ТОП-10 найяскравіших фільмів вітчизняного кінематографа

Кіномистецтво з’явилося більше століття тому. Відтоді його роль щороку стає все важливішою. Іноді навіть не помічаємо, наскільки кіно впливає на нас. Детективні фільми дають змогу вести розслідування разом із головними героями, побувати на місці злочину, запропонувати власну версію подій. Історичні – переносять у часі, знайомлять з минулим. Комедійні – поліпшують настрій.

Нині найбільш розвиненим вважають кінематограф США (голлівудський). Це найбільша у світі індустрія, що створює сотні різножанрових фільмів. Чимало глядачів, зокрема українців, полюбляють переглядати всесвітньовідомі стрічки: «Титанік», «Хатіко», «Втеча із Шоушенка» тощо. Ми звикли віддавати перевагу лише надзвичайно популярним зразкам. Натомість не цікавимося новинками українського кіно, вважаючи його другосортним. Насправді ж, маємо в арсеналі низку цікавих, якісних, захопливих фільмів. Пропонуємо переглянути декілька з них.

Український історико-драматичний фільм режисера Олеся Саніна «Поводир». Це стрічка про долю українських кобзарів у часи сталінських репресій. Гасло: «Заплющ очі – дивись серцем». Одну з головних ролей зіграла українська співачка Джамала. У 2015 році фільм обрано для представлення України в номінації «Найкращий фільм іноземною мовою» на здобуття премії «Оскар».

«Хайтарма» – історична драма режисера Ахтема Саїтаблаєва, створена на основі реальних подій. Це перший кримськотатарський повнометражний художній фільм про депортацію народу. Трагічна сторінка показана крізь призму сприйняття прославленого льотчика, національного героя кримських татар Амет-Хана Султана. Фільм отримав чимало нагород, серед яких дві премії на Міжнародному кінофестивалі «Кімерія».

Біографічний фільм «Параджанов». Стрічка розповідає про кінорежисера Сергія Параджанова. Його роботи одночасно принесли міжнародне визнання і тюремний термін, однак, незважаючи на роки ув’язнення і заборону працювати в кіноіндустрії, він знаходить сили творити далі.

Повнометражний біографічний історико-драматичний фільм «Незламна». В основу сюжету покладено життєвий шлях снайпера, майора Людмили Павличенко. Творці характеризують картину як психологічний біографічний фільм про трагічну долю жінки на війні. Проект було презентовано на фестивалях у м. Каннах.

Молодіжний трилер Любомира Левицького «Тіні незабутих предків». Це містична стрічка про молодих студентів, які мають зупинити зло та пройти випробування на відданість, дружбу та кохання. Базується на давніх українських легендах. Зйомки відбувалися в Карпатах.

Кінострічка «Мамай» – своєрідна українізована історія Ромео і Джульєтти, наповнена українським та кримськотатарським фольклором. Козак-утікач закохується у вродливу татарську жінку, яка рятує його від неминучої смерті. Стрічка презентувала Україну на премії «Оскар».

Військова мелодрама Михайла Іллєнка «Той, хто пройшов крізь вогонь», що розповідає про долю хлопця з Полтавщини Івана Додоки, який стає радянським військовим льотчиком.

Український драматичний фільм «Брати. Остання сповідь». Історію любові та ненависті двох братів-гуцулів, які доживають віку в гірському селі поблизу Карпат, а також про гостю, яка має намір їх помирити.

Мистецький документальний фільм режисера Остапа Костюка «Жива ватра» про життя, традиції та суперечності двох світів: сучасного і древнього. Сюжет розгортається в уяві маленького хлопчика Іванка.

Мелодрама Оксани Байрак «Аврора» завершує десятку лідерів. Фільм присвячено дівчинці, яка постраждала внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС. Історія про маленьку мрійницю, яка стоїть на порозі смерті і своїми мріями надихає дорослого чоловіка, який зневірився у житті й переживає затяжну творчу кризу.

Це лише вершина вітчизняного кінематографа, яка демонструє досягнення української кіноіндустрії. На щастя, зараз національне кіно стає популярнішим, оскільки вирізняється серед інших яскравою народною ментальність.

Ольга ХЛІВНЮК


Категорія: Культура | Переглядів: 544 | Додав: Gandziuk | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0

Ім`я *:
Email *:
Код *:


Головне Меню





Рубрикація
Із потоку новин
Культура
Обличчя
Дозвілля
Майстер-клас
Місто
Таїна фаху
Витоки
Потаємне
Слушна думка
77 чудес університету
Паралельний світ
Експрес-опитування
Дзеркальце моє, скажи...
Гумор
Різне
Стоп-кадр
Музика
Література
Вірші з шухляди
Позиція
Актуально
Спортивний щоденник
Життя зблизька

Друзі сайту













Пошук



Погода у Вінниці



Опитування

ВАШЕ УЛЮБЛЕНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ПРОГУЛЯНОК У ВІННИЦІ:

Всего ответов: 21


Архів матеріалів





Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0