Середа ,8.5.2024
Banner

Інтернет-часопис

ОСТАННІ НОВИНИ
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
Головна » 2015 » Грудень » 2 » ЕКСКУРСІЯ СЕРЦЕМ ВІННИЦІ

22:00
ЕКСКУРСІЯ СЕРЦЕМ ВІННИЦІ


Вивчення історії свого народу, його звичаїв, культури, національних та етнічних проблем, виховання патріотизму в нової студентської генерації вимагає поглиблення змісту краєзнавчої роботи в бібліотеці вищого навчального закладу. Краєзнавча діяльність бібліотеки включає специфіку формування краєзнавчого фонду, відображення його в довідковому апараті бібліотеки, організацію обслуговування користувачів, краєзнавчу бібліографічно-інформаційну діяльність, науково-дослідну діяльність книгозбірні.

Бібліотека Вінницького педуніверситету використовує традиційні та активно впроваджує інноваційні методи і форми поширення краєзнавчих знань. Бібліотека бере активну участь у краєзнавчих заходах, які відбуваються в університеті. Для пропаганди документів краєзнавчого характеру, відображення цієї тематики, виховання в студентів шанобливого патріотичного ставлення до рідного краю в університетській бібліотеці використовуються різноманітні форми й методи бібліотечної роботи, проводиться культурно-просвітницька діяльність.

Минуле і сьогодення краю, досвід попередніх поколінь, традиції, побут, звичаї, природна своєрідність місцевості та багато іншого – все це є темами численних бібліотечних заходів. Бібліотека започаткувала краєзнавчий проект «Мій край – моя історія жива. На шляху розвитку нових технологій краєзнавчої роботи». Саме в рамках проекту відбулася краєзнавча пішохідна екскурсія «Вулицями невідомої Вінниці». Провів її випускник Вінницького педуніверситету, краєзнавець, історик Олександр Федоришин. Своїми знаннями Олександр залюбки поділився з бібліотекарями освітянської книгозбірні.

Екскурсія розпочалася на Європейській площі:від Вінницької вежі, історичної візитівки міста. Цю оригінальну водогінну вежу з годинником і пожежним постом було споруджено наприкінці XIX – поч. XX століть. Екскурсовод розповів, що на гербі зображені якіроподібний хрест з двома шаблями, що символізують Вінницю як форпост Речі Посполитої.

Розповідав історик про місто як про живу особу, розпочинаючи з паспорта Вінниці, року народження. На Європейській площі міста, де знаходяться Меморіал Слави та пам’ятник героям Небесної Сотні, екскурсанти перейнялися героїчним подвигом і патріотизмом загиблих, що відстоювали свободу та незалежність України.

Під час оглядової екскурсії містом бібліотекарі познайомилися з біографією «архітектурного батька» Вінниці початку ХХ століття – Григорія Артинова, який створюючи вікові шедеври, не мав власного житла. А на завершення екскурсії потрапили в справжній магазин колоніальних товарів початку ХХ століття «Панъ Заваркінъ та синъ», відчули занурення в романтичну добу у «Вітальні щасливого часу» та скоштували «колоніальних» смаколиків.

Броніслава ФЕДОРУК,

провідний бібліотекар


Категорія: Місто | Переглядів: 541 | Додав: Gandziuk | Рейтинг: 4.0/2
Всього коментарів: 0

Ім`я *:
Email *:
Код *:


Головне Меню





Рубрикація
Із потоку новин
Культура
Обличчя
Дозвілля
Майстер-клас
Місто
Таїна фаху
Витоки
Потаємне
Слушна думка
77 чудес університету
Паралельний світ
Експрес-опитування
Дзеркальце моє, скажи...
Гумор
Різне
Стоп-кадр
Музика
Література
Вірші з шухляди
Позиція
Актуально
Спортивний щоденник
Життя зблизька

Друзі сайту













Пошук



Погода у Вінниці



Опитування

ВАШЕ УЛЮБЛЕНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ПРОГУЛЯНОК У ВІННИЦІ:

Всего ответов: 21


Архів матеріалів





Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0