Середа ,8.5.2024
Banner

Інтернет-часопис

ОСТАННІ НОВИНИ
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
Головна » 2015 » Грудень » 19 » ЕНЕРГОЕФЕКТИВНІСТЬ В УКРАЇНІ: РЕАЛІЇ ТА ПЕРСПЕКТИВИ

14:42
ЕНЕРГОЕФЕКТИВНІСТЬ В УКРАЇНІ: РЕАЛІЇ ТА ПЕРСПЕКТИВИ


В Українському національному інформагентстві «Укрінформ» відбувся медіа-день на тему: «Як підвищити ефективність житлово-комунальної реформи?». Ініціатором та організатором заходу виступив Проект Міжнародної фінансової корпорації (IFC, Група Світового банку) «Енергоефективність у житловому секторі України».

У рамках медіа-дня було проведено два «круглих столи» за темами: «Хто і як в Україні формує та реалізує житлову політику?» і «Як підвищити енергоефективність житлових будинків та скористатися можливостями державних і місцевих програм співфінансування модернізації житлового сектору?».

На першому круглому столі доповідали: Гжегож Гайда – керівник проекту Групи Світового банку «Енергоефективність у житловому секторі України», Альона Бабак – заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства, Андрій Стецевич – заступник голови правління АТ «Ощадбанк», Зоя Гопцій – радник з правових питань Проекту Групи Світового банку «Енергоефективність у житловому секторі України».

Пан Гжегож наголосив на тому, як має виглядати житловий сектор після змін, що відображені в Законі України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» та в «Проекті Закону про житлово-комунальні послуги». У центрі повинен бути будинок, який замовлятиме послуги з опалення, водопостачання тощо, а співвласники цього будинку мають діяти злагоджено, спільно вирішувати усі проблеми. Лише за таких умов житлово-комунальна сфера України зможе досягти європейського рівня.

Про те, що передбачено вищезазначеними нормативними актами, розповіла Альона Бабак. Зазначила, що перед початком управління треба провести збори усіх співвласників. Будинки мають списатися із балансу ЖЕКів, а уся технічна документація має бути передана співвласникам. Крім того, співвласникам будинку повинна виділятися прибудинкова територія. Наголосила, що житлово-експлуатаційні підприємства зобов’язані двічі на рік визначати технічний стан будинків, адже за це жителі системно сплачують (плата за утримання будинку). Таким чином співвласникам надаються більші можливості на управління спільним майном, тому тепер їм не обов’язково створювати ОСББ (об’єднання співвласників багатоквартирних будинків).

Зоя Гопцій додала про ще деякі новинки у зазначеному законі. Тепер можна одержувати інформацію про інших співвласників будинку. Важливим пунктом є те, що новий власник житла набуває усіх прав, обов’язків та відповідальності попереднього власника як співвласника будинку. Також цим законом встановлено, що прийняття рішення відбувається більшістю голосів співвласників багатоквартирного будинку. А щоб реалізувати спільно прийняті рішення, потрібен професійний управитель (це може бути як фізична, так і юридична особа), який обирається ними на один рік.

Доповідачами на другому круглому столі були: Роман Марецький – заступник директора Департаменту – начальник управління державної експертизи Департаменту технічного регулювання енергоефективності Держенергоефективності, Святослав Павлюк – експерт РПР і керівник європейської ініціативи «Угода Мерів-Схід», Родіон Никоненко – директор Департаменту мікро-, малого та середнього бізнесу АТ «Ощадбанк», Андрій Гордєєнко – начальний управління малого та середнього бізнесу Київської обласної дирекції АБ «Укргазбанк».

Андрій Гордєєнко зазначив, що ми у кілька разів відстаємо від провідних країн Європи та деяких країн-сусідок у житлово-комунальній сфері, проте питання енергоефективності вирішуємо удвічі швидше ніж це свого часу робила Польща. Він також детально описав програму кредитування для ОСББ і окреслив заходи, що впливають на економію: модернізація, вентиляція, утеплення даху і стін, заміна вікон і дверей, у приватних будинках – утеплення підвалів.

Наглядні приклади енерговикористання продемонстрував Святослав Павлюк. Він показав фото, зняті тепловізором, на яких чітко видно, що у багатьох державних установах та звичайних багатоквартирних будинках через надлишок тепла люди відкривають на ніч вікна. Через це йдуть колосальні втрати теплових ресурсів. Щоб цьому запобігти, необхідно встановлювати індивідуальні лічильники у квартирах, щоб кожен міг самостійно регулювати свою норму споживання тепла і таким чином не переплачувати. Експерт наголосив на тому, що при утепленні будинків треба діяти розумно: багатоповерхові будинки потрібно утеплювати спеціально призначеними для цього засобами, низькі будинки – іншими, інакше утеплення обсиплеться. Не можна проводити індивідуальне утеплення квартири, бо через перепад температур між утепленою і неутепленою квартирами можуть з’явитися тріщини чи грибок.

У результаті медіа-дня було розглянуто багато проблем, що стосуються усіх жителів міст. Журналісти Києва, Київської, Вінницької, Черкаської та Чернігівської областей, котрі були присутні на заході, мали змогу поставити експертам питання, що хвилюють не тільки їх, а й кожного співвласника багатоквартирного будинку. Підсумки круглих столів дають зрозуміти: реформам у ЖКГ бути, але наскільки активно і якісно вони впроваджуватимуться в життя і якими будуть їх наслідки – побачимо у майбутньому.

Інна ОНИЩЕНКО

Вінниця-Київ-Вінниця


Категорія: Із потоку новин | Переглядів: 466 | Додав: Gandziuk | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0

Ім`я *:
Email *:
Код *:


Головне Меню





Рубрикація
Із потоку новин
Культура
Обличчя
Дозвілля
Майстер-клас
Місто
Таїна фаху
Витоки
Потаємне
Слушна думка
77 чудес університету
Паралельний світ
Експрес-опитування
Дзеркальце моє, скажи...
Гумор
Різне
Стоп-кадр
Музика
Література
Вірші з шухляди
Позиція
Актуально
Спортивний щоденник
Життя зблизька

Друзі сайту













Пошук



Погода у Вінниці



Опитування

ВАШЕ УЛЮБЛЕНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ПРОГУЛЯНОК У ВІННИЦІ:

Всего ответов: 21


Архів матеріалів





Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0